Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Ulrike Maiers dödskrasch bevittnades av hennes 4-åriga dotter

11 feb, 2022 
AvAino Oxblod
FotografTT.
Hon blev världsmästare gravid i tredje månaden, och var Pernilla Wibergs största konkurrent.
Med hela livet framför sig tog det plötsligt slut för 26-åriga Ulrike Maier når hon tragiskt kraschade i backen inför ögonen på sin fyraåriga dotter.
– Olyckan har funnits på min näthinna sedan det hände, har Pernilla Wiberg sagt till Aftonbladet.
Annons
6 svenska kvinnliga medaljhopp i vinter-OS i PekingBrand logo
6 svenska kvinnliga medaljhopp i vinter-OS i Peking

Österrikaren Ulrike Maier hade tidigt siktet inställt på att bli världens bästa alpina skidåkare. Som dotter till en skidlärare var hon bara 17 år när hon tog sina första poäng i världscupen, och 22 år gammal vann hon VM i Super G 1989.

Efter att ha blivit världsmästare tog den unga stjärnan en paus – hon hade nämligen lyckats bli bäst i världen när hon var gravid i tredje månaden, med dottern Melanie. Att komma tillbaka efter graviditet och förlossning var dock inga problem för Ulrike. I VM 1991 lyckades hon åter igen ta guld i Super G. I storslalomen hamnade hon dock på andraplats, bakom svenska stjärnan Pernilla Wiberg. Året efter fick hon åter igen se sig slagen av svenskan, när det var Pernilla som lyckades knipa OS-guld.

Annons

– Ulrike kändes sur på mig i många år efter det där. Först var det VM sedan OS. Vi pratade inte på mer än två år, berättade Pernilla Wiberg för Aftonbladet 2010.

Nästa gång de två skidåkarna pratade med varandra blev också den sista – den 29 januari 1994 på en störtloppstävling i Tyskland. När Ulrike Maier påbörjade sitt lopp visste hon inte att det skulle bli det sista hon gör i livet.

Ulrike Maier var en av världens bästa alpina skidåkare.

Ulrike Maiers tragiska krasch

Hemma i Salzburg satt hennes sambo Hubert med deras dotter Melanie och såg på när Ulrike begav sig ner för backen – och plötsligt kraschade. I 105 kilometer i timmen hamnar hon fel och slungas ur banan. Hon slår i en snöhög vid en tidtagningsstolpe och kastas ut på backen igen, medvetslös med bruten nacke. Fyraåriga dottern Melanie kunde inte förstå vad som hände, och försökte trösta sin förkrossade pappa med orden: ”Jag tror inte mamma blöder.”

Annons

Maier flögs i ilfart till sjukhus med ambulanshelikopter, men hennes liv gick inte att rädda. Det räknades ut att hon fått en kraft motsvarande 400 kilo mot huvudet, och halv fem på eftermiddagen samma dag dödförklarades Ulrike Maier, 26 år gammal.

Vittne till dödsolyckan blev Pernilla Wiberg, som burit med den traumatiska dagen sedan dess.

– Olyckan har funnits på min näthinna sedan det hände. Bilden av Ulrike Maier och vår tur upp i kabinbanan precis innan hon omkom kan jag ta fram när som helst. Det var jättetragiskt, har hon sagt till Aftonbladet.

Vill du få en regelbunden dos av inspiration?

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste modetrenderna och skönhetstipsen samt kulturvärlden. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

Annons