Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Sten & Stanley-Sten Nilsson om barnlösheten med hustrun Ulla

07 mar, 2023 
AvEbba S. Dahlman
FotografScanpix Sweden/TT, Roger Tillberg/TT
Sten Nilsson är en av de tre bröder som kom att bli synonyma med dansbandet Sten & Stanley sedan bandet bildades i början på 60-talet.
De musikaliska framgångarna har varit många under åren, men på det privata planet har Sten och hustrun Ulla kämpat på en punkt.
– Vi har försökt få barn, men det har inte blivit något, sa stjärnan till Aftonbladet år 2003.
Annons
Se Lotta Engbergs stilresa genom årenBrand logo
Se Lotta Engbergs stilresa genom åren

Ända sedan den där mytomspunna första spelningen i Degerfors den 17 mars 1962 har den svenska musikgruppen Sten & Stanley, från Karlskoga, lockat till dans med svängig pop-, dansbands-, jazz-, och rock’n’rollmusik i över 60 år.

Av de över 800 låtar som gruppen släppt under sex decennier har 90 av dem tagit sig in på olika topplistor. Bandet har faktiskt även rekordet med flest melodier på den prestigefulla Svensktoppen – över 60 stycken.

Deras absolut största hit kom 1976 och än i dag är Jag vill vara din Margareta en välkänd dänga på dansgolven runt om i landet. Alla kan texten och alla sjunger med.

– Alltså, jag kan inte komma ifrån just att Margareta är lite av en favorit. Den tänder publiken, sa Sten i en intervju med Karlskogas lokaltidning KT-Kuriren från förra året.

Annons

Sten & Stanley blev tillfrågade innan Abba – tackade nej

De tre bröderna Sten, Ebbe och Per Nilsson utgjorde tillsammans med Stanley Granström och Bo Carlén musikgruppens originalmedlemmar 1962. Sedan dess har musikgruppen levt vidare i många olika konstellationer.

Både Per och Bo har lämnat jordelivet sedan dess och Stanley sökte sig efter nya utmaningar tidigt (men han lever givetvis kvar i bandnamnet).

Originalmedlemmarna i dansbandet Sten & Stanley år 1965.
Originalmedlemmarna i dansbandet Sten & Stanley år 1965.

Sten och Ebbe däremot är fortfarande aktiva originalmedlemmar. I samband med fjolårets jubileumsturné minns de två bröderna tillbaka på karriären, under intervjun med lokaltidningen.

Bland annat om ett så kallat ”sliding doors moment”, eller skjutdörrsögonblick som populärkultursfenomenet heter på svenska, i början av musikgruppens historia. Musiklegendaren tillika grundare av skivbolaget Polar Music och instiftare av Polarpriset Stikkan Andersson hade nämligen fått upp ögonen för Sten & Stanley.

Annons

– Stikkan ringde oss mycket i början av 60-talet och ville att vi skulle komma till honom, men vi tackade nej. Han tog Abba i stället, berättar Ebbe med ett leende.

Sten Nilsson om kändisskapet: ”Vill helst slippa”

Karriären gick ju som tåget ändå, trots de tackade nej till Stikkan Anderssons erbjudande. Eller som flyget, kanske är en mer sanningsenlig beskrivning av Sten & Stanleys framfart.

Nilssonbrorsan Per hade nämligen flygcertifikat och flög ofta själv bandet mellan spelningarna.

Bandmedlemmarna blev snabbt omåttligt populära och idoliserade. Kändisskapet var däremot ett så kallat ”moment 22” enligt Sten.

– Det bara någonting som följer med, det kan man inte göra någonting åt. Helst skulle jag vilja slippa det, få jobba med det här i lugn och ro, men den här typen av verksamhet bygger ju på att folk vet vem man är.

År 2016 gästade Sten & Stanley (Ebbe, Sten och Alexander Nilsson) SVT:s Allsång på Skansen. Här har bandet det kärvänligt på scenen med dåvarande programledaren tillika artisten Sanna Nielsen.
År 2016 gästade Sten & Stanley (Ebbe, Sten och Alexander Nilsson) SVT:s Allsång på Skansen. Här har bandet det kärvänligt på scenen med dåvarande programledaren tillika artisten Sanna Nielsen.
Se också: Merja Haanpää om deltagandet i Hotell RomantikBrand logo
Se också: Merja Haanpää om deltagandet i Hotell Romantik

Sten Nilssons ofrivilliga barnlöshet med hustrun Ullas

I dag består Sten & Stanley av fyra medlemmar. Utöver Sten och Ebbe har vi gitarristen Johann Helander och Ebbes son Alexander Nilsson, som både sjunger och spelar bas.

Sten och hans fru Ulla Nilsson försökte länge få tillökning i familjen, och därmed ge Ebbes son en kusin.

– Vi har försökt få barn, men det har inte blivit något. Nu har vi accepterat att det är så, berättade Sten för Aftonbladet år 2003.

På frågan om han och hustrun övervägt adoption, svarade han:

- Nej, vi har accepterat läget.

Sten Nilsson och hustrun Ulla Nilsson fångade på bild tillsammans år 1997.
Sten Nilsson och hustrun Ulla Nilsson fångade på bild tillsammans år 1997.

Skaffa vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om det senaste inom resor och äventyr. Vi skickar dig tips och råd om hur du får den perfekta resan!

Annons