Artikeln innehåller reklamlänkar
Trendar: FrisyrerHudvårdHårtipsBäst i testSminktipsNageltrenderSolskydd

Därför rullar din foundation på huden – och så slipper du det

16 nov, 2023 
Makeup pilling foundation som smular
Att basen inte vill lägga sig snyggt kan vara så frustrerande men det behöver inte börja rulla och smula. Vi förklarar hur fenomenet uppstår och vad du enkelt kan göra för att undvika att sminket förstörs.
Annons

Du har fixat din hudvård och nu är det dags för foundation. Men när du applicerar den så börjar plötsligt produkten att rulla sig i små små korvar över huden och allt jobb du lagt ner förstörs. Det här fenomenet kallas "pilling" på engelska. Det är väldigt vanligt och så tråkigt när det händer. Många upplever särskilt att solkräm smular sig när man applicerar den efter hudvårdsrutinen, men det är även vanligt med foundation. Men varför händer det och vad kan du göra åt det? Du vill ju bara ha på din bas så snyggt som möjligt och komma iväg.

Därför rullar eller smular produkter på huden – anledningar till makeup pilling

Det finns inte bara ett svar på varför en produkt börjar rulla på huden. Här kan det vara fler anledningar men alla är faktiskt precis lika enkla att fixa.

1. Se över mängden produkt

En väldigt vanlig anledning till att produkter rullar på huden numera är att det helt enkelt är för mycket andra produkter som lagts på före. Huden kan inte ta till sig hur många lager som helst. Ligger det serum eller ansiktskräm kvar på ytan så kommer primer och/eller foundation att mixas ihop med det vilket inte ger en jämn och snygg finish. Tvärtom kan det börja rulla eller smula. Det här kan uppstå både för att du har för många lager men också om du använder för stor mängd produkt till varje applicering.

Annons

Lösning: Kika på om du kan hoppa över någon produkt, ta lite mindre till varje lager och låt det få tid på sig att sjunka in. Vill du köra en längre rutin? Gör den på kvällen när du inte ska på med smink över.

2. Titta på vilka typer av produkter du använder

Det är inte bara hudvården som kan spöka när det gäller rullande på huden. Om dina makeupprodukter har olika bas kan det också göra att din foundation börjar rulla, till exempel om du blandar vatten, olja eller silikon. En annan vanlig bov är solskydd.

Lösning: Välj produkter som har samma bas. Även här gäller att också dra ner lite på mängden. Använder du ett solskydd kan det vara idé att pröva en annan variant.

3. Peela med jämna mellanrum

För att få ett så jämnt och bra underlag som möjligt är det viktigt att få bort döda hudceller från ytan. Om de ligger kvar där kan de blanda sig med dina produkter och göra så att det börjar smula sig.

Annons

Lösning: Gör en exfoliering med till exempel peelingpulver någon gång i veckan eller använd ett exfolierande ansiktsvatten. Det behöver absolut inte vara varje dag – att överexfoliera kan tvärtom göra huden känslig.

Bra peeling – expertens favoriter

Här har Feminas skönhetsredaktör samlat tre favoriter som peelar huden och förbereder den för makeupen.

Mandelic Acid 5% Skin Prep Water, By Wishtrend

Det här är ett både återfuktande, anti-inflammatoriskt och exfolierande ansiktsvatten med mandelsyra som är en mild AHA. Läs mer om och köp den här. (reklamlänk)

ansiktsvatten Mandelic Acid 5% Skin Prep Water med milda syror från by wishtrend
Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

Perfect Peeling, Acasia

Denna peeling används som en mask. Den innehåller azelainsyra, enzymer från granatäpple, niacinamid och PHA-syra som både jobbar mot tilltäpptheter, exfolierar, lugnar rodnader och och ger mindre fina linjer. Läs mer och köp den här. (reklamlänk)

peelingmask från acasia tar bort döda hudceller
Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

Daily Milkfoliant, Dermalogica

Hos Dermalogica hittar du flera varianter av pulverpeelingar där olika enzymer tar bort döda hudceller. De mixas med vatten för en skonsam peeling och kan användas varje dag men anpassa efter din hud och hur den mår. Klassikern är Daily Microfoliant med papain, salicylsyra, lakritsrot och riskli. Har du en känslig hy är mjuka och snälla Daily Milkfoliant ett snällare alternativ med havre och kokosmjölk. Läs mer och köp den här. (reklamlänk)

mild pulverpeeling daily Milkfoliant från dermalogica
Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

Tips!

Sist men inte minst – ett litet appliceringstips från skönhetsredaktören: Testa att klappa in eller trycka på din foundation och andra makuep-produkter istället för att svepa på den. Då undviker du att sminket börjar rulla, oavsett vad du har under.

Mogen hy #7 – Så tar du bort mascarakladdetBrand logo
Mogen hy #7 – Så tar du bort mascarakladdet
Annons