Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Zübeyde Simsek försvann efter Robinson – livet i dag

03 nov, 2022 
AvAino Oxblod
FotografTT.
Zübeyde Simsek slog igenom stort i Expedition: Robinson, men har sedan lämnat rampljuset för en lugnare tillvaro.
Nu har hon gift sig med kärleken Oskar Gillström, och vill lägga mycket tid på sin syster Sultan, som har Downs syndrom.
– I början bodde hon ganska mycket hos oss, men till slut började hon viska till Oskar att hon ville hem till sitt, har Zübeyde berättat för Allas.
Annons
Robinson-skandalerna genom åren – som vi aldrig glömmerBrand logo
Robinson-skandalerna genom åren – som vi aldrig glömmer

Det är nog få som inte minns Zübeyde Simsek från Expedition: Robinson 2001 och 2003 – den glada frisören blev en av de mest omtalade deltagarna i säsongerna hon var med. Två år efter Expedition: Robinson deltog hon också i Club Goa tillsammans med andra dokusåpaprofiler, och lyckades komma tvåa.

Zübeyde Simsek i Expedition: Robinson 2001.

Medan Zübeyde gjorde succé i tv-rutan visste hon hela tiden att hon hejades på av sin syster Sultan hemma i Hälleforsnäs. Det skiljer bara ett år mellan systrarna som har en speciell och nära relation. Sultan, som har Downs syndrom, har alltid varit en viktig del av tv-profilens liv.

Annons

När Sultan först fick diagnosen Downs syndrom i början av 70-talet föreslog sjuksköterskan att hon skulle bo på institution. Det vägrade Zübeydes föräldrar tillåta.

– Mamma blev förnärmad och slog näven i bordet. I Turkiet tar man hand om sina barn, oavsett om de har en diagnos eller ej. Hennes dotter skulle aldrig någonsin bo någon annanstans än hemma. Och det är ett mantra jag burit på genom hela mitt liv. Mamma oroade sig för hur det skulle gå för Sultan när hon och pappa inte längre var i livet, men jag har lovat att alltid finnas där för min syster. För mig är det en självklarhet och ingen uppoffring, sa Zübeyde Simsek i en intervju med Allas 2020.

Så lever Zübeyde Simsek i dag

Den här inställningen har Zübeyde burit med sig hela livet. Hennes mamma gick bort när Zübeyde bara var 27 år gammal, några år före hennes genomslag i Expedition: Robinson. Under många år bodde Sultan med sin och Zübeydes pappa, men när han drabbades av en stroke som så småningom tog hans liv flyttade Sultan i stället hem till sin syster och hennes man i Stockholm. 2011 träffade Zübeyde nämligen sin make Oskar Gillström på en blinddate, och paret gifte sig redan ett år senare. 2022 firade paret 10 år som gifta.

Annons

Att Sultan skulle bo hemma hos dem när de båda jobbar heltid tyckte den forna tv-profilen inte kändes bra. Till slut hittade hon ett gruppboende för sin syster i närheten av sin lägenhet. Att systern skulle flytta var dock inget hon tog lätt på – hon hade lovat sina föräldrar att aldrig lämna sin syster.

Systern mycket tid hos Zübeyde och Oskar även efter flytten, tills hon själv började sätta ner foten.

– I början bodde hon ganska mycket hos oss, men till slut började hon viska till Oskar att hon ville hem till sitt. Hon vågade inte säga det till mig.

Genom åren har tv-profilen Zübeyde hållit fast vid sitt ursprungliga yrke som frisör, och det är också det hon arbetar med nu.

Annons