Trendar: ModetrenderStylingtipsPlaggen från NyhetsmorgonVårmode 2024Shoppingredaktören tipsar

Vinterkläder dam – allt du behöver för en varm och snygg vinterstil

07 nov, 2023 
vinterkläder dam
Om du vill ha en elegant stil under vintern finns det sex viktiga nyckelplagg som genast gör dina vinteroutfits mer välklädda – samt några enkla stylingtips som enkelt tar dina vinterkläder till nästa nivå!
Annons

Vintern har nu gjort sitt intåg i stora delar av landet, vilket ställer andra krav på garderoben. Medan höstmodet 2023 kunde bjuda på outfits som bara ben med stövlar eller klassiska sneakers med croppade byxor vill vi nu ha outfits som är både snygga och varma.

Därför har vi satt ihop den ultimata listan med de viktigaste inslagen som varje vintergarderob bör innehålla. Flera av dem har du säkert redan hemma, och om du vill komplettera med några av dem guidar vi dig till vilka plagg och accessoarer inom vintermode som är värda att lägga en större del av klädbudgeten på, samt i vilka vinterkläder du gärna kan välja budgetalternativ av.

Outfit med grå kavaj, vit polotröja och grå stickad tröja.
En grå kavaj är ett plagg du aldrig kommer ångra att du köpte, oavsett säsong. Väljer du en i ull kan du dessutom bära den som jacka under höst, vår och varmare vinterdagar i kombination med en polotröja eller stickad tröja.

Så bär du vinterkläder snyggt – 3 tidlösa stylingtips

  • Lager på lager: ett koncept som är A och O för att klä sig under vintern. Med denna teknik kan du till exempel bära en tunnare kappa om du adderar en varm stickad tröja, varma skor, mössa och halsduk för att hålla värmen.
  • Välj rätt material: medan polyester ofta blir varmt när du är varm och kallare när det är svalt så andas naturmaterial bättre. Vill du se till att du håller dig så varm som möjligt utan att svettas är det alltså material som ull, kashmir och bomull du ska titta efter.
  • Monokromt: en outfit som går i liknande toner av exempelvis svart, brunt, beige eller vitt ofta mer elegant ut. Med det sagt kan färgklickar vara både snyggt och trendigt, men om du vill ha en genomtänkt kapselgarderob där plaggen går att bära med varandra är neutrala toner ett säkert kort.

Vinterkläder för dam – nyckelplaggen för vinterns basgarderob

Här är i fallande ordning de sex viktigaste beståndsdelarna i en stilsäker vinterstil som ser lika elegant ut när snön faller och temperaturen kryper nedåt.

Annons

1. Vinterjacka

En varm och snygg vinterjacka eller vinterkappa är det i särklass viktigaste inslaget i vinterns basgarderob. Förutom att det är plagget som du sannolikt kommer att använda mest så är det också det som syns mest, och som alltså gör störst skillnad för din outfit. Med andra ord är det alltså på vinterjackan som du bör lägga en större summa i relation till andra plagg och accessoarer som du köper inför eller under vintern – passa på att hålla utkik efter den under reatillfällen som Singles Day, Black Friday eller mellandagsrean.

Det finns tre faktorer som är extra bra att ha i åtanke för att få mest användning för din jacka eller kappa: att den ska vara tidlös, i bra material samt passa din stil. På så sätt kommer du att kunna få användning av den både denna vinter och under många kommande säsonger, och priset per användning blir lägre för varje gång du bär den – oavsett om du väljer en dunjacka, dunkappa, shearlingjacka eller ett helt annat alternativ.

Pritika Swarup i svart shearlingjacka, svarta kostymbyxor och svart väska på Alberta Ferettis AW24-visning under Milanos modevecka.
Modellen Pritika Swarup valde shearlingjackan under Milanos modevecka.

Tips! Här kan du även spana in en hyllad kappa som passar korta.

2. Vinterskor

Finns det något värre än att frysa om fötterna? Det kan vara lätt att glömma bort hur vinden kan bita i kinderna och kylan leta sig upp från marken i för kalla sneakers eller boots, så ett par riktigt varma och snygga vinterskor är något av ett måste under vintersäsongen. Välj gärna ett par med lite högre skaft så att snö och slask inte letar sig in i skon. En tjockare sula och ett varmt foder isolerar också bättre, och om de är lite rymligare kan du även få plats med ett par extra varma strumpor.

Annons

3. Stickad tröja eller kofta

Under de kallare månaderna dras vi naturligt till mer varma och mjuka inslag i garderoben. Därför kommer en stilsäker stickad tröja eller kofta att komma väl till pass den kommande tiden. Det kan vara lockande att fylla garderoben med många olika stickade plagg, men om du har en favorit i bra kvalitet, stilrent snitt och som du verkligen känner dig snygg i är den ett givet inslag basgarderoben som kommer att lösa många klädkriser.

Om du inte äger en sådan är nyckeln att välja en variant i bra kvalitet, till exempel en ulltröja, som inte blir nopprig lika fort och som håller formen under många år om du tar hand om den på rätt sätt. När det kommer till färg och form är en randig stickad tröja aldrig fel, oavsett årstid, och denna vinter ser vi extra mycket av grå stickade tröjor.

Outfit med vit stickad klänning, grå kavaj och svarta loafers från Prada
Variera de stickade tröjorna med stickade klänningar – så har du en stilsäker och varm vinteroutfit i ett!

4. Mössa eller balaklava

Förutom fötterna är det om bekant huvudet det vi lättast fryser om (och där det mesta av värmen sipprar ut). En värmande accessoar på knoppen är med andra ord ett måste, åtminstone när termometern visar på minusgrader. Det givna valet är givetvis en värmande mössa, som den här säsongen gärna får vara ribbstickad. Till skillnad från vinterjackan och vinterskorna som är en större investering kan du här leka loss lite mer för att visa din unika stil och anamma trenderna vintern 2023 – till exempel genom att välja en i säsongens trendfärg rött.

Annons

Den som vill ha ett alternativ till den klassiska mössan gör helt rätt i att spana in säsongens varianter av balaklava, som har varit på tapeten under flera säsonger och som är extra trendig just den här vintern – en värmande accessoar med mössa och halsduk i ett!

Outfit med brun ribbad balaklava, svarta glasögon och gul kappa
Balaklavan är lika delar trendig som varm (och snygg!) i vinter.

Tips: Hittar du ingen variant som du gillar? Testa på att själv sticka en mössa eller balaklava!

5. Halsduk

Utöver balaklavan är det skönt att ha en varm och skön halsduk att svepa om sig under vintermånaderna, och som kan addera värme till exempelvis kappan när du vill vara lite extra elegant. Den här vintern får den gärna vara lite extra stor och oversized, så att den blir något av ett modestatement, samtidigt som även de smalare varianterna fortfarande är helt rätt. Välj en variant som passar just dig och din stil, men om du vill ha en extra varm variant är ull eller kashmir materialen att satsa på.

Outfit med stor halsduk från Loewe och lila jacka
En stor halsduk med logga eller en tunnare variant – vilken väljer du i vinter?

6. Handskar

Vad är väl en vinter utan nariga händer som svider? Faktum är att det är lättare än vad man kan tro att slippa denna vinterplåga. Förutom att investera i en bra handkräm (och faktiskt använda den) så minskar du risken för torr hud som spricker på händerna genom att använda vantar eller handskar. Den kalla och torra luften gör det nämligen svårare för huden att binda fukt, så se till att alltid skydda händerna mot kylan under kallare dagar.

Vintermode - outfits att inspireras avBrand logo
Vintermode - outfits att inspireras av
Annons