Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Sharon Dyall attackerades efter rollen i Varuhuset – berättar om märkliga scenen

09 jun, 2023 
AvJohanna Lejon
Fotograftt
Sharon Dyall spelade rollen som Tina i SVT:s klassiska serie Varuhuset. Serien älskades av ett helt land – men rollen bidrog också till att Sharon blev rejält utsatt.
Annons
Lilla Huset På Prärien -Så ser de ut idagBrand logo
Lilla Huset På Prärien -Så ser de ut idag

Det är nog många som minns Varuhuset, SVT:s långkörare om varuhuset Öhmans, som skildrade vardagen för personalen och ägarna. Många kända ansikten, däribland Lena Endre, fick sina stora genombrott i serien. Trots att Varuhuset var en klassisk såpopera älskades den av många (också högt uppsatta och ansedda kulturpersonligheter) och sågs av självaste Ingmar Bergman (som upptäckte just Endre genom Varuhuset).

En av alla de personer som slog igenom i serien är Sharon Dyall, som spelade Tina Martinsson. Nu har det gått 36 år sedan hon, blott 24 år gammal, blev känd över hela Sverige som charkbiträdet som jobbade intill kända ansikten som, exempelvis, Inga Gill.

– I dag är jag så otroligt tacksam för rollen i Varuhuset, jag lärde mig otroligt mycket av det gänget. Inga GiIl kom med så otroligt bra tips, jag hade inte kunnat hamna i ett bättre sammanhang. Det i sig ledde sedan till en massa andra spännande jobb som jag aldrig hade fått annars, berättar Sharon Dyall i en ny intervju med Aftonbladet.

Annons

Sharon Dyalls karriär

Sharon Birgitta Dyall föddes i december 1962 i Stockholm. I dag lever hon med sambon Magnum Coltrane Price. Döttrarna Disa och Niji är ett centralt inslag i hennes liv, hon har också fyra banbarn. Vid sidan av skådespelarkarriären har Sharon också satsat på musiken, hon har, bland annat, sjungit med Little Mike & The Sweet Soul Music Band och körat bakom bland andra Mauro Scocco, Lisa Nilsson och Björn Skifs. 1989 fick hon en Guldmask för rollen som Anita i West side story på Chinateatern. Under årens lopp har hon också dubbat mängder av filmer. Det få vet om är dock att det är Sharon som skrivit de svenska texterna till Disneys älskade film Frost.

– Ja, både till både ettan och tvåan. Det var så oerhört stort och jätteroligt. Jag minns när jag gjorde första Frost, då pluggade jag till logonom. När jag kom hem tog jag hand om barnen och sedan på natten satt jag och översatte. Det var hektiskt, men jättekul, berättar Sharon för Aftonbladet.

Annons

Attackerades efter rollen som Tina i Varuhuset

Men åter till Varuhuset... Än i dag blir Sharon igenkänd på gatan. Men det är ingenting jämfört med hur det var – då, på 1980-talet. En gång blev hon till och med attackerad.

– Ett tag var det jobbigt när folk kände igen mig på stan överallt. Då fanns det bara två tv-kanaler. Jag kunde inte gå på stan i fred och det var inte alltid så kul. Till slut blev jag folkskygg. En gång var det en tant som slog mig med ett paraply när jag gick med min cykel. ”Jag vet vad du har gjort mot Rickard, ditt stycke!”, skrek hon. När jag satt och försökte äta på restaurang så kom folk fram och förklarade hur jag skulle göra i serien. De förstod inte riktigt skillnaden mellan dikt och verklighet, säger Sharon Dyall som också är glad för chansen hon fick, säger hon till Aftonbladet.

Annons