Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

13 skådespelare från 90-talets mest älskade filmer och tv-serier

13 jun, 2023 
AvEbba S. Dahlman
FotografTT
Ta en liten nostalgitripp längs minnenas allé, mer specifikt tillbaka till tv- och filmstjärnorna från 80- och 90-talet.
Här är 13 älskade och minnesvärda skådespelare – då och nu!
Annons
Se svenska skådespelare då och nuBrand logo
Se svenska skådespelare då och nu

Få av de tv- och filmstjärnor som slog igenom i älskade (och ikoniska) roller på 80- och 90-talet har lyckats bibehålla sin stjärnstatus än i dag – flera decennier senare.

Det är inte så konstigt. Varje år gör nya skådespelartalanger entré i branschen, och det är naturligt att vissa faller i glömska.

Här har vi samlat några minnesvärda 80- och 90-talsstjärnor, som fortfarande håller skådespelarkarriären vid liv, i såväl mindre som stora roller. Så ser de ut i dag!

Annons

1. Winona Ryder

Winona Ryder var bara 15 år gammal när hon 1986 gjorde sin första roll som Rina i filmen Lucas. Hon blev snabbt hela Hollywoods älskling och cv:t fylldes på med många ikoniska roller under hela 90-talet. Bland annat filmen Edward Scissorhands, i vilken hon spelade mot Johnny Depp.

Efter den intensiva starten på karriären, som kantades av en del skandaler, blev rollerna färre. I dag är hon dock aktiv i Hollywood igen. Bland annat i Netflix succéserie Stranger Things, samt en kommande uppföljare till Beetlejuice från 1988, i vilken Winona återvänder i rollen som Lydia Deetz.

Annons

2. Gabrielle Carteris

Gabrielle Carteris blev känd som den älskvärda nörden Andrea Zuckerman i tv-serien Beverly Hills 90210 på 90-talet. I dag, 30 år senare, dyker hon fortfarande upp i tv-rutan ibland. Bland annat i tv-serier som N.C.I.S., Criminal Minds och 9-1-1, i vilka hon haft betydande gästroller.

3. Joshua Jackson

Mellan åren 1998 och 2003 blev Joshua Jackson känd för rollen som den snälla, men stökiga Pacey Witter i succéserien Dawson's Creek. Hans karaktär hade bland annat en romans med Katie Holmes rollkaraktär i serien, Joey Potter.

Annons

Under åren efter genombrottet har Joshua medverkat i en rad stora tv-serier och filmer. Senast i tv-serien Dr. Death, och den kommande tv-adaptionen av Fatal Attraction.

4. Daryl Hannah

Daryl Hannah var en av 90-talets absolut största filmstjärnor, bland annat känd för hennes omskrivna romans med presidentsonen John F Kennedy Jr. Till en av hennes tidiga genombrottsroller hör filmen Splash, i vilken hon spelade en sjöjungfru som föll för motspelaren Tom Hanks rollkaraktär.

Annons

I början på 00-talet såg vi henne i Tarantinos Kill Bill-filmer. I dag är hon gift med musikern Neil Young.

5. Mädchen Amick

Mädchen Amick fick sitt stora genombrott i rollen som Shelly Johnson i tv-serien Twin Peaks och efterföljande långfilmen Twin Peaks: Fire Walk with Me. Sedan dess har vi sett henne i otaliga i kända tv-serier, så som bland annat Gilmore Girls, Cityakuten, Gossip Girl och Californication.

6. Ian Ziering

Ian Ziering var en av originalmedlemmarna i casten till den omåttligt populära såpan Beverly Hills 90210 som rullade i tio år mellan 1990-2000. Det var också i rollen som Steve Sanders han fick sitt stora genombrott.

Annons

Sedan dess har Ians skådespelarkarriär främst bestått av porträttet av Fin i Sharknado-filmserien.

7. Sarah Michelle Gellar

Sarah Michelle Gellar gjorde succé i rollen som Buffy, huvdrollen i 90-talsserien Buffy the Vampire Slayer. Vi har även sett henne i ikoniska roller i Scooby Doo-filmatiseringen och en av Scream-filmerna. Tidigare i år släpptes filmen Wolf Pack, i vilken Gellar spelar en av huvudrollerna. Hon gjorde även en gästroll i avslutningsavsnittet av den populära tv-serien The Big Bang Theory.

Annons

8. Stacey Dash

Stacey Dash spelade rollen som bästa kompisen Dionne i tv-serien och filmen, med samma namn, Clueless. Hon har fyllt på cv:t med otaliga roller i amerikanska romantiska komedier sedan dess.

9. Ethan Hawke

Ethan Hawke spelade mot bland andra Ben Stiller och Winona Ryder i den ikonsiak rullen Reality Bites från 1994. I början på 00-paret var han och Uma Thurman ett av Hollywoods hetaste par. Tillsammans fick de dottern Maya, innan de gick skilda vägar.

Annons

10. Jennifer Grey

Hon spelade Frances ”Baby” Houseman till Swayzes porträtt av dansinstruktören Johnny i kultfilmen Dirty Dancing. Efter genombrottet genomgick Jennifer Grey en näsoperation för att korrigera ett av hennes mest kända karaktärsdrag, näsan. Plastikoperationen skulle få förödande konsekvenser för karriären, men nästa år gör hon comeback i rollen som Baby i den planerade Dirty Dancing-uppföljaren.

11. Alicia Silverstone

Alicia Silverstone är ännu en Clueless-alumn. Hon porträtterade protagonisten, den bortskämda och naiva Cher. Alicia har sedan dess spelat i flera filmer och tv-serier under karriären. Så sent som förra året spelar hon mot Rebel Wilson i den romantiska komedin Senior Year.

Annons

12. Anjelica Huston

Anjelica Huston förkroppsliga Morticia Addams på ett sätt som bara få kan göra, i filmatiseringarna från 90-talet. Catherine Zeta-Jones har sedan dess axlat rollen i Netflix-serien Wednesday. Trots att Anjelica i dag är över 70 år, är hon fortfarande aktiv både tv-, film- och röstskådis. Ibland kanaliserar hon även Morticia på röda mattan.

13. Julia Stiles

År 1999 hade tonårsdramat 10 Things I Hate About You premiär. Julia Stiles och den framlidna Heath Ledger stod för huvudrollsinsatserna och bidrog till att filmen blev så stor som den faktiskt blev. Skådespelarkarriären har rullat på för Stiles sedan dess. Bland annat syns i hon i franchiseserien Bourne Identity om lönnmördaren med raderat minne: Jason Bourne.

Annons