1:35

Efter reklamen: 5 Världsartister som slog igenom i talangtävlingar

(1:35)

Slå på ljud

Susan Boyle, 61, växte upp under tuffa förhållanden. Som det yngsta av nio barn till irländska föräldrar i Skottland hade hon aldrig några pengar att tala om, och i skolan var hon ofta ensam. För att underhålla sig själv började hon ägna sig åt konst, men när hon blev äldre upptäckte hon musiken.

– När jag blev äldre ändrades allt det till musik. Musiken var verkligen en tillflyktsort, har Susan Boyle sagt.

Susan Boyle fortsatte leva ett ensamt liv som kretsade kring hennes familj. När hennes mamma gick bort 2009 bestämde sig Susan för att göra något för sin egen skull, och sökte till tv-programmet Britain's got talent med jurymedlemmen Simon Cowell i spetsen. Cowell och hans kolleger dömde snabbt ut Susan för hennes oglamourösa utseende när hon klev ut på scenen, men kritiken tystnade på ett ögonblick när Susan Boyle började sjunga I dreamed a dream från musikalen Les Misérables.

Ragnar Skanåkers kärlekskarusell – så lever OS-stjärnan i dag

Simon Cowell bad om ursäkt

Efter sitt framträdande bad Simon Cowell om ursäkt för att han hade dömt hunden efter håren”, ett uttryck som många har kommit att förknippa med just Susan Boyle.

– Jag minns hur vidrigt jag betedde mig den dagen innan du sjöng – och sen vad du gjorde, och allt som hände efteråt, har Cowell sagt.

Susan Boyle i Britain's got talent.

Ken McKay/REX

Den imponerande sångerskan vann hela tävlingen, och vann samtidigt det brittiska folkets hjärtan. I dag har hon lyckats sälja över 19 miljoner album världen över, med störst framgångar i USA och Storbritannien, och blivit en älskad profil i hemlandet. Hon har släpp sju album och flertalet singlar, och innehar fortfarande ett världsrekord för snabbast säljande album av en kvinna i Storbritannien.

Så lever Joel från SVT:s Joelbitar i dag

Köpte barndomshemmet

Trots sina enorma framgångar har Susan Boyle behållit fötterna på jorden. När hon slog igenom som 48-åring hade hon aldrig haft en pojkvän, och 2010 köpte hon sitt gamla barndomshem i Blackburn, Skottland, där hon bor kvar.

– Det är bäst att ha båda fötterna på jorden och hålla dig till dina rötter. Det håller dig jordnära och hindrar dig från att säga saker kanske du inte borde säga, har hon sagt.

Artisten har varit öppen med den sorg hon gått igenom efter mammans död, och sin kamp med hälsan där hon bland annat drabbats av diabetes typ 2. Däremot har hon hållit sitt kärleksliv desto mer privat, och konstaterat att hon inte velat träffa en man via internetdejting.

Susan Boyle i Los Angeles 2019.

X17/TT

– Mina föräldrar var trogna katoliker, och det var ett slags kodat beteende jag måste hålla mig till – det är därför jag fortfarande är singel. Enkelt uttryckt, rätt kille har inte kommit ännu, har hon sagt om sitt singelliv.

Källa: Brightside.