Trendar: FrisyrerHudvårdHårtipsBäst i testSminktipsNageltrender

Tappa hår – allt du behöver veta om kvinnligt håravfall

28 nov, 2023 
AvAino Oxblod
FotografTT.
Kvinna letar efter håravfall.
Att tappa håret är något som kanske främst förknippas med män, men många kvinnor drabbas också av olika typer av håravfall.
Ofta finns det naturliga förklaringar till att du tappar håret, och det finns saker att göra åt det.
Här är svaren på alla frågor du har om kvinnligt håravfall!
Annons
Här är frisyrerna som kan leda till håravfallBrand logo
Här är frisyrerna som kan leda till håravfall

Håravfall kan drabba både män och kvinnor, och är något som kan kännas stressande och stigmatiserat. Det kan ha många olika orsaker, och lika många lösningar.

Här är allt du undrat om kvinnligt håravfall!

Varför drabbas kvinnor av håravfall?

Att tappa håret är fortfarande något som främst förknippas med män, då det är vanligare och oftare tydligare hos dem. Men även kvinnor tappar hår, och kan märka att de får vikar eller att benan blir allt bredare och bredare.

Kvinnligt håravfall kan ha många olika orsaker:

  • Arv.
  • Stress och trauma
  • Graviditet och förlossning
  • Vissa mediciner
  • Hormoner
  • Sjukdomar
  • Ålder

Hur mycket hår är normalt att tappa?

Att tappa lite hår är helt normalt, och något som alla gör. Hårsäckarna och hårstråna som växer ur dem har olika faser, och till slut tappar du hårstrået. Någonstans mellan 50 och 100 hårstrån per dag är det helt normalt att tappa.

Annons

Slipp tappa så mycket hår i duschen

Märker du att du tappar mycket hår i duschen? Det kan lätt bli tydligt när du har schamponerat dig och golvbrunnen plötsligt är full av hår. Att du tappar hår i duschen kan ha flera olika skäl – hur ofta du tvättar håret spelar in, och huruvida du har haft håret uppsatt och borstat det. Om håret varit uppsatt i en knut i tre dagar kan det se ut som att du tappat onormalt mycket hår, fast det kanske bara är de senaste dagarnas naturliga håravfall som får komma loss.

Det finns vissa frågetecken kring huruvida sättet du duschar på påverkar håravfall. Väldigt varma duschar och irriterande hårprodukter med mycket kemikalier kan spela in – testa att tvätta håret mer sällan med snällare produkter och lite mindre hett vatten, för att se om det hjälper dig.

Så kan du stoppa håravfall

Eftersom kvinnligt håravfall kan ha många olika orsaker behöver du först ta reda på varför du tappar hår. Ett sätt att göra det är att söka hjälp hos vårdcentral eller en dermatolog. Om det exempelvis beror på stress kan du behöva ändra din livsstil – sova mer, kanske börja träna eller meditera. Har det med vitaminbrist att göra är det snarare kosten som behövs ses över. Problem kopplat till hormonnivåer eller sjukdomar bör du alltid söka läkarvård för.

Annons

Hjälper rosmarinolja mot håravfall?

Den senaste tiden har rosmarinolja blivit en trend på sociala medier, och många kvinnor svär vid oljan och dess egenskaper. Rosmarinolja är ingen mirakelkur, men många som använder det i sin hårrutin kan se stor skillnad på sitt hår efter en tid. Oljan kan lugna en irriterad hårbotten, och hjälpa hårstråna att bli starkare. Det gör att det känns som att håret växer snabbare, eftersom håret är friskare.

När slutar jag tappa hår efter graviditet?

Att tappa hår i samband med graviditet och förlossning är inget ovanligt. Närmare hälften av alla kvinnor som föder barn går igenom tillfälligt håravfall omkring 3-4 månader efter gravidteten och förlossningen. Detta beror oftast på naturliga hormonrubbningar, och är något som återställs efter ett tag.

Annons