Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

VM-hjälten Klas Ingessons sjukdomskamp in i det sista

19 aug, 2022 
AvAino Oxblod
FotografTT.
klas ingesson då nu
Klas Ingesson var en av de svenska bronshjältarna från VM 1994 – men hans liv blev alldeles för kort.
Bara 46 år gammal somnade han in 2014, efter en längre tids cancersjukdom som han kämpade mot in i det sista.
– Han visste vad som var på gång och ville vara nära oss. Det fick kosta vad det kosta ville, har Klas Ingessons son Martin berättat.
Annons
5 av de största stjärnorna i damlandslaget inom svensk fotbollBrand logo
5 av de största stjärnorna i damlandslaget inom svensk fotboll

Klas Ingesson blev en av Sveriges mest älskade fotbollsspelare när han ingick i den svenska VM-truppen 1994, och hjälpte till att spela fram Sverige till en bronsmedalj – den fortfarande högsta meriten det svenska herrlandslaget i fotboll har lyckats med i modern tid.

Klas Ingesson i VM-truppen 1994.

Mittfältaren spelade i landslaget fram till 1998, och i klubblag fram till 2001, innan han lämnade livet på plan för att i stället bli tränare och höll i kurser för olika fotbollslags.

Annons

Men samtidigt som han fokuserade på livet efter proffskarriären och sin familj så drabbades Klas Ingesson av ett hårt bakslag. 2009 diagnostiserades han med myelom, en typ av kronisk blodcancer. Han hoppades in i det sista kunna finnas till för sina två söner, Martin och David.

– Vi försökte hålla humöret uppe och det försökte farsan med. Det var inget konstigt med det utan alla ville göra det bästa av situationen. Har man en dålig dag försöker man inte göra den pissdålig utan snarare få den till att bli så bra som möjligt, berättade Martin Ingesson i Corren 2019.

Klas Ingessons kamp för barnens skull

Under sin sista tid i livet var Ingesson tränare åt Elfsborg, och det var då som Martin själv förstod hur illa däran hans pappa var. Han berättar hur Klas skulle sova över hos sin son, som då bodde i Borås i ett höghus utan hiss, och hur han nästan inte tog sig upp till lägenheten.

Klas Ingesson jobbade för Elfsborg 2013.

– När jag tog emot honom utanför dörren såg jag på direkten att han var jättedålig. Vi skulle tre trappor upp och det räckte med att vi kommit tre trappsteg så började han flåsa. Det slutade med att jag fick mer eller mindre bära upp honom för trapporna. Det var en jäkligt konstig situation. Det kändes så lustigt att få bära upp sin far eftersom varken jag eller han var speciellt gamla. Det hade varit en annan sak om han hade varit 80 år och jag hade varit 40, berättade Martin Ingesson i Corren.

Annons

För Klas var det viktigaste att få ta tillvara på tiden med barnen, och hur han mådde på vägen var sekundärt.

– Han visste vad som var på gång och ville vara nära oss. Det fick kosta vad det kosta ville. Situationen var väldigt lustig, men det var mycket fint i det också.

Martin Ingesson har gått i sin pappas fotspår och spelar fotboll professionellt.

Den 29 oktober 2014 somnade Klas Ingesson in, efter fem års sjukdomskamp, och lämnade både familjen och fotbolls-Sverige i sorg.

Annons