Bertil Svensson skada sköna söndag blod kniv blommor SVT
1:20

Efter reklamen: Fem favoriter från Femina – Nostalgispecial – 80-talspar

(1:20)

Slå på ljud

Bertil Svensson, i dag 89 år, må vara lärare i grunden, men i över 30 års tid arbetade han på SVT, först som producent och sedan som programledare. Med program som Sköna söndag och Mitt hem min trädgård gick Bertil Svensson i bräschen för trädgårds-tv, och var med att popularisera genren som nu är så omtyckt i tablån. Men att bli ansiktet utåt för trädgård var inget Bertil, som då var producent, hade planerat.

Hannah Graafs och Andreas Carlssons son har vuxit upp

– Jag försökte slippa, men det fick jag inte. Jag var ju inte alls utbildad inom det, jag var ju lärare i matte, fysik och kemi uppe i Stockholm när jag började på tv. Det är klart jag hade lite trädgårdskunnande i mig, men inte så mycket. Så jag hade ju hela tiden trädgårdsexperter som jag intervjuade och då blev det att jag kunde förklara för tittarna på ett enkelt sätt, för jag skulle ju också begripa det jag sa, säger han i en intervju med Expressen.

Bertil Svensson i SVT 1991.

Bertil S-son Åberg/SVT

Men trots att han gjort mycket för den genre som nu domineras av program som Trädgårdstider och Karl-Fredrik på Österlen så är det sällan det som kommer upp när man sammanfattar Bertil Svenssons karriär. I stället är det en specifik händelse 1986 som många minns.

Blodiga olyckan i direktsändning

Det var en helgmorgon som Bertil gästade direktsända Sköna söndag och hade glömt sin vassaste kniv hemma. När han skulle skära i en blomsterananas slinter han därmed, och råkar skära sig blodig framför tv-kamerorna.

– Men jag fortsatte ju som om inget hade hänt för det fanns inget annat att göra. Studiomannen var visserligen på väg fram med något plåster men det brydde jag mig inte om utan jag fortsatte att berätta och sa att ”ni ska ju inte göra som jag gjorde för jag har ju skurit mig”, säger Bertil Svensson till Expressen.

Väder-Tone stängdes av från TV4 efter avklädda bilden – så lever hon i dag

Efteråt fick han höra av en läkare i fikarummet att det var ett snyggt snitt han hade lyckats få till med sin oskarpa kniv.

Händelsen har sedan dess gjorts parodi på av bland annat Robert Gustafsson, och blivit ett odödligt svenskt tv-ögonblick – något Bertil Svensson har blandade känslor kring och tycker är ”lite snopet”.

– Det har hängt efter mig sedan dess. Det är den tummen man är känd för. Robert Gustafsson har nog tjänat rätt mycket pengar på det där, det hade jag gärna haft lite royalty på.