Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Så gick det för SVT-profilen Bertil Svensson

28 jul, 2022 
AvAino Oxblod
FotografAllan Olofsson/SVT
Bertil Svensson skada sköna söndag blod kniv blommor SVT
Han arbetade som tv-producent och revolutionerade trädgårdsprogram under 30 år på SVT.
Men när 89-åriga Bertil Svenssons karriär sammanfattas minns de flesta honom för en sak – en blodig olycka i direktsändning.
– Ja, det har hängt efter mig sedan dess. Det är den tummen man är känd för, säger han till Expressen.
Annons
Fem favoriter från Femina – Nostalgispecial – 80-talsparBrand logo
Fem favoriter från Femina – Nostalgispecial – 80-talspar

Bertil Svensson, i dag 89 år, må vara lärare i grunden, men i över 30 års tid arbetade han på SVT, först som producent och sedan som programledare. Med program som Sköna söndag och Mitt hem min trädgård gick Bertil Svensson i bräschen för trädgårds-tv, och var med att popularisera genren som nu är så omtyckt i tablån. Men att bli ansiktet utåt för trädgård var inget Bertil, som då var producent, hade planerat.

– Jag försökte slippa, men det fick jag inte. Jag var ju inte alls utbildad inom det, jag var ju lärare i matte, fysik och kemi uppe i Stockholm när jag började på tv. Det är klart jag hade lite trädgårdskunnande i mig, men inte så mycket. Så jag hade ju hela tiden trädgårdsexperter som jag intervjuade och då blev det att jag kunde förklara för tittarna på ett enkelt sätt, för jag skulle ju också begripa det jag sa, säger han i en intervju med Expressen.

Bertil Svensson i SVT 1991.

Men trots att han gjort mycket för den genre som nu domineras av program som Trädgårdstider och Karl-Fredrik på Österlen så är det sällan det som kommer upp när man sammanfattar Bertil Svenssons karriär. I stället är det en specifik händelse 1986 som många minns.

Annons

Blodiga olyckan i direktsändning

Det var en helgmorgon som Bertil gästade direktsända Sköna söndag och hade glömt sin vassaste kniv hemma. När han skulle skära i en blomsterananas slinter han därmed, och råkar skära sig blodig framför tv-kamerorna.

– Men jag fortsatte ju som om inget hade hänt för det fanns inget annat att göra. Studiomannen var visserligen på väg fram med något plåster men det brydde jag mig inte om utan jag fortsatte att berätta och sa att ”ni ska ju inte göra som jag gjorde för jag har ju skurit mig”, säger Bertil Svensson till Expressen.

Efteråt fick han höra av en läkare i fikarummet att det var ett snyggt snitt han hade lyckats få till med sin oskarpa kniv.

Händelsen har sedan dess gjorts parodi på av bland annat Robert Gustafsson, och blivit ett odödligt svenskt tv-ögonblick – något Bertil Svensson har blandade känslor kring och tycker är ”lite snopet”.

– Det har hängt efter mig sedan dess. Det är den tummen man är känd för. Robert Gustafsson har nog tjänat rätt mycket pengar på det där, det hade jag gärna haft lite royalty på.

Annons