Trendar: NostalgiI rampljusetResorLivsstilLivsberättelserMitt livMin aborträttÅrets Feminista

Svensktoppenstjärnan lämnade Sverige – så lever hon nu

18 okt, 2022 
AvAino Oxblod
FotografTT.
Hennes låt Är det konstigt att man längtar bort nån gång? blev en stor hit på Svensktoppen, och succén var ett faktum för Lena Andersson.
Men framgångarna slog tillbaka mot henne – och den forna Svensktoppenstjärnan har i dag lämnat landet.
– Det är inget som man ångrar precis, men det var inte lätt, har hon sagt i intervjuer.
Annons
7 kändispar du glömt har barn tillsammansBrand logo
7 kändispar du glömt har barn tillsammans

Det var 1971 som den blott 15 år gamla Lena Andersson berörde hela Sverige med sin låt Är det konstigt att man längtar bort nån gång?. Det blev en stor hit på Svensktoppen, och Lena Andersson uppträdde i Hylands hörna. Året därpå tävlade hon också i Melodifestivalen, med låten Säg det med en sång.

Lena Andersson var stor på 70-talet.

Efter sitt genombrott började Lena arbeta med Stikkan Andersson, legendarisk låtskrivare och producent. Den unga artisten fick till exempelvis köra på Ted Gärdestads debutalbum – tillsammans med då okända Anni-Frid Lyngstad och Agneta Fältskog.

Annons

Men efter intensiva år som tonårsartist började stressen och pressen ta ut sin rätt, och Lena Andersson valde att ta ett steg tillbaka från rampljuset.

– Det är inget som man ångrar precis, men det var inte lätt. Det är inte normalt, det är för ungt. Jag skulle inte råda någon att börja så tidigt. Man har ingenting att hålla emot. Man får säga nej liksom, man måste inte säga ja till allting. Jag förlorade lite min tro på människan där ett tag. Jag tyckte folk var jobbiga, sa hon i en intervju till kristna tidningen Dagen 2015.

Lena Andersson och Ted Gärdestad arbetade ihop.

Lämnade Sverige efter succén

Hon släppte albumet Det bästa som finns 1977, men sedan skulle det dröja 38 år innan hon kom med uppföljaren. 2015 släppes Open your heart, och artisten gav sig ut på turné i Sverige. Då hade hon sedan länge lämnat sitt hemland, och flyttat till USA.

Annons

2001 flyttade Lena från Sverige till USA för att leva med sin make Tobe Hubbard, som hon hade träffat via en kristen kontaktsida. Paret bor i Phoenix, och Lena Andersson arbetar som konsult. Den forna Svensktoppenstjärnan har inga planer på att flytta hem igen.

Det händer att jag blir trött på vissa saker här och att man måste ordna allt själv, i Sverige tar staten hand om det mesta. Å andra sidan är det en friare livsstil här och det finns en rakhet som jag uppskattar, alla behöver inte tycka lika som i Sverige. I USA har kristna en röst, det har de inte i Sverige, har hon tidigare sagt.

Lena Andersson uppträder emellanåt i Sverige.

Källa: Newsner.

Annons