Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Så gick det för Martin Svensson och Dilba – efter krossade äktenskapet

23 jul, 2021 
AvAino Oxblod
FotografTT.
Under några år kring millenieskiftet var de landets mest omskrivna par – men 2002 skilde sig artisterna Martin Svensson och Dilba, efter bara två år som gifta.
Efter uppbrottet har båda stjärnorna lagt artistkarriären bakom sig.
Så här gick det för Dilba Demirbag och Martin Svensson efter skilsmässan.
Annons
6 kändisuppbrott vi minnsBrand logo
6 kändisuppbrott vi minns

När Martin Svensson och Dilba Demirbag träffades på en fest 1998 slog det gnistor direkt. Han var 20 år och hade året innan slagit igenom med sitt album Pojkdrömmar, medan hon var 27 år och hade belönats med en Grammis för sitt enorma genombrott med I'm sorry från debutalbumet Dilba.

Martin Svensson och Dilba 2002.

De två stjärnorna blev snabbt ett av landets mest omtalade kärlekspar, och det mättades knappast av när de två år senare gifte sig.

Annons

Men efter fyra år tillsammans och två år som gifta var kärlekssagan över. Paret separerade, och året därpå släppte de båda ny musik – Dilba kom med sitt tredje album Revolution, vars låtar spelades mycket på radio, och Martin Svensson bildade bandet Nina Rochelle med bland annat Kent-trummisen Markus Mustonen.

Martin Svensson blev författare

Efter några år valde dock Martin Svensson att sadla om helt från artisteriet, och i stället bli författare. Hans debutbok blev minst sagt omskriven. Hej! Mitt namn var Elton Persson handlade om en ung popartist som var gift med en framgångsrik kvinnlig artist, och popartisten mår dåligt och självmedicinerar i deras olyckliga äktenskap. Det dröjde inte länge innan det drogs paralleller mellan boken och verkligheten, och Dilba var själv inte nöjd med att boken skrevs.

Annons

– Jag blev helt chockad. När jag läst boken insåg jag att det var jag och mina vänner som fanns med. Det var så spekulativt och dumt, sa hon i Situation Stockholm 2011.

Efter den semibiografiska boken gick Martin Svensson dock vidare och började skriva barn- och ungdomsböcker. Han har genom åren också hjälpt till att skriva ett flertal kändisbiografier, som Joakim Lundells Monster och Samantha Fox – Min berättelse. Martin Svensson är sedan många år tillbaka gift med hustrun Sevda Svensson, som han också har barn med.

Annons

Dilba Demirbag sadlade om efter utbrändheten

Dilba fortsatte med artistkarriären, men den stora pressen blev för mycket för henne, och hon märkte att hon höll på att bränna ut sig. Efter att en dag på turné fysiskt inte ha kunnat ta sig upp ur sängen, så satte hon ner foten när skivbolaget ville satsa på henne utomlands också.

– Jag har lärt mig nånting som jag haft användning för i hela livet, att känna och läsa de här signalerna, lyssna på mig själv och sätta min integritet före allt annat som har med framgång eller ytliga saker att göra. Och min kärlek till musiken, för jag kände mer och mer att ”den slaktas här nu”. Jag vill inte komma i ett läge där det som blivit mitt viktigaste språk är något som blir “låt mig vara, jag orkar inte”, berättade artisten i Hitfabriken 2019.

Dilba Demirbag 2017.

Utöver den egna artistkarriären, där hon tävlade i Melodifestivalen 2011 och släppte några singlar 2019 senast, så har Dilba skrivit musik åt andra artister – och startat ett eget it-rekryteringsbolag. Efter tio år i it-branschen valde hon för några år sedan att bli egenföretagare.

Annons

– Jag är glad och stolt över att ha tagit mig så här långt utan en akademisk utbildning. 2008 ville en vän ha in mig som säljare och sedan har jag lärt mig varefter, berättar hon.

Dilba bor i Vaxholm utanför Stockholm med sin dotter Astrid och nya kärleken Christian, som hon träffade på en dejtingsida.

– Jag har varit på andra dejter innan och träffat flera trevliga män, men när inte rätt kemi uppstår kan man ju alltid vara vänner. Med Christian har det hela tiden känts väldigt bra.

Martin Svensson och Dilba Demirbag som alla minns dem.
Annons