gäster med gester
5 klassiska 80-talsserier vi minns
1:31

Efter reklamen: 5 klassiska 80-talsserier vi minns

(1:31)

Slå på ljud

Det är 40 år sedan Gäster med gester hade premiär i Sverige Television. Den klassiska upplagan av lekprogrammet, med Lennart Swahn som programledare, sändes sedan i olika omgångar fram till 1999.

Upplägget var enkelt – kändisar som leker charader på bästa sändningstid och tävlar mot varandra i två lag.

Den stora behållningen var förstås de namnkunniga stjärnor som ställde upp och tävlade. I den första säsongen medverkade bland andra Johannes Brost, Jarl Borssén, Inga Gill, Björn Skifs, Lasse Berghagen, Jeja Sundström och Meg Westergren.

Flera av dem kom sedan att återvända i säsong efter säsong.

Det klassiska Gäster med gester-gänget i början av 1980-talet.

Kenneth Thorén / SVT /

Avfärdade idén: ”För larvigt”

Den enkla men briljanta programidén kläcktes av Lennart Swahn och producenten Karin Falck.

– Lennart och jag hade just avslutat ett annat samarbete, och gick och grunnade på om vi hade några roliga idéer. Vi satt och pratade och så säger Lennart ”hörrudu, det där man gjorde på julen som barn”, ”menar du charader”, ”javisst” sa Lennart – ”skulle det vara någonting”. Först tänkte vi att ”nej det är för larvigt”, men ju mer vi pratade – ju roligare trodde vi att det skulle bli, har Karin Falck berättat för Expressen.

Jeja Sundströms liv efter Gäster med gester

Lasse Berghagen sa samtidigt att tiden i programmet på 80-talet var suverän och att deltagarna inte kunde förbereda sig – allt som skedde var spontant och i stunden.

– Det var en kul idé och så spontant, ungefär som första programmen av Så mycket bättre när jag och Barbro var med – det var något nytt, och ingen visste riktigt vad det skulle bli, förklarade han för Expressen.

Inga Gill dog efter en tids sjukdom.

Roger Tillberg/TT

Led av sjukdom – stjärnans död hemlighölls

Men det blev en succé som alltså pågick i närmare 20 år. 2011 och 2012 återvände också Gäster med gester till rutan för nya säsonger, då med Rickard Olsson som programledare.

Sorgligt nog är många av de klassiska deltagarna från 80-talet inte längre med oss.

Inga Gill, som många känner för sina roller i Från A till Ö och Varuhuset, gick bort år 2000 efter en tids sjukdom. Enligt Expressen hade hon lidit av en allvarlig blodsjukdom i många år. Hon blev 75 år.

Familjen hemlighöll Jarl Borsséns bortgång.

Bertil S-son Åberg/SVT

Skådespelaren Jarl Borssén dog 2012. Hans familj valde då, i enlighet med hans egen önskan, att hemlighålla bortgången i elva dagar.

– Han har aldrig haft krav på att synas på det sättet. Press och medier har respekterat det och han stod aldrig med i skvallertidningarna heller. Han fick nog bästa möjliga slut. Att det kom ut så sent som det gjorde var nog hans största önskan, berättade sonen Oscar Borssén för Expressen när dödsfallet till slut offentliggjordes.

Johannes Brost dog med 400 kronor på banken

Folkkäre Johannes Brost började rasa i vikt när han medverkade i Let's dance 2017. Han trodde att det berodde på träningen – det visade sig dock att han drabbats av cancer i matstrupen.

Mona Seilitz stora sorg i livet – fram till sin död

Brost gick bort i januari 2018. Han blev 71 år.

Bouppteckningen visade att han hade 400 kronor på banken, rapporterade Aftonbladet. De totala tillgångarna uppgick till 110 000 kronor.

Johannes Brost drabbades av cancer.

Pawel Flato/SvD/TT

Gäster med gester-producenten Karin Falck sörjer vännerna och kollegorna Borssén, Gill och Brost:

– Det är hemskt varenda gång någon försvinner, det känns som personliga förluster. Alla tre var absolut unika. De gjorde sina charader på helt olika sätt, alla tre. Du kunde inte gissa dig riktigt till vad som skulle ske, men du kunde gissa dig till hur dom skulle tackla ämnet. Jarl Borssén var eftertänksam, minimalistisk, Inga Gill var mycket om jag säger så. Johannes han roade sig själv enormt när han gjorde charaderna, han skrattade sig igenom dem, har hon sagt till Expressen.

Lennart Swahn dolde sjukdomen

Programledaren Lennart Swahn drabbades i sin tur av en stroke 2007. Han fick tillbringa flera månader på sjukhus och blev aldrig helt återställd.

– Han orkade inte med någon vänskapsrelation. Han hade fullt upp med sin egen kropp och kämpade tappert, berättade Kjerstin Dellert för Aftonbladet 2008.

Lennart Swahn ville inte prata om sjukdomen.

CARL-JOHAN SÖDER CJS

Swahn valde också att inte berätta offentligtom sitt tillstånd. Han ville inte ens prata om det med sina vänner.

– Att prata om sjukdomen och döden var det värsta han visste. I stället ville han höra skvaller om folk och skratta, sa vännen Agneta von Schinkel till Aftonbladet 2008.

Lennart Swahn gick bort i augusti 2008. Han blev 81 år.

Mest läst