Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Sveriges Lucia genom åren – så har de sett ut

12 dec, 2022 
AvAino Oxblod
FotografTT.
Sedan mitten av 1900-talet har det varit en stolt tradition i Sverige att ha en officiell Lucia, som ofta uppträtt i SVT:s Luciafirande.
Genom åren har flickor och unga kvinnor från hela landet fått äran att vara Lucia – så här har de sett ut!
Annons
Se 4 juliga scener vi minns från julfilmerBrand logo
Se 4 juliga scener vi minns från julfilmer

1949

Det här var det fösta året Sveriges Lucia korades, och den ärofyllda titeln fick Gerd Larsson från Vallsta. Det var den numera nedlagda tidningen Stockholms-tidningen som höll i Luciatävlingen.

1961

17-åriga Gun Wadstedt var 1961 års Lucia i Sverige, och hon kröntes under uppmärksammade former av Nobelpristagaren Ivo Andric i Stockholms stadshus. Här syns hon med filmstjärnan Shirley Maclaine som också var på besök i Sverige.

Annons

1985

Under 80-talet var Lucia-tävlingen mycket uppmärksammad, och ett år blev blivande modellen och kändisen Yvonne Ryding Årets Lucia. 1985 var det Cecilia Eriksson som fick äran, och här syns hon tillsammans med Hasse Alfredson på Skansen.

1997

När årets Lucia Linda Harritz skulle uppträda var drottning Silvia på plats. Här syns drottningen i svart som skarp kontrast mot de vitklädda tärnorna och Lucia.

Annons

2009

Sofia Högmark från Heby var utvald som Årets Lucia 2009, här på Skansen för sitt vackra framträdande. Till skillnad från många andra år hade Sofia inte brinnande ljus i håret, utan elektriska dito.

2018

2018 sändes årets Luciasändning i SVT från Göteborgs domkyrka, och då var det 17-åriga Johanna Ljungstrand som var Lucia.

Annons