Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Stig Strand stod i Stenmarks skugga – relationen i dag

24 mar, 2023 
AvAino Oxblod
FotografTT.
Stig Strand och Ingemar Stenmark.
Som barn växte Stig Strand upp med att alltid vara näst bäst – för han var vän med Ingemar Stenmark.
Konkurrensen hindrade dock inte barndomsvännernas relation genom livet, och när Stenmark gifte sig 2016 var det Stig Strand som vigde honom.
– Det var ett hedersuppdrag, verkligen. Så otroligt trevligt, har Stig Strand sagt till Expressen.
Annons
6 svenska idrottslegendarer vi aldrig glömmerBrand logo
6 svenska idrottslegendarer vi aldrig glömmer

När man är nära barndomsvän med Ingemar Stenmark är det lätt att hamna i skymundan. Den har alpina skidåkaren Stig Strand, 66, upplevt. Han och Ingemar växte båda upp ett stenkast från varandra på Slalomvägen i lilla samhället Tärnaby – samma gata som Anja Pärson även tillbringade sina första år.

I skolan åkte nästan alla barn slalom, och Stig insåg snart att han hade talang för det. Tillsammans med vännen och grannen Ingemar tränade och tävlade han från unga år. I en intervju med Expressen 2018 berättade Stig att han för första gången kände sig duktig som åttaåring i Kalle Anka Cup – en cup han tävlade i under sex års tid men aldrig vann. Vann gjorde i stället Ingemar Stenmark.

Annons

Vände motgångarna

När de två kom med i landslaget drog Stenmark iväg och blev världsetta, medan Stig Strand hamnade på efterkälken.

– Han var mycket mer målmedveten än vad jag var och en bättre tekniker. Jag var intresserad av allt möjligt. Jag spelade fotboll som jag också hade en viss talang för, har Stig Strand sagt till Expressen.

Stig Strand.
Stig Srand 1977.

Ett tag funderade Stig helt på att lägga ner karriären. Han hade fått sitt första barn och funderade på att utbilda sig till tandläkare. Till slut valde han att fortsätta med skidorna, och då kom vändningen. Säsongen 1982-1983 vann han två världscuptävlingar och kom tvåa i den alpina slalomcupen, efter Ingemar Stenmark.

Annons

Efter det tappade han suget och började arbeta med annat. I många år var han till exempel expertkommentator på SVT. I dag har Stig Strand drivit och ägt nio olika skidanläggningar, och guidar fortfarande turister vid Trolltunet i Hemavan, där han bor. Alpina skidor kan han inte åka på samma sätt längre.

– Jag har haft ont i mina knän i säkert 25 år. Jag har svårt att springa. Men jag kan cykla och åka klassisk längdskidåkning.

Vigde Ingemar Stenmark

Trots konkurrensen genom åren har Stig Strand och Ingemar Stenmark förblivit vänner. När Stenmark skulle gifta sig med sin Tarja 2016 var det Stig Strand som vigde dem. Stig har vigt par sedan 1987.

– Ingemar ringde och frågade. Det var ett hedersuppdrag, verkligen. Så otroligt trevligt. Men allt var hemligt. Ingen av gästerna visste att de skulle gifta sig, säger Stig Strand.

Torsten Jakobsson, Ingemar Stenmark, Stig Strand
Torsten Jakobsson, Ingemar Stenmark och Stig Strand 2015, när Stenmark tävlade i Let's dance.
Annons
Se 3 ögonblick vi minns från Charlotte Kallas karriärBrand logo
Se 3 ögonblick vi minns från Charlotte Kallas karriär
Annons