Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

SVT-profilen lämnade rampljuset – klarade inte pressen

10 nov, 2022 
AvAino Oxblod
FotografTT, Youtube.
anna valdsoo
Som på ett bananskal hamnade 21-åriga Anna Valdsoo på nystartade ZTV, och blev en av tv-kanalens största programledare.
Men efter framgångarna följde en tuff tid på SVT – och Anna valde att lämna rampljuset för gott.
– Jag kände att jag faktiskt inte klarade pressen, berättar hon för Hänt efter alla år.
Annons
Svenska programledarna då och nuBrand logo
Svenska programledarna då och nu

Anna Valdsoo var bara 21 år gammal när hon var med på en reklamfilmsinspelning i Stockholm och fick höra att en helt ny tv-kanal – ZTV – letade efter programledare. Anna bestämde sig för att söka jobbet, och var snart programledare för Funhouse.

I Funhouse fick tittarna ringa in och spela datorspel med hjälp av sina knapptelefoner, något som förekom i flera olika tv-program på 90-talet. Annas jobb var att kommenterade spelandet och prata med de som ringde in.

Framgångarna på ZTV, där Anna Valdsoo blev en av ungdomskanalens största profiler, gjorde att hon fick jobberbjudande av SVT. Anna började leda satsningen Nöjesrevyn – men det gick inte som hon hade tänkt sig.

– Jag var på SVT en ganska kort tid för det gick inte så bra. Jag drabbades av någon slags scenskräck och kände själv att det gick väldigt dåligt. Jag var väldigt nervös inför sändningarna. Det blev inte bra, faktiskt, berättar hon i en intervju med Hänt 2019.

Annons

Därför lämnade Anna Valdsoo rampljuset

Att gå från att sända live på en så liten kanal som ZTV till public service påverkade henne negativt, och hon hade svår ångest inför alla sändningar. Efter säsongen valde Anna att lämna tv-branschen, och tiden på SVT var en avgörande faktor i livsbeslutet.

– Det var nog en kombination av att jag inte fick fler erbjudanden och att jag kände att jag faktiskt inte klarade pressen. Från att jag tyckte att allt var roligt blev jag plötsligt jätteorolig. Så här i efterhand känner jag att det var lika bra att det blev som det blev. Jag klarade inte av pressen, säger hon till Hänt.

I dag har Anna ett helt annat liv, och saknar inte tiden i tv. Hon tycker det är skönt att ha ett vanligt jobb utanför rampljuset, konstaterar hon.

– Efter tv-tiden pluggade jag ett år utomlands. Sedan – 1999 – sökte jag in till en sjuksköterskeutbildning på Karolinska, kom in och blev jätteglad. Nu jobbar jag som sjuksköterska på Gotland, jag flyttade dit 2010. Jag lever ett väldigt lugnt liv på landet med man och barn och hund och häst. Mitt liv har blivit väldigt bra!

Anna Valdsoo 1995.
Annons