Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

De tävlade i Melodifestivalen 1983 – så gick det sen

16 feb, 2023 
AvAino Oxblod
FotografTT.
Alla minns nog att Carola Häggkvist slog igenom med dunder och brak med Främling i Melodifestivalen 1983.
Nu har det gått 40 år sedan tävlingen – så här gick det för de andra artisterna efter Melodifestivalen!
Annons
6 saker om Carola du kanske inte vissteBrand logo
6 saker om Carola du kanske inte visste

Carola Häggkvist

Carola Häggkvist.
Carola Häggkvist.

Carola Häggkvist var bara 16 år gammal när hon klev upp på Palladium-scenen i Malmö och vann hela svenska folkets hjärta med Främling. Hon tog hem vinsten i tävlingen, och kom till slut trea i Eurovision song contest.

Annons

Carolas medverkan i Melodifestivalen blev startskottet för en hittills 40 år lång karriär som Sveriges mest folkkära artist. Hon har sedan dess tävlat i Melodifestivalen fyra gånger till, och dessutom synts i program som Så mycket bättre och The Voice.

Kikki Danielsson

Kikki Danielsson.
Kikki Danielsson.

Kikki Danielsson förknippas mer med Melodifestivalen-låten Bra vibrationer som hon vann tävlingen med 1985, men två år innan dess gjorde hon sin debut i tävlingen med Varför är kärleken röd? Den kom på en andra plats efter Carolas vinstbidrag.

Annons

Kikki Danielsson är i dag en av landets mest kända personer, som ofta syns i olika tv-sammanhang, och som varit vida omskriven i medierna genom åren.

Karin Glenmark

Karin Glenmark.
Karin Glenmark.

Karin Glenmark är brorsdotter till Bruno Glenmark, och syster till GES-artisten Anders Glenmark. När hon tävlade som soloartist i Melodifestivalen 1983 var det inte hennes första medverkan i programmet – hon hade redan tio år tidigare tävlat med gruppen Glenmarks. Artisten skulle också komma att vara med även senare, bara året därpå tävlade hon tillsammans med sin bror.

Annons

Efter sina år i Melodifestivalen gjorde Karin succé i duon Gemini, tillsammans med sin bror Anders. Flera av deras låtar skrevs av Abba-stjärnorna Benny Andersson och Björn Ulvaeus, och en låt blev ledmotiv till Mio min Mio-filmatiseringen.

Sitt senaste album släppte Karin 2006, och då berättade hon också att hon valt att skaffa ett jobb i hälsovårdsbranschen.

– Det är underbart! Jag har velat ha det så länge, någonstans att gå till några dagar i veckan, sa hon då.

Kerstin Dahlberg

Kersin Dahlberg.
Kerstin Dalberg.

Countryartisten Kerstin Dahlberg var en etablerad artist långt innan hennes medverkan i Melodifestivalen 1983. Hon började som sångare i Canyons orkester, och spelade in en svensk version av Abbas I've been waiting for you. 1981 gick hennes make, kapellmästaren Hans Eng, bort – samtidigt som Kerstin uppträdde i programmet Nygammalt.

Annons

Kerstin fick efter det kontakt med Bert Karlsson som gav ut hennes soloskiva, och tävlade i Melodifestivalen 1983 med låten Här är min sång till dig. Åren som följde gjorde hon karriär i Danmark, och i dag driver hon ett djurpensionat.

Ritz

Ritz Melodifestivalen 1983.
Ritz.

Ritz var en popgrupp bestående av Peter Wanngren, Bertil Engh, Monica Forsberg och Kerstin Andeby. Deras låt Marionett kom på en fjärdeplats 1983, och när de två år senare tävlade med låten Nu har det hänt igen blev det en sjätteplats.

Annons

Gruppen splittrades 1985, men de olika medlemmarna har följt varandra genom livet ändå. Peter och Kerstin är gifta och har fortsatt samarbeta musikaliskt. Nästan alla i Ritz ligger också bakom olika dubbningar i kända tecknade filmer – Peter har gjort rösten till Tiger i Nalle Puh, och Monica Forsberg har gjort röster i både Pongo och de 101 dalmatiner och Bumbibjörnarna.

Peter Lundblad

Peter Lundblad och Agneta Olsson.
Peter LundbLad och Agneta Olsson.

Peter Lundblad var redan rutinerad i Melodifestivalen-sammanhang när han tillsammans med frun Agneta Olsson sjöng Vill du ha mig efter gryningen 1983 – han hade varit körsångare i flera tidigare tävlingar.

Annons

Mest känd blev Peter dock för låten han släppte tre år senare, Ta mig till havet. Låten blev en stor hit, och är i dag en riktigt sommarklassiker. Peter berättade senare att han skrev låten på bara 20 minuter, och att han inte tyckte om att låten var det enda han förknippades med.

2015 gick Peter Lundblad bort i prostatacancer, bara 65 år gammal.

Största skandalerna från Eurovision song contest genom årenBrand logo
Största skandalerna från Eurovision song contest genom åren
Annons