hanna zetterberg ronja
Se nya Ronja Rövardotter, här är skådespelarna
0:43

Efter reklamen: Se nya Ronja Rövardotter, här är skådespelarna

(0:43)

Slå på ljud

När Hanna Zetterberg var 11 år gammal gick hon från att vara en helt vanlig Stockholmstjej till att bli ett av Sveriges mest igenkända barn. Rollen som Ronja Rövardotter i filmen med samma namn gjorde att hennes liv förändrades för alltid.

För Hanna var filminspelningen en rolig upplevelse, men åren som följde var desto mer problematiska. I sin första intervju om Ronja Rövardotter på 30 år, i nya TV4-programmet Mauri – vad hände sen? berättar Hanna Zetterberg hur hon valde bort att göra intervjuer, och tyckte det var jobbigt att bli igenkänd.

Ronja Rövardotter blir tv-serie – jämför karaktärerna med originalet

– Efter premiären gjorde jag förstås massor med intervjuer och hej och hå, men sen satte jag ett stopp för jag tyckte det blev jobbigt. Rent praktiskt kunde jag inte åka kollektivtrafik i Stockholm där jag bodde, alla kände igen mig. Jag lärde mig byta tunnelbanevagn mellan varje hållplats, för det är precis den tiden det tar för folk att inse att ”där är hon”. Jag tyckte inte som 12-13-14-åring att det var så kul, säger Hanna Zetterberg i programmet.

Hanna Zetterberg som Ronja Rövardotter.

Foto: Roger Tillberg/TT

Ronja Rövardotter-skådespelaren blir inte igenkänd mer

Under hela sitt liv har Hanna, som blev politiker i Vänsterpartiet som vuxen och nu jobbar med kommuniktion, blivit igenkänd. Men sedan några år tillbaka slipper hon det – på grund av sitt gråa hår.

– Fram tills för bara några år sedan så blev jag igenkänd varje dag. Men sen blev jag gråhårig. Så skönt! För nu är jag för gammal. Det är en befrielse faktiskt, på många sätt, säger hon i TV4-programmet.

8 kändisar som unga – som är svåra att känna igen

Hanna Zetterberg bor i dag i ett kollektiv utanför Stockholm med sin familj, och är glad för att hon inte längre blir igenkänd på gatorna. Men hon märker att många tycker det är konstigt att hon inte försökt fortsätta vara känd genom åren.

Ronja Rövardotter-skådespelaren gästar TV4-programmet.

Foto: TV4.

– Jag har uppfattat att folk är så här: ”Vart tog du vägen?”, och det kan ju vara en rimlig fråga. Men att det också uppfattas som ett misslyckande att man inte har hållit sig kvar i rampljuset. Det behöver det inte alls vara.

Hanna Zetterberg med grått hår.

Hanna Zetterberg märker att hon inte blir igenkänd sedan hon fick grått hår.

Foto: TV4.

Mauri – vad hände sen? har premiär 19 december på TV4 Play och TV4. Se programmet här när det haft premiär.

Mest läst