7 viktiga saker att tänka på om du står nära någon i sorg
1:31

Efter reklamen: 7 viktiga saker att tänka på om du står nära någon i sorg

(1:31)

Slå på ljud

Stefan Liv hade hela livet framför sig. 2011 var han en framgångsrik hockeymålvakt i både ryska ligan KHL och i landslaget, gift med sin Anna och pappa till två söner, Herman och Harry.

Med Tre kronor lyckades hockeyspelaren vinna både OS-guld och VM-guld 2006, och under de kommande åren vann han även flera SM-guld. 2010 spelade han i det ryska laget HK Sibir Novosibirsk, och gjorde så bra ifrån sig att han togs ut till All stars-laget i ryska ligan KHL.

2011 var tanken att han skulle fortsätta spela i ett annat lag i KHL, och den här gången var det meningen att hans familj skulle flytta med honom. Under debutåret hade Anna och barnen pendlat från Jönköping, men nu ville familjen inte längre vara ifrån varandra under så långa perioder.

Mona Seilitz stora sorg i livet – fram till sin död

– Han hade precis skrivit på ett tvåårskontrakt och vi skulle flytta över. Året innan hade han varit i Sibir Novosibirsk och vi hade varit hemma i Jönköping, men åkt över i två långa omgångar. Nu kände vi att vi inte ville vara borta från varandra så mycket. Vi var båda glada sista gången vi pratade med varandra. Det är jag tacksam för, berättar Anna Liv i Expressen 2016.

Men två dagar före flytten i september 2011 händer det oförståeliga. Tillsammans med resten av hockeylaget omkommer Stefan i en tragisk flygolycka i ruska Jaroslavl. Kvar fanns Anna som nu var ensamstående mamma till två små pojkar, och änka vid 30 års ålder.

Träffade Putin efter dödskraschen

I intervjun md Expressen fem år efter olyckan beskrev Anna den första tiden efter dödsolyckan som ”totalt mörker”. Två dagar efter att ha förlorat maken resten hon till Ryssland.

Stefan Liv med hustrun Anna.

Mikael Fritzon / TT /

– Jag flög dit två dagar efter olyckan tillsammans med min pappa och en kompis. Det var olidligt. Jag fick sitta vid Stefans kista medan folk gick förbi och lämnade blommor. Det tog flera timmar och förutom några KHL-svenskar var det ingen jag kände. Jag fick ta lugnande och blev som helt avtrubbad. Sedan när man trodde det var över tvingades vi vänta ännu längre för att Vladimir Putin skulle komma dit. Jag hade inte kunnat äta ordentligt på flera dagar och vi var tre som fick dela på en Snickers och en iste. Det spelades samma begravningsmusik nonstop. Sedan kom Putin, gick förbi oss alla och nickade och sedan fick vi gå hem.

Dottern om Fred Åkerströms mörker: Ärvd smärta

Sonen Herman i pappa Stefan Livs fotspår

Två år efter olyckan träffade Anna kärleken Petter, som hjälpte henne att ta sig ur sorgen, och de två fick en dotter tillsammans. Att skaffa ett tredje barn var ett beslut som var viktigt för änkan.

– Jag och Stefan hade pratat om att ha tre barn så på ett sätt kändes det som om de tog ett barn ifrån mig också när han dog. Sen var jag tveksam när jag träffade Petter. Men allt kändes helt rätt med honom.

Stefan Liv med sonen Herman, 1 år.

ANNA HÅLLAMS / TT

I dag är Stefans son Herman 15 år, och har gått i sin pappas fotspår. Han är nu en lovande hockeymålvakt och spelar med samma siffra på ryggen som sin far.

– Jag blir glad när folk säger att vi är lika. Och jag har ju fått höra det många gånger, säger han till Expressen.