Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Sharon Tates tragiska öde – gravida stjärnan mördades av sekten

09 aug, 2022 
AvAino Oxblod
FotografTT.
Hollywoodstjärnan Sharon Tate hade hela livet framför sig – hon var en framgångsrik skådespelare och skulle snart bli mamma.
Men den nionde augusti 1969 tar hennes liv slut, när hon och tre vänner mördades av Charles Mansons kult Mansonfamiljen.
Annons
4 krimfall som skakat världenBrand logo
4 krimfall som skakat världen

När Sharon Tate växte upp i Dallas i Texas började hon tidigt tävla i skönhetstävlingar, och drömma om ett liv bortom den amerikanska södern. Efter att hennes familj flyttade till Verona i Italien på grund av Sharons pappas jobb kom hon ett steg närmare Hollywood, när hon lyckades få en statistroll i en film med Paul Newman som spelades in i staden.

Sharon Tate var en lovande ung skådespelare.

Det gav Sharon Tate ett smakprov, och hon ville fortsätta kämpa för en skådespelarkarriär. De kommande åren lyckades hon få mindre roller i tv-serier som Mister Ed och The Beverly Hillbillies. Men det var inte förrän 1965 som Sharon Tate, då 22 år gammal, fick sin första större roll i skräckfilmen Det djävulska ögat. Efter det rullar stjärnans karriär på, och hon väcker stor uppmärksamhet för både en nakenfotografering i Playboy och romansen med regissören och skådespelaren Roman Polanski, som hon spelat med i Vampyrernas natt.

Sharon Tates liv tas ifrån henne

Sharon Tate och maken Roman Polanski.

1969 är Sharon Tates liv bättre än någonsin. Hon har gift sig med kärleken Roman Polanski, och väntar parets första barn. Samtidigt börjar hon få gott rykte i Hollywood och ses som en lovande stjärna för framtiden. Men den nionde augusti tar allt det abrupt slut, när hon mördas av en rasistisk sekt ledd av Charles Manson.

Annons

Den åttonde augusti har Sharon Tate, med två veckor kvar till beräknat födelsedatum, fyra vänner hemma hos sig i sin Beverly Hills-villa – Abigail Folger, 25, Jay Sebring, 35, Wojciech Frykowski, 32 och Steven Parent, 18 – när fyra medlemmar från sekten Mansonfamiljen bryter sig in. Beordrade av sin ledare Charles Manson mördar de Sharon Tates vänner samt den höggravida skådespelaren. Under obduktionen konstateras det att Sharon blev knivhuggen 16 gånger. Sektmedlemmarna tog också av skådespelarens blod och skrev ordet ”gris” på dörren.

Begravdes med sonen

Förhoppningen från Charles Mansons sida var att mordet på den vackra blondinen skulle bli början på ett raskrig i USA. Men hans plan misslyckades – i stället greps både Charles och personerna som utförde det hemska dådet. De alla dömdes till döden, men straffen omvandlades sedan till livstids fängelse. 2017 dog Charles Manson i fängelset, 83 år gammal.

Charles Manson greps 1969 och levde sedan resten av sina dagar i fängelse.

Sharon Tate och hennes vänner begravdes den 13 augusti 1969, på en kyrkogård i Culver City i Kalifornien. Den 26-åriga skådespelaren, som aldrig fick träffa sitt barn innan både hennes och hans liv togs ifrån dem, begravdes med sonen Paul Richard Polanskis kropp i famnen.

Annons