Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Thore Skogmans tunga sorg – tragedin före hans död

07 dec, 2022 
AvAino Oxblod
FotografTT.
Thore Skogman var en av våra mest folkkära sångare och låtskrivare, som under karriären skrev över 1300 låtar.
Men sin sista tid i livet var svårt – artisten kämpade både med hälsoproblem och tung sorg efter hustruns död.
– Britt är den sista jag tänker på innan jag somnar och den första jag tänker på när jag slår upp ögonen, sa Thore Skogman bara månader före sin bortgång.
Annons
Se de 9 mest spelade låtarna i Sverige 2022Brand logo
Se de 9 mest spelade låtarna i Sverige 2022

Under många årtionden var Thore Skogman en av landets mest produktiva låtskrivare och uppskattade folkliga artister. Han skrev låtar till artister som Lill-Babs och Sven-Ingvars, och är mannen bakom hits som Tiotusen röda rosor, Fröken Fräken, Min gitarr och Pop opp i topp. Under sin karriär skrev han över 1300 låtar där många har blivit riktiga allsångsklassiker.

Men efter den långa och framgångsrika karriären kantades Thore Skogmans sista år i livet av tunga tragedier. Våren 2006 förlorade artisten sin hustru Britt, bara ett år innan de skulle fira sin 50:e bröllopsdag. Förlusten av hustrun tog hårt på Thore Skogman.

– Britt är den sista jag tänker på innan jag somnar och den första jag tänker på när jag slår upp ögonen, sa han i en intervju med Hemmets journal i våren 2007.

Annons

Thore Skogmans hälsoproblem före sin död

Samtidigt som han sörjde sitt livs kärlek kämpade artisten också med de hälsoproblem som han dragits med i flera år. I Sommar i P1 2007 berättade Thore att han hade drabbats av en stroke flera år tidigare.

– Den blev jag gudskelov bra ifrån och det gläder mig väldigt mycket, sa han i sommarpratet.

Thore Skogman var en omtyckt underhållare.

Under sitt sista år i livet hade den glada Thore Skogman svårt att hålla humöret uppe alltid under alla motgångar.

– Livet var tufft. Han kämpade med hälsan och med sorgen efter sin fru. Jag ringde ibland och försökte peppa honom, berättade Christer Sjögren för Aftonbladet.

I början av december 2007 ramlade Thore Skogman och bröt benet, men på sjukhuset kunde läkarna slå fast att han hade drabbats av en till stroke. Artisten återhämtade sig aldrig efter det, och den 9 december somnade han in, 76 år gammal.

Han sörjdes då av hela musik-Sverige, och alla han jobbat med genom åren.

– Jag hörde härom dagen att Thore låg på lasarettet i Gävle och att han hade brutit benet. Jag tyckte så synd om honom men trodde aldrig att det var så illa, sa Sven-Ingvars sångare Sven-Erik Magnusson.

Annons