Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Han var Elvis stora konkurrent – så ser han ut i dag

18 jan, 2023 
AvJosefin Westin
FotografTT
Elvis och Tommy Steele var rivaler under sin storhetstid.
Han var Englands första rockstjärna och Elvis Presleys stora rival.
Så här ser artisten Tommy Steele ut i dag.
Annons
Lisa Marie Presley har gått bortBrand logo
Lisa Marie Presley har gått bort

Det är inget snack om att Elvis Presley var kung av rock and roll. Många har dock glömt bort att musikikonen trots allt hade rivaler – även under sin storhetstid.

Hans största konkurrent under 1950-tal var utan tvekan den brittiska sångaren Tommy Steele.

Tommy Steele ansågs vara Elvis Presleys största rival.

”Mig eller Elvis allting kretsade kring”

Tommy Steele trollband sin publik när han 1956 släppte sin första singel ”Rock with the caveman” och blev Englands första tonårsidol. Hans musik och framgång höjdes till skyarna och han var snart på samma nivå som Elvis Presley. Dock ansågs Tommys musik vara mjukare och mindre provokativ än Elvis.

Bakom kulisserna var det dessutom allt annat än konkurrens dem emellan.

– Det var mig eller Elvis allting kretsade kring, vi var killarna som gav 1950-tals rocken ett ansikte och det gjorde vi bra. Elvis var min vän och det fanns aldrig någon rivalitet mellan oss. Vi körde vår grej och det fanns gott om utrymme för oss båda. Men Elvis var störst. Han är och förblir kung över rock'n'roll. Det visste han redan då, har Tommy Steele berättat i en intervju med Expressen.

Elvis Presley under sin storhetstid tillsammans med Tommy Steele.

Slog nya rekord på topplistorna

Den brittiska sångarens andra singel blev en flopp då den inte ens kom upp på topplistan i England men det tog han igen med sin tredje singel ”Singing the blues” som blev nummer ett 1957. Bara några veckor senare började Tommy Steele spela in en film om sitt liv, The Tommy Steele story, med tolv nya låtar. Filmens soundtrack var det mest sålda albumet det året och för första gången någonsin toppade albumlistan av en brittiskt artist.

Annons

Det blev också startskottet för Tommys filmkarriär. Han gick allt mer över till att göra filmer och musikaler. Något han också hade gemensamt med sin kollega på andra sidan Atlanten.

Dubbades nyligen till adlig

Tommy Steele har fortsatt under hela sitt liv som artist och skådespelare. Han är i dag 86 år gammal och lever ett ganska tillbakadraget liv. Men gör vissa uppträdanden vid speciella tillfällen. 2000 uppträdde han i Stockholm och så sent som 2012 hade han en stor roll i musikalen Scroonge i London.

2021 fick han skörda för sina framgångar när han dubbades till adlig av prinsessan Anne vid Windsor Castle. Han hyllades för sin drygt 65 år långa karriär som artist och för sitt välgörenhetsarbete vid Windsor Castle.

Den då 85-åriga Tommy Steele hade svårt att ta in sin utmärkelsen.

– Det är fantastiskt.

Tommy Steele blev dubbad till adlig och fick en medalj.

Det skiljde bara ett år mellan Tommy Steele och Elvis Presley. Elvis föddes ett år innan sin brittiska kollega.

Annons