PS Sista sommaren – Robert Jelinek

Robert Jelinek gjorde sin första roll i Stockholmsnatt, men fick sitt stora genombrott i PS Sista sommaren. Efter den filmen rullade karriären på med både filmer, tv-serier och kortfilmer. Jelinek har spelat i både Wallander, Skilda världar och tv-serien Våra vänners liv. I dag är han främst regissör och dramatiker.

Ronja Rövardotter – Hanna Zetterberg

Hanna Zetterberg blev synonym med Astrid Lindgrens figur Ronja Rövardotter i filmen med samma namn. Men efter framgången fick hon inte blodad tand, utan valde i stället att bli politiker. Hanna har varit aktiv inom Vänsterpartiet.

Martina Haag om att ha kvar Eriks efternamn efter skilsmässan

Snowroller – Cecilia Walton

Cecilia Walton spelade Stig-Helmer Olssons kärleksintresse i den andra Sällskapsresan-filmen Snowroller. Det var en av hennes första roller efter att ha gått ut från Teaterhögskolan i Malmö. Sedan dess har hon spelar i Tre kronor, Den vite riddaren och Goda grannar. 2021 gjorde hon comeback i filmen Banandansen, efter ett uppehåll från skådespeleriet på 15 år.

Alla vi barn i Bullerbyn – Ellen Demérus

Ellen Demérus var en av barnen i Alla vi barn i Bullerbyn. Hon spelade Annas syster Britta. Efter två filmer i Astrid Lindgrens värld valde Ellen bort en fortsatt skådespelarkariär, och blev i stället grafisk formgivare. Hon har bland annat gjort pekböcker för barn.

Två killar och en tjej – Pia Green

Pia Green slog igenom i Lasse Hallström-filmen Två killar och en tjej, och hyllades för sin insats. Det ledde senare till fler skådespelarjobb, och Pia har både spelat mycket teater men också synts i Rederiet och Vita lögner.

Kändisarna som plötsligt bytte namn i mitten av sina karriärer

Morrhår och ärtor – Sanna Ekman

Sanna Ekman, brorsdotter till Gösta Ekman, var med i Morrhår och ärtor, men åkte sedan till New York för att satsa på en karriär som dansare. På mitten av 90-talet återvände hon dock och och spelade i såporna Nya tider och Tre kronor. Sedan dess har hon medverkat i en rad filmer och serier, och även arbetat som regissör, koreograf och inom produktion.

G som i gemenskap – Joakim Schröder

Joakim Schröder spelade unga Robban i G som i gemenskap, och medverkade sedan i ännu en ungdomsklassiker på 80-talet – Ingen kan älska som vi. Efter de bytte han bana helt och i dag arbetar Joakim som präst.

– Jo, det är en lång historia. Men jag har alltid haft någon form av relation till andlighet, även om jag inte varit kristen. 1989 flyttade jag ned till Lund och pluggade teologi utan någon tanke på att bli präst. Det var först tio år senare jag insåg att jag ville testa det, har han berättat.

Mest läst