Idoldeltagarna då och nu – så ser de ut i dag
1:11

Efter reklamen: Idoldeltagarna då och nu – så ser de ut i dag

(1:11)

Slå på ljud

Peter Swartling

Peter Swartling 2004.

CORNELIA NORDSTRÖM

Peter Swartling var en av de tre männen i den första Idol-juryn. Han blev känd som mannen som hade upptäckt Robyn, och efter att ha gjort fyra säsonger i juryn valde Swartling att lämna tv-rutan och fortsätta fokusera på att jobba bakom kulisserna i musikbranschen, bland annat på skivbolag.

Peter Swartling har tidigare uttalat sig kritisk mot de kontrakt som deltagarna i musikprogrammet får skriva på.

– Det blir ju en pinsam historia. Så här funkar det ju inte någon annanstans i affärsvärlden över huvud taget. Det skulle aldrig hålla.

Peter Swartling bor i Stockholm med sin fru Anneli och deras två söner.

Peter Swartling med fru Anneli och barnen Oskar och Theodor 2019.

Karin Törnblom/TT

Daniel Breitholtz

´Daniel Breitholtz 2004.

CORNELIA NORDSTRÖM

Bredvid Peter Swartling de där första åren i Idols historia hittade vi Daniel Breitholtz. Han blev känd för sin vassa tunga i programmet. Efter att ha lämnat musiktävlingen har Daniel främst uppmärksammats i radiosammanhang – han har gjort podcast med Adam Alsing och också varit programledare på radiokanalen Mix Megapol. Sedan 2016 arbetar Breitholtz på en hög position på Spotify.

2013 gick Daniel ut och berättade om sin kamp mot ett sexmissbruk, som han hade under sin tid som talangscout.

– Jag ägnade för stor tid åt att ha sex. Det har blivit stökigt några gånger. Det har ju gått så långt att jag för några år sedan bestämde mig för att jag måste sluta ha så mycket sex.

Daniel Breitholtz 2021.

Karin Törnblom/TT

Claes af Geijerstam

Claes "Clabbe" af Geijerstam 2004.

CORNELIA NORDSTRÖM

Claes af Geijerstam var en känd underhållningsprofil långt innan han satt i Idol-juryn – redan på 70-talet representerade han Sverige i Eurovision song contest som en del av gruppen Malta.

Marie Picasso försvann från rampljuset – bytte namn efter sjukdomen

Efter fyra år i juryn på TV4 gick han vidare till att ha radioprogram på Sveriges radio, och arbetade även som DJ.

När ”Clabbe” fyllde 75 år 2021 berättade han i en intervju med Aftonbladet om sitt lyckliga liv med 26 år yngre hustrun Nina, som han varit gift med i 14 år.

– Det är verkligen helt underbart och problemfritt. Jag fick också en familj att ta hand om. Jag fick två barn på köpet och jag har engagerat mig mycket i dem. Det har varit jättekul. Jag har ju inga barn själv så det var på tiden att jag fick det.

Clabbe har passerat 75 år.

Anders Wiklund/TT

Pelle Lidell

Pelle Lidell var med i Idol 2011.

Karin Törnblom/TT

Pelle Lidell är kanske den mest okända av jurymedlemmarna i Idol genom åren. Han var bara med i en säsong åtta 2011, innan han försvann bort från tv-rutan igen. Från 2005 fram till 2016 var han A&R på Universal Music, men lämnade sedan för att starta upp ett nytt internationellt skivbolag, EKKO Music Rights. Det var minst sagt ett bra beslut – som grundare och president för EMR har Pelle sedan dess arbetat med artister som BTS och Ricky Martin, och öppnat kontor över hela världen.

Pelle Lidell med Cazzi Opeia 2021.

Karin Törnblom/TT

Andreas Carlsson

Andreas Carlsson var med i Idol 2008-2010.

Karin Törnblom/TT

När originaljuryn byttes ut 2008 var det exparet Laila och Anders Bagge som hoppade in, tillsammans med Andreas Carlsson. Andreas, som har barn med Hannah Graaf, är en välrenommerad låtskrivare och producent som genom åren har arbetat med artister och band som Britney Spears, Westlife, Bon Jovi och N'Sync.

Efter Idol skrev Andreas en musikal, släppte böcker och har arbetat med en Broadwaymusikal. Nyligen belönades han också med en medalj av kungen för sitt arbete för svenskt kulturliv.

Andreas uppträdde i Grekland 2022.

Aristidis Vafeiadakis

Kändisarna som plötsligt bytte namn i mitten av sina karriärer

Nikki Amini

Nikki Amini kom in som en frisk fläkt 2016.

Karin Törnblom/TT

Nikki Amini kom in som ett nytt ansikte i Idol i säsong 12 2016, och var sedan med i fyra år. Hon var den enda som stannade kvar längre än ett år från hennes originaljury. Efter Idol fortsatte hon figurera i TV4 och tävlade i Let's dance, men numera driver hon ett hudvårdsföretag och delar glatt med sig av livet som småbarnsmamma på sociala medier.

Nikki Amini är i dag entreprenör.

Karin Törnblom/TT

Quincy Jones III

Quincy Jones III med Nikki Amini och Fredrik Kempe.

Ola Axman/TT

”Quincy Jones the third” fick vi höra programledaren Pär Lernström säga många gånger under den enda Idol-säsongen som Quincy var med i. Som son till den legendariska producenten Quincy Jones hade han ett ordentligt musikaliskt arv i ryggen när han gav betyg på de aspirerande artisterna. Quincy hade också tidigare arbetat med Tupac.

Efter sin medverkan i Idol försvann Quincy Joens III från rampljuset, och har hållit sig borta från sociala medier. Han har två barn.

Quincy Jones III PÅ Svenska Hjältar-galan 2019.

Eero Hannukainen/TT