Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Så gick det för skådespelarna i Dirty dancing

25 aug, 2021 
AvAino Oxblod
FotografTT.
Dirty dancing är mångas absoluta favoritfilm från 80-talet.
Men trots framgångarna har många av filmens stjärnor försvunnit från rampljuset med åren.
Så här gick det för skådespelarna i den klassiska rullen!
Annons
5 älskvärda filmer från 80-taletBrand logo
5 älskvärda filmer från 80-talet

Jennifer Grey – Frances ”Baby” Houseman

Jennifer Grey som Baby i Dirty dancing.

Jennifer Grey spelar huvudrollen som den naiva Baby i Dirty dancing och blev tillsammans med Patrick Swayze filmens stora stjärna. Men livet tajmade inte med succén – bara nio dagar före premiären av filmen var Jennifer Grey med i en hemsk bilolycka tillsammans med dåvarande pojkvännen, skådespelaren Matthew Broderick. De två var på semester på Irland när de hamnade i en olycka med en annan bil, där passagerarna avled. Jennifer Grey drabbades av whiplash-skador, och fick bestående smärtor.

Annons

1989 valde hon också att operera sin karaktäristiska näsa, vilket förändrade hennes utseende så mycket att hon knappt gick att känna igen – vilket försvårade det för stjärnan, som inte erbjöds roller.

Jennifer Grey är sedan 2001 gift med regissören Clark Gregg, och de två har en tonårsdotter ihop, Stella.

Patrick Swayze – Johnny Castle

Swayze i Dirty Dancing.

Patrick Swayzes succé efter Dirty dancing var ett faktum – efter rollen som den heta dansinstruktören följde huvudroller i uppmärksammade filmer som Ghost, Point break och Road house. 1991 blev han utnämnd till världens sexigaste man.

Annons

Efter en lång karriär gick Patrick Swayze tragiskt bort 2009, bara 57 år gammal, efter en längre tids cancer i magen. Han lämnade då efter sig hustrun Lisa Niemi, som han hade varit gift med i 34 år.

Patrick Swayze 2002

Cynthia Rhodes – Penny Johnson

Cynthia i Dirty Dancing.

Cynthia Rhodes spelade dansaren Penny Johnson, vars oväntade graviditet och misslyckade abort gör att Baby måste ta över som dansare. Rhodes hade redan innan Dirty dancing spelat i Xanadu och Flashdance, och gjorde sin sista filmroll 1991 med Curse of the crystal eye.

Annons

Mellan 1989 och 2014 var hon gift med artisten Richard Marx, och de har sönerna Lucas, Jesse och Brandon tillsammans.

Jane Brucker – Lisa Houseman

Jane Brucker och Jennifer Grey i Dirty dancing.

Jane Brucker spelade Babys storasyster Lisa, och rollen är hennes mest framstående i karriären. Året efter Dirty dancing kom ut så var Brucker med i filmen Stealing home, och 1989 syntes hon i Bloodhounds of Broadway. Hon är gift med fotografen Raul Vega och har två döttrar.

Annons
Idag är Jane Brucker manusförfattare.

Jerry Orbach – Jake Houseman

Jerry Orbach i Dirty dancing.

Jerry Orbach hade redan en lång karriär och hade belönats med en Tony när han spelade Babys pappa, doktor Jake Houseman. 1991 tog han rollen som Lennie Briscoe i Law & Order, en roll han behöll i 12 år. Mellan 1958 och 1975 var han gift med Marta Curro, och de två fick två söner. 1979 gifte han om sig med skådespelaren Elaine Cancilla Orbach.

Annons

Jerry Orbach avled av prostatacancer 2004, 69 år gammal.

Kelly Bishop – Marjorie Houseman

Kelly Bishop och Jerry Orbach i filmen.

Kelly Bishop spelade Babys mamma Marjorie Houseman, och har efter filmen haft en lång och framgångsrik karriär med filmer som Private parts, Queens logic och Miami rhapsody. Många förknippar henne med rollen som Emily Gilmore i Gilmore girls, och nu senast har hon en roll i Netflix-serien Halston.

Kelly gifte sig med maken Lee Leonard 1981, och paret höll ihop fram till Leonards död 2018.

Kelly Bishop 2020.
Annons