Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Skådespelarna i succén Varuhuset – då och nu

13 okt, 2022 
AvAino Oxblod
FotografTT.
De var alla en del av den numera kultklassade tv-serien Varuhuset.
Medan en del av skådespelarna nu är några av våra största, har andra försvunnit från rampljuset.
Så ser Varuhuset-stjärnornas liv ut – och så här mycket har de förändrats!
Annons
Video: 5 klassiska 80-talsserier vi minnsBrand logo
Video: 5 klassiska 80-talsserier vi minns

Rico Rönnbäck – Conny Rudberg

Rico Rönnbäck spelade fackets representant Conny Rudberg på Öhmans varuhus i de första fyra säsongerna av Varuhuset. Efter framgångarna med den kultklassade tv-serien medverkade Rico i en rad filmer, och har haft rollen på stora scener som Dramaten.

Annons

Senare i karriären valde Rico Rönnbäck dock att främst jobba med utsatta ungdomar, samt hållit i olika utbildningar. I dag är Rico pensionär, men har tidigare berättat för Expressen hur han måste jobba extra för att ha råd med sina utgifter, då pensionen är så liten.

– Pensionen kan jag inte leva på, det kan jag säga. Men är det någon av mina kolleger som kan det. Det är jättetufft alltså. Vi har haft sporadiska jobb utan att vara fast anställda på det sättet som ger pension, sa han till Expressen.

Leif Ahrle – Kjell Palmqvist

Leif Ahrle spelade den framträdande rollen Kjell Palmqvist, som arbetade på radio- och tv-avdelningen i varuhuset – samtidigt som han var med i en liga som stal från Öhmans varuhus.

Annons

När han fick rollen i serien var Leif Ahrle redan en etablerad skådespelare, som hade spelat på både Stockholms stadsteater och Dramaten. Efter Varuhuset spelade Leif också i en annan såpa, Vänner och fiender på TV3 och senare Kanal 5.

Efter att ha träffat sin 24 år yngre kärlek Lena på 90-talet ville Leif inte längre lägga så mycket tid på skådespeleriet, och med pengarna från sina såparoller sadlade han om och fokuserade på sin konst i stället.

– Dessutom har man förvånansvärt dåligt betalt. Jag är förvånad över att skådespelarna inte protesterar, sa han till Dagens Nyheter 2018.

Christina Schollin – Margareta Öhman

Christina Schollin var en av få skådespelare som var med i alla avsnitt av Varuhuset. Hon var sedan länge en etablerad skådespelare när hon började spela inköpschefen Margareta Öhman, och trots att det nu var flera år sedan hon passerade 80, så är Schollin fortfarande aktiv på de stora scenerna. 2022 gjorde hon comeback på Dramaten i en uppsättning av Macbeth. För yngre generationer har Christina blivit känd på nytt som Bianca Ingrossos mormor i realityserien Wahlgrens värld.

Annons

Johan Hedenberg – Jonas Lindgren

Johan Hedenberg var med i säsong tre och fyra av Varuhuset, när han spelade Jonas Lindgren. Han var tidigare känd från bland annat Åshöjdens BK, men tiden i Varuhuset gjorde honom mer igenkänd och eftertraktad.

– Då blev man allmän egendom. Och det var hybrisvarning, det skenade i hjärnan, man sprang på krogarna och åt gratismat och bodde på Café Opera, han har sagt till Aftonbladet.

När Johan gifte sig och fick barn prioriterade han bort skådespeleriet, och ägnade sig i stället åt hästar, hans stora passion. Under många år arbetade han bland annat som travtränare, men tog också en del jobb som röstskådespelare.

Annons

På senare år har Johan Hedenberg hittat tillbaka till film- och tv-världen, och har haft roller i serier som Fröken Frimans krig, Deg och Quick.

Lena Endre – Ingrid Persson

Lena Endre fick sitt stora genombrott när hon spelade den unga Ingrid Persson i Varuhuset, en roll hon hade de första tre säsongerna. Sedan medverkan i 80-talsklassikern har Lena Endre blivit en av landets mest hyllade och folkkära skådespelare. Hon har haft roller i Millenium-trilogin, spelar säsong efter säsong på Dramaten och har blivit prisbelönt många gånger om.

Annons

Stefan Ekman – Frank Lundholm

Gösta Ekmans bror Stefan Ekman är inte lika välkänd som sin bror, men många minns honom som datorexperten Frank Lundholm i Varuhuset. Innan tv-rollen hade Stefan spelar i många år på bland annat Stockholms stadsteater och Folkteatern i Göteborg.

Även om Stefan mest är förknippad med Varuhuset än i dag, så har han många andra roller till sitt namn. 1995 spelade han i klassiska julkalendern Jul i Kapernum, och han har också gjort många jobb som röstskådespelare. Sedan mitten av 00-talet har han dock dragit sig tillbaka.

Annons

Sharon Dyall – Tina Martinsson

Sharon Dyall spelade Tina Martinsson i de första fyra säsongerna av Varuhuset, innan hon gick vidare. Efter tv-serien har hon synts mindre i rutan, men desto mer på scen – både som jazzsångerska och i olika musikaler. Precis som flera av de andra skådespelarna har hon också lånat ut sin röst till en rad filmer i olika svenska dubbningar.

I dag arbetar Sharon också som logonom, där hon utbildar andra i hur de kan använda rösten.

Se också: Pernilla Wahlgrens stilresa genom årenBrand logo
Se också: Pernilla Wahlgrens stilresa genom åren
Annons