Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Så gick det sedan – för programledarna som ledde populära reseprogrammen

16 jun, 2022 
AvJohanna Lejon
Fotograftt.
Vi såg dem resa världen över. Men hur gick det sedan, för programledarna som ledde de populära reseprogrammen på tv? Femina vet.
Annons
Kändisarna som valt att prata om sin bipolära sjukdomBrand logo
Kändisarna som valt att prata om sin bipolära sjukdom

När och fjärran och Packat och klart var stora succéer då de, för en 20-30 år sedan, tog över våra tv-apparter. I säsong efter säsong bevittnade vi, hemma i tv-sofforna, hur programledarna reste världen över, och guidade oss till det enda spännande resmålet efter det andra. Men hur gick det sedan, för programledarna som vi såg i storstäder, på paradisstränder och i öknen?

Hans Fahlén

Efter att ha börjat tv-karriären på ZTV, bakom kameran, hamnade Hans Fahlén till slut i rampljuset, i reseprogrammet Reslust, som 1997 bytte namn till När och fjärran.

Hans Fahlén, 2001.

Efter bara ett år var han en av de ordinarie programledarna för programmet som sågs av miljonpublik, och intresset för Hans växte sig allt större. När han och kollegan Kristin Kaspersen gifte sig 2003 var mediebevakningen, minst sagt, intensiv.

Annons

– Det här kändisskapet när jag och Kristin gifte oss så var det väl extremt. Det var annorlunda då också, i princip varje vecka var det någonting. Min relation till det var att inte låta det hamna under huden på en. Det var väl en del halvsanningar som skrevs men jag tror att jag klarade mig ganska bra från att låta det beröra mig, har Hans Fahlén sagt till Expressen.

Hans och Kristin fick en son, Leon, ihop 2004 men gick 2009 skilda vägar. Hans försvann från rampljuset, efter skilsmässan.

Hans Fahlén, 2019.

– Jag gjorde någon sejour på Kanal 5 också, med ID och Mullvaden. Två program som inte heller fick något fotfäste. Det är tråkigt när det händer men ofta blir man inte jättechockad. Man är inte tappad bakom en vagn, man kan förstå varför saker och ting inte flyger. Sedan har jag inte tagit åt mig så mycket, sådana stora produktioner står inte och faller med programledaren, har Hans Fahlén sagt i en intervju.

Annons

Det senaste som Hans gjorde framför kameran var Fahléns matäventyr på TV4 2015. Sedan dess har han i stället jobbat bakom kulisserna på sitt egna produktionsbolag, vilket är anledningen till att han inte syns i tv längre.

– Det är säkerligen många som är bittra och inte förstår varför de inte är i hetluften längre. Men jag är inte bitter, jag är glad över den perioden som jag än så länge har fått bidra med. Sedan är det skönt för min kreativitet att jag har produktionsbolaget, det är oerhört viktigt och tillfredsställande, har han slagit fast.

Ebba Blitz

Det var på 1990-talet som Ebba Blitz slog igenom. Först som programledare i ungdomskanalen ZTV, därefter syntes hon både i Reslust i TV4, och i Draknästet på SVT. I dag är det dock över 10 år sedan Ebba Blitz valde att lägga tv-karriären helt på hyllan och byta liv totalt. I dag bor hon i Florida i USA med maken Fredrik Lövstedt, som hon också driver ett it-företag ihop med. I en intervju gjord med Expressen sommaren 2020 berättade Ebba att hon tycker om att ladda sina batterier i Sverige, men att det funkar bra att bo i USA – och att det är viktigt att bo där för karriärens skull.

Ebba Blitz, 1996.

– Det känns jätterätt att bo där så länge jag kan komma tillbaka till Sverige och tanka lite Sverige. Jag njuter kolossalt av kräftor och kantarellplockning nu och det finns bara här. Det är fantastiskt och jag saknar det. Men det är spännande jobba med det vi gör och våra kunder finns i USA och det är där vi växer och vill vara nu, sa Ebba Blitz till Expressen då, 2020.

Annons

Ebba saknar inte tv-karriären, men ser tillbaka på den med värme – speciellt att göra direktsända program.

Ebba Blitz, 2014.

– Jag älskade att programleda. Det roligaste tyckte jag var direktsändningar. Man pratar mycket om mindfulness och vara mycket i stunden. En direktsändning är faktiskt lik mindfulness för man är bara i stunden. Det är väldigt roligt, jag älskar att vara programledare och tyckte att det var ett fantastiskt roligt jobb.

Anki Edvinsson

Under många år var Anki Edvinsson, eller väder-Anki som hon ibland kallades, synonym med TV4 – hon presenterade väder, var programledare för lekprogram och syntes i När och fjärran.

2012 lämnade Anki Edvinsson Stockholm, och flyttade till Umeå för kärlekens skull, där hon började jobba som reporter och programledare på TV4:s lokalnyheter.

Anki Edvinsson, 1997.

– Min man bodde i Umeå, och han hade två barn som fortfarande bodde hemma, då fick jag flytta på mig. Jag har bott hela mitt vuxna liv på Östermalm, så det var en speciell resa, för det är så mycket identitet i var man bor. Det var annorlunda att hamna i Umeå, men jag trivdes jättebra. Jag var lite less på Stockholm också, så jag behövde vila för från det, har Anki berättat.

Annons

Men efter två år på lokal-tv lade TV4 ner sina lokalnyheter, och Anki Edvinsson blev av med jobbet. Hon ställdes då för ett vägskäl i karriären. Anki Edvinsson bestämde sig för att det var dags att satsa på drömmen att bli författare och skrev upp sig på en skrivarkurs på Folkuniversitetet i Stockholm för att lära sig hur man skriver en roman. Redan under utbildningen växte hennes deckare fram. Nu har hon släppt flera böcker. Någon längtan tillbaka till rutan finns inte.

Anki Edvinsson, 2020.

– Inte som det ser ut just nu. Jag börjar också komma upp i en ålder där det inte är lätt att komma tillbaka, jag tror man måste vara ständigt aktuell. Men jag har inte riktigt undersökt det, jag trivs väldigt bra med det jag gör. Om jag kan få skriva är jag överlycklig, det passar mig.

Annons

Vigor Sörman

Vigor Sörman var bara några och tjugo då han blev programledare för När och fjärran på TV4. Tack vare sin trevliga uppsyn och sitt öppna sätt blev han snabbt en tittarfavorit.

Vigor Sörman, 2003.

Det blev dock inget mer programlederi för Vigor, efter reseprogrammet. Istället grundade han Splay Sveriges första YouTube-nätverk.

Vigor Sörman, 2018.

I dag är han interim-vd på sajten Breakit.

Anders Rosén

Från 1995 till 2008 ledde Anders Rosén tv-programmet Packat och klart, efter kollegorna Rolf Egil Bergström och Bo Ingerstam. Tidigare hade han arbetat, i flera år, på tv-sporten. Efter packat och klart lämnade han tv-branschen. Men fortsatte att arbeta med kommunikation.

Anders Rosén, 1996.

Anders Rosén var informationschef på Länstyrelsen i Dalarna mellan 2009 och 2012. Därefter blev han, fram till 2014, informationsansvarig för Svenska Aghanistankommitén i Kabul.

Han har också arbetat på Länstyrelsen i Stockholm samt på Mora Kommun samt suttit i styrelsen för svenska Amnestyfonden.

Annons