Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Grace Jones passionerade relation med Dolph Lundgren

29 mar, 2022 
AvAino Oxblod
FotografTT.
Relationen mellan Grace Jones och nio år yngre svensken Dolph Lundgren var en av de hetaste på slutet av 80-talet.
Men det passionerade paret hamnade ofta i bråk, och slets isär av avundsjuka och konflikter.
– Det var så att man var tillsammans och sen var det sexigt och sen blev det bråk, har Dolph Lundgren berättat.
Annons
Video: Nostalgispecial – 80-talsparBrand logo
Video: Nostalgispecial – 80-talspar

På 1980-talet var Grace Jones, idag 73, en av de hetaste artisterna i branschen – med sin androgyna framtoning och otroliga klädstil var hon banbrytande. Grace spelade också Bondbrud i James Bond-filmen A view to kill 1985, något som förhöjde hennes stjärnstatus ytterligare.

I samma veva hade hon blivit tillsammans med det unga svenska stjärnskottet Dolph Lundgren, som precis slagit igenom i rollen som Ivan Drago i Rocky IV. Men Grace Jones hade svårt att hantera att hennes tidigare okända pojkvän började bli lika känd som henne.

– Det var ett fantastiskt förhållande, men jag blev känd för fort. Hon träffade någon karatesnubbe från Sverige i Australien, som var hennes security och pojkvän, men sen blev han väldigt känd. Så det funkade inte så bra efter det, säger Dolph Lundgren i Hellenius hörna.

Annons

Bråken slutade med eld

Under deras tid tillsammans hade Grace Jones och Dolph Lundgren en väldigt fysisk och passionerad relation, något Grace berättat om i sin biografi I'll never write my memoirs. Där skriver artisten om hur hennes vän Andy Warhol ville filma det snygga paret tillsammans – något som ledde till minst sagt barnförbjudet material.

”Sessionen slutade med att Dolph och jag var nakna. Jag red honom hud mot hud som om han var något mytiskt, muskulöst svenskt vilddjur”, skriver Grace Jones.

Men den heta passionen ledde också till intensiva konflikter och bråk. Dolph Lundgren har avslöjat hur flickvännen brukade elda upp hans kläder när hon blev sur på honom.

– Hon började elda upp lite av mina kläder och slå sönder mina grejor hemma. När jag kom dit var det bara en stor jävla askhög i spisen. Hon hade pulat in allt där och eldat upp skiten, har han tidigare sagt i Berg flyttar in.

Grace Jones på scen 2021 – 72 år gammal.

När Grace Jones började tända eld på Dolphs läderjackor han fått av Gianni Versace satte svensken ner foten.

Annons

– Då börjande man tänkte, ”den här bruden är kanske inte helt rätt för mig”.

Hotade Dolph med pistol

I sin biografi erkänner Grace Jones att hon också hotade Dolph med pistol, för att hon var desperat.

”Jag hade faktiskt en pistol. Det kändes naturligt att jag skulle åka och hämta Dolph med pistol. Jag gjorde det av desperation – vi hade varit tillsammans i åratal och flyttat till LA, en plats jag absolut hatade, mot bättre vetande. Och så kommer han tillbaka från en resa och Tom, hans manager, blockar mig från att ens säga hej. Vad är det som händer? Vi åkte till hotellet, inte för att skjuta någon, men för att se till att han följde med. Vi bankade på dörren till hans rum. Bang bang bang! 'Jag har en pistol', skrek jag”, berättar Grace Jones i boken.

Redan innan relationen med Dolph Lundgren hade Grace Jones fått barn med Jean-Paul Goude, Paolo Goude, idag 42. Trots att förhållandet med svensken minst sagt var dramatiskt, så är det långt ifrån det enda kärleksdramat i Grace Jones liv. På 90-talet var hon gift med turkiska modellen Atila Altounbay, den enda mannen hon någonsin gifte sig med. Relationen tog dock slut när han hotade Grace Jones med slaktknivar under ett bråk – och sedan försvann spårlöst.

Efter att ha släppt album flitigt under 80-talet slutade Grace Jones göra musik, och svor att hon aldrig skulle göra ett till album. 2008, när 20 år efter sitt senaste album, ändrade hon sig och gav ut Hurricane. Sedan dess har hon inte gett ut en till skiva, men har bland annat uppträtt på välgörenhetsgalor.

Vill du få en regelbunden dos av inspiration?

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste modetrenderna och skönhetstipsen samt kulturvärlden. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

Annons