Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Sambons sorg efter Sven Melander: ”Overklig”

08 maj, 2023 
AvAino Oxblod
FotografAndreas Bardell/Aftonbladet/TT
Sven Melander och Alice Åkerblom.
Sina sista 18 år i livet tillbringade Sven Melander med sambon Alice Åkerblom.
I en intervju med Hemmets journal berättar Alice om hur de träffades och sorgen efter att ha förlorat sin kärlek.
– Det har varit svårt att ta in att han är borta, säger hon till tidningen.
Annons
Sven Melander har gått bort – blev 74 årBrand logo
Sven Melander har gått bort – blev 74 år

Sven Melander var en av våra mest omtyckta programledare, skådespelare och humorprofiler – men program och filmer som Sällskapsresan, Snacka om nyheter och Nöjesmassakern. När han i mars 2022 somnade in efter en tids cancersjukdom sörjdes han av alla kollegor ha arbetat med, och fans i hela Sverige.

Närmast sörjande var dock hans tre barn, och sambon Alice Åkerblom. Paret hade varit tillsammans sedan 2004 när Sven Melander gick bort. Sven Melander och Alice Åkerblom träffades av en slump, när en av Alices vänner arbetade med Svens program Retroaktivt, och bjöd in henne på inspelning. Hon visste att Alice var nyskild och ville muntra upp henne – och visst gick det bra.

Annons
Sven Melander i Snacka om nyheter, med Stefan Grundin och Thomas Oredsson.
Sven Melander var omtyckt programledare i Snacka om nyheter.

Under de 18 åren de fick ihop lärde de två sig av varandra, berättar sambon i en intervju med Hemmets journal. Hon konstaterar att de alltid pratade med varandra, och aldrig tröttnade på den andres sällskap.

– Vi träffades i mogen ålder och fick möjligheten att lära oss av varandra och samtidigt mejsla ned oss själva en aning för att tillmötesgå den andre. Vi var oerhört nöjda i varandras sällskap.

Det var på grund av Alices jobb som paret hamnade i Blekinge, och flyttade ihop i en disponentvilla i det lilla samhället Svängsta. Paret började också arrangera lokala nöjesevenemang, och både Sven Melander så väl som Lasse Stefanz, Arvingarna och The Mamas drog stora publiker i flera år.

Annons

Sven Melanders sambo: ”Svårt att ta in”

Det har nu gått drygt ett år sedan Sven Melander lämnade oss, men för Alice Åkerblom är det fortfarande svårt att ta in att mannen hon delade allt med inte finns längre.

– Det har varit svårt att ta in att han är borta. Vi gjorde så mycket tillsammans. När han dog var det som att ena hälften av mig själv försvann, den halva som kompletterade mig, säger hon till Hemmets Journal.

Sven Melander och Alice Åkerblom 2019.
Sven Melander med sambon Alice Åkerblom 2019.

Alice visste såklart att hennes sambo var både känd och omtyckt, men det var först vid hans bortgång och medieuppbådet som följde som hon kunde ta in hur känd och älskad han faktiskt var.

Annons

– Rapporteringen kändes overklig för mig men det var först då jag förstod hur stor han var. För mig var han den enkla och jordnära människan som också var väldigt rolig privat, säger hon till tidningen.

Annons