Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Saltkråkan-Malins fina beslut med maken – före hans död

02 maj, 2023 
AvAino Oxblod
FotografTT.
Det har snart gått 60 år sedan Vi på Saltkråkan hade premiär, men Louise Edlind Friberg blir fortfarande igenkänd som Malin.
Senare lämnade hon skådespeleriet för politiken, och gifte sig med läkaren Sten Friberg.
– Han var den första man som talade med mig som om jag hade något i huvudet, har hon sagt till Svensk Damtidning.
Annons
Så ser skådespelarna från Vi på Saltkråkan ut i dagBrand logo
Så ser skådespelarna från Vi på Saltkråkan ut i dag

Som 16-årig slog Louise Edlind Friberg igenom med rollen som Malin i Vi på Saltkråkan. Rollen gjorde henne väldigt känd både i Sverige och i vissa länder utomlands, och har kommit att följa henne under hela hennes liv. 2024 har det gått 60 år sedan den första filmen om gänget på Saltkråkan släpptes, men fortfarande blir Louise Edlind Friberg igenkänd på stan för den gamla klassiska rollen.

Efter rollen som Malin fortsatte Louise att skådespela, och hade en roll i tv-såpan Vänner och fiender. Så småningom valde hon att lämna skådespelarkarriären bakom sig, och i stället engagera sig politiskt. Efter att ha gått med i dåvarande Folkpartiet, numera Liberalerna, blev hon så småningom invald i riksdagen.

Annons

Vid 20 års ålder hittade Louise kärleken i den 10 år äldre läkaren Sten Friberg. Sten föll pladask för Louise, och friade redan efter tredje dejten – och Louise sa ja.

– Han var den första man som talade med mig som om jag hade något i huvudet, har hon berättat i en intervju med Svensk Damtidning.

Louise Edlind Friberg när hon gifter sig med Sten 1966.
Louise gifte sig med maken Sten 1966.

Vackra stunden med maken innan han dog

Att det gick snabbt i början visade sig vara helt rätt – paret gifte sig 1966, fick barnen Mikaela och Sten tillsammans, och levde tillsammans i nästan 50 år, innan Sten Friberg blev sjuk och somnade in 2017.

– Vi ska ju alla dö och han var svårt sjuk. Vi fick 50 år tillsammans, och jag hoppas att jag är redo när den dagen kommer för mig. Men där är jag inte än, jag vill leva och ha roligt, efterrätten är kvar, har Louise sagt till Svensk Damtidning.

Efter att ha levt tillsammans så länge visste Louise att maken inte skulle leva tillräckligt länge för att kunna fira guldbröllop. De bestämde sig därför för att fira det en månad tidigt, och tacka varandra för livet de haft ihop.

– Vi skålade i champagne, rörde om i bubblorna så han skulle kunna dricka, och tackade varandra för vårt gemensamma liv, har Louise berättat.

Louise Edlind och Sten Friberg 2013.
Louise Edlind Friberg och Sten Friberg höll ihop i nästan 50 år.
Annons