Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Prussiluskan-skådespelarens okända kamp – under inspelningen av Pippi

15 mar, 2023 
AvEbba S. Dahlman
FotografSVT, Bo-Aje Mellin/SVT

Den tyska skådespelaren Margot Trooger hyllades för rollen som Prussiluskan i filmerna om Astrid Lindgren-figuren Pippi Långstrump.
Hon sydde karaktärens kläder och lärde sig till och med replikerna på svenska.
Sedan hennes för tidiga död, 1994, har det kommit fram att hon kämpade i kulisserna under inspelningen.

Annons
7 oväntade saker du kanske inte visste om Astrid Lindgrens böckerBrand logo
7 oväntade saker du kanske inte visste om Astrid Lindgrens böcker

När vi talar om Astrid Lindgrens enorma kulturarv är Pippi Långstrump en av de karaktärer som ligger oss närmast hjärtat.

Som barn var Pippis självständighet och rebelliska anda beundransvärd, men desto äldre vi blir finner vi oss snarare hålla med en av filmatiseringens mest minnesvärda biroller; Fröken Prysselius, eller Prussiluskan som Pippi kallar henne.

Prussiluskan kämpar nämligen i motvind för att Pippi ska få njuta av sin barndom, genom att få in henne på ett barnhem.

Stjärnskådespelaren bakom den här uppmärksammade karaktären, var den tyska Margot Trooger. Men bakom kulisserna fick hon kämpa.

Margot Trooger spelade Prussiluskan i Pippi Långstrump-filmerna

Vi alla känner till historien om Pippilotta Viktualia Rullgardina Krusmynta Efraimsdotter Långstrump, världens starkaste flicka som bor ensam i det färgglada huset Villa Villekulla.

Annons

Bland birollerna i filmerna om Pippi Långstrump återfinner vi bland annat poliserna Kling och Klang, tjuvarna Dunder-Karlsson och Blom, samt ledargestalten bland den lilla stadens damer Fröken Prysselius, som ofta trallade på låten Vi komma ifrån Ria-ra.

Poliskonstaplarna Kling (Ulf G. Johnsson) och Klang (Göthe Grefbo) konspirerar tillsammans med Prussiluskan (Margot Trooger) för att få Pippi placerad på barnhem.
Poliskonstaplarna Kling (Ulf G. Johnsson) och Klang (Göthe Grefbo) konspirerar tillsammans med Prussiluskan (Margot Trooger) för att få Pippi placerad på barnhem.

Flera av de ovannämnda karaktärerna dubbades av olika anledningar. Prussiluskan var en av dem. Detta då skådespelaren Margot Trooger är av tysk härkomst. Hon fick däremot lära sig replikerna på svenska så att hennes läpprörelser skulle synka med den svenska skådespelarens inläsning. I hennes hemland Tyskland dubbades hon sedan till tyska.

Karaktären Prussiluskan har blivit en välkänd och klassisk figur genom åren, trots att hon inte återfinns i några av böckerna. Hon skrevs nämligen in enbart in för filmatiseringarna på 60-talet, står det på Astrid Lindgrens hemsida.

Annons

Margot Trooger sydde Prussiluskans kläder

Margot Trooger var inte den enda tyska skådespelaren i filmerna och tv-serien om Pippi Långstrump. Produktionerna hade nämligen tyska finansiärer vilket innebar att tyska skådespelare var tvungna att användas.

Margot tog sig an Prussiluskan, väldigt mån om att göra ett bra intryck och ge den något störiga damen Prysselius ett gott rykte. För att uppnå detta tog hon bland annat till ett knep för att visuellt ge henne en signaturlook: Margot sydde nämligen Prussiluskans kläder själv. Något som blev vida omtalat vid tidpunkten.

Pippi skojar med en lyckligt oventades Fröken Prysselius i ett avsnitt av tv-serien om Pippi Långstrump.
”Om Prussiluskan prompt vill ha ett litet barn, så får hon ta ett annat barn än mig, TJOHEJ!”, sjunger Pippi Långstrump (Inger Nilsson) i ett känt citat från tv-serien.

Tyska skådespelaren Margot Troogers privatliv

Margot föddes år 1923 i tyska Rositz. Kärlek till skådespeleri inleddes tidigt i livet, och år 1945 började hon studera konstformen, vilket blev startskottet på en lång karriär.

Annons

Under karriären har Margot, mest känd som Prussiluskan här i Sverige, medverkat i ett 50-tal filmer i Tyskland, där hon också var en välkänd profil.

Det finns få uppgifter om den tyska skådespelarens privatliv. Enligt filmdatabasen IMDb ska hon en gång ha varit gift med kostymören Jörg Zimmermann, från vilken hon skilde sig från 1964.

Margot ska även ha blivit mamma till dottern Sabina Trooger, som gått i mammas fotspår och även hon haft en framgångsrik skådespelarkarriär i hemlandet Tyskland.

Se också: Kändisar med samma ålder som skådespelarna i Astrid Lindgrens klassikerBrand logo
Se också: Kändisar med samma ålder som skådespelarna i Astrid Lindgrens klassiker

Prussiluskan-skådespelaren onykter under inspelningen av Pippi Långstrump

Men bakom kulisserna på inspelningen av tv-serien om Pippi Långstrump var Margot inte lika omtyckt, som hon sedermera blivit för den minnesvärda skådespelarinsatsen.

Annons

På Astrid Lindgrens hemsida rapporteras det nämligen om att den tyska skådespelaren, vid flertalet tillfällen, varit berusad under inspelningen av tv-serien, som hade premiär i Sverige år 1969.

Det skulle komma att bli början på slutet av hennes karriär.

Arkivbild med okänt fotodatum på tyska skådespelaren Margot Trooger, känd som Prussiluskan från filmerna om Pippi Långstrump.
Arkivbild med okänt fotodatum på tyska skådespelaren Margot Trooger, känd som Prussiluskan från filmerna om Pippi Långstrump.

Vid tidpunkten för inspelningen av tv-serien om Pippi Långstrump var Margot 46 år.

Några år senare, vid 54 års ålder, tvingades hon avsluta karriären i film- och tv-branschen. Då drabbades hon problem med en allvarlig sjukdom i lungorna (som orsakade tumörer) och inte längre kunde arbeta.

Våren 1994 somnade hon i vid 70 års ålder. Vila i frid!

Vill du få en regelbunden dos av inspiration?

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste modetrenderna och skönhetstipsen samt kulturvärlden. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

Annons