Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Svenska kändisarnas äktenskapsförord – skyddar pengarna: ”Torskat miljoner”

15 maj, 2023 
AvEbba S. Dahlman
FotografKarin Törnblom/TT, Charlotte Brunzell/TT
Många av våra svenska kändisar har det gott ställt ekonomiskt och har valt att upprätta ett så kallat äktenskapsförord.
Här listar Femina några kändisar som valt att gå den vägen – för att skydda sina pengar och tillgångar vid en eventuell skilsmässa.
Annons
Ekonomiska kvinnofällor att se upp för i skilsmässanBrand logo
Ekonomiska kvinnofällor att se upp för i skilsmässan

Hur står det till med den svenska kändiselitens förmögenheter? Femina djupdyker i hur några av våra mest kända svenska profiler valt att skydda sina tillgångar: lyxiga fastigheter, framtida investeringar, ovärderlig konst och bankkonton med stora summor.

Björn Ulvaeus och Lena Källersjö

”Vi förblir nära och goda vänner och kommer att fortsätta att fira våra barnbarns födelsedagar och andra familjehögtider tillsammans”, lät exmakarna meddela i ett gemensamt uttalande då.

Annons

Enligt Expressen ska Björn och Lena ha haft hela sex olika äktenskapsförord registrerade hos Skatteverket under åren tillsammans.

”Med upphävande av våra tidigare äktenskapsförord (...) förordnar vi (...) att följande egendom som någon av oss nu äger eller som nu ägs av oss gemensamt ska vara giftorättsgods. Även egendom som senare kan komma i denna egendoms ställe liksom här angiven egendoms avkastning ska vara giftorättsgods”, står det i den senaste upplagan äktenskapsförord från 2013 enligt kvällstidningen.

Parets hus i Djursholm, en sommarbostad på Värmdö i Stockholms skärgård, konst, bilar och båtar, var några av de tillgångar som listas i äktenskapsförordet. Detta giftorättsgods tros, lågt räknat, ha varit värt cirka 100 miljoner kronor.

Utöver det ska exparet även ha haft en kapitalförsäkring i skatteparadiset Isle of Man och ett konto hos banken Nordea, på vilket det alltid skulle finnas 20 miljoner.

Annons

I dag har Björn Ulvaeus hittat kärleken på nytt i 28 år yngre danska Christina Sas.

Skillnaden på giftorättsgods och enskild egendom

Enskild egendom är sådan egendom som tillhör den ena maken och sådan egendom ska inte delas mellan makarna vid en bodelning. All egendom som inte är enskild är giftorättsgods (7 kap. 1 § ÄktB). Egendom kan bli enskild genom exempelvis äktenskapsförord alternativt testamente eller gåvobrev.

Källa: Familjens jurist

Camilla Läckberg och Simon Sköld

Författaren Camilla Läckberg och den 13 år yngre MMA-boxaren Simon Sköld gifte sig år 2017. Fyra dagar innan parets hemliga bröllop på lantstället i Norrtälje skrev de äktenskapsförord.

Samma år gästade Läckberg Emil Perssons Fördomspodden, i vilken hon berättade att ett äktenskapsförord är en självklarhet för henne.

– Det hade jag i mitt förra äktenskap också, förklarade författaren då, som tidigare var gift polisen och riksdagsledamoten Martin Melin.

Annons

Enligt handlingar som Aftonbladet tagit del av framgår det att parets ägodelar innan äktenskapet, och framtida avkastning, ska betraktas som enskild egendom. De har alltså ingen rätt till den andres tillgångar vid en eventuell skilsmässa.

Paret bor i dag i en vill i Enskede i Stockholm, men har även det relativt nyrenoverade sommarhemmet Villa Lumos i Tyresö i Stockholms skärgård tillsammans.

År 2021 bodde de i lyxvåning i Stockholms innerstad som ägdes av Läckberg. Författaren lät dock skriva över ägarandelar på maken samma år i ett gåvobrev, med villkor att han – om han någon gång skulle vilja sälja – var tvungen att sälja sin del till henne för en fast summa, skrev kvällstidningen då.

Läckberg berättade vidare, under podcastavsnittet där hennes förmögenhet diskuterades, att äktenskapsförordet kan komma att ändras i framtiden.

– Sedan får vi reglera det här efter hand. Skulle det visa sig att vi är gifta i 30 år så får man ju ha ett levande äktenskapsförord som reglerar det, sa hon då.

Martin Stenmarck och Hanna Hedlund

Sommaren 2021 blev det känt att artist- och skådespelarparet Martin Stenmarck och Hanna Hedlund bestämt sig för att skiljas, efter att ha levt separerade i ett drygt halvår.

Annons

Nöjessajten Hänt tog i november samma år del av exparets handlingar, äktenskapsförord och gåvobrev, i Skatteverkets äktenskapsregister. Sajten skriver att det framgår att de forna makarna valt att omvandla alla ägodelar, nuvarande och framtida, till enskild egendom för att undvika bodelning vid skilsmässa.

Vidare gav Martin bort sin del av det gemensamma huset på Lidingö till Hanna, som även tog över kvarvarade lånen på bostaden. En klausul fastslår dock att Martin, vid en eventuell försäljning av huset där slutpriset är minst 10,5 miljoner kronor, ska få 310 000 kronor av Hanna.

I gåvohandlingarna finns det även beskrivet hur paret fördelar ägandet av sommarhuset i Kilafors, en gammal skola som paret renoverade en gång gång i tiden. Huset har betytt extra mycket för Hanna, eftersom hon är uppvuxen i trakten.

Hanna gav dock bort sin halva av äganderätten för sommarhuset till Martin, med villkoret att hon har möjlighet att köpa huset till marknadspris utan budgivning, om Martin skulle sälja i framtiden.

Annons

Det framgår även att de tre gemensamma barnen ärver sommarhuset efter Martin, men att Hanna även här har förtur att köpa huset utan budgivning, om barnen skulle vilja sälja sommarhuset.

Anders Borg och Dominika Peczynski

Före detta finansminister Anders Borg och pr-konsulten Dominika Peczynski lämnade, sommaren 2022, in en skilsmässoansökan utan betänketid. Dagen efter ångrade de beslutet.

Några månader senare fick Dominika frågan om anledningen bakom det impulsiva beslutet, som grundade sig i att hon inte kände att hon fick tillräckligt med uppmärksamhet från sin käresta.

– Vi skilde oss och nu är vi skilda. Man kan inte säga att man ska skilja sig när man blir sur på sin man. Har man sagt det 5 783 gånger, då måste man till slut göra det, berättade Dominika för Aftonbladet då och fortsatte:

Annons

Det var stundens ingivelse, men det känns inte annorlunda nu. Vi är ihop och har inte gjort slut, och vi gjorde heller inte slut när vi skilde oss. Det var bara lite drama som behövde få komma ut, det behövde hända någonting.

I dag lever Anders och Dominika i stället som förlovade, men verkar inte ha bråttom med bröllopet.

När det väl blir dags finns dock ett äktenskapsförord redan på plats, i vilket det enligt kvällstidningen går att läsa:

”... all den egendom som var och en av oss förvärvat före äktenskapet eller därefter förvärvar, liksom avkastning av sådan egendom, skall vara förvärvarens enskilda egendom, som den andre således inte skall ha någon giftorätt i”.

Paret äger dock 50 procent var i den 222 kvadratmeter stora gemensamma bostaden: en lyxvåning på Östermalm.

Steffo Törnquist och hustrun Caroline

När journalisten och Nyhtetsmorgon-programledaren Steffo Törnquist gästade Fördomspodden hösten 2022 lät han meddela att han har det mycket väl ställt ekonomiskt.

Annons

– Jag har tillräckligt med pengar för att kunna göra vad jag vill resten av mitt liv, sa han till podcastens programledare Emil Persson då.

I uppgifter, bokslutet 2021, som Expressen tagit del av framgår det att TV4-profilens aktiebolag omsatte 4,2 miljoner kronor och hade 36 miljoner i eget kapital. Sedan 2008 har Steffo varit gift med hustrun Caroline Törnquist, som arbetar som familjerättsjurist till vardags.

Enligt kvällstidningen hade paret registrerat äktenskapsförord i Stockholms Tingsrätt två veckor innan bröllopsdagen, något som Steffo berättade om i podcastavsnittet.

– Min hustru sa att om vi ska flytta ihop och gifta oss är det en akt av kärlek att vi reglerar allting i papper precis som vi vill ha det, förklarade han och uttryckte en tacksamhet över Carolines initiativ eftersom han avslöjade att han ”torskat miljoner” på tidigare relationer.

I äktenskapsförordet slås det fast att så kallad giftorätt ej råder. Makarnas finansiella tillgångar ska alltså betraktas som enskild egendom, och inte ingå i en bodelning vid eventuell skilsmässa.

Annons

”...all egendom som vi var för sig nu äger, samt all egendom som vi var för sig kan komma att förvärva i framtiden på vad sätt de må, skall vara vars och ens enskilda egendom i äktenskap”, går det att läsa i äktenskapsförordet.

Bathina Philipson och Aje Philipson

I höstas lät societetsparet Bathina Philipson och Aje Philipson meddela att de valt att skilja sig efter 18 år som gifta. Exmakarna lämnade in en gemensam skilsmässoasnökan och lät meddela att de levt separerade i många år.

– Vi har levt rätt åtskilda liv i många år. Vi har hållit ihop familjen och levt familjeliv men samtidigt haft olika rutiner. Vi är olika och vill olika saker, berättade Bathina då för Expressen.

I september år 2004 gifte de sig på svenska ambassaden i Paris, under en borgerlig vigsel. Samtidigt registrerades ett äktenskapsförord hos Stockholms Tingsrätt som slog fast att alla tillgångar var och en ägde innan äktenskapet skulle betraktas som enskild egendom.

Annons

Detsamma gällde även tillgångar som förvärvats under äktenskap: så som arv, gåvor, testamenten, eget arbete eller annat.

Aje Philipson kommer från en av Sveriges anrika entreprenörsfamiljer. År 2020 uppgavs niobarnspappan Aje ha haft en förmögenhet på 130 miljoner kronor, enligt tidningen.

Isabella Löwengrip och Odd Spångberg

Influencern och entreprenören Isabella Löwengrip har alltid förespråkat hur viktigt det är att skydda sina tillgångar. I februari 2015 skrev hon på hennes blogg att hon och affärspartnern Pingis Hadenius vidtagit åtgärder för att trygga företag i händelse av att någon av dem skulle genomgå en skilsmässa. Vid tidpunkten var Isabella gift med Odd Spångberg.

“Skulle det vara så att någon av oss skiljer oss och Odd eller Christer vill jäklas så har de rätt till en del av de bolag vi byggt upp och det är ju inte så roligt”, skrev Isabella.

Annons

Drygt ett år senare berörde hon ämnet igen i ett nytt inlägg på bloggen, där hon avslöjade detaljer i hennes och Odds överenskommelse:

“I vårt äktenskapsförord står det i stora drag “Det som är ditt är ditt och det som är mitt är mitt.” Det kan låta hårt, men man vet aldrig vad som händer i livet. Det viktigaste med våra äktenskapsförord är egentligen att skydda bolagen.”

Isabella Löwengrips skönhetsvarumärke Löwengrip Care & Color uppgavs då vara värderat till cirka 50 miljoner kronor, enligt nöjessajten Hänt, som också tagit del av handlingarna som registrerades hos Skatteverket i mars 2015.

“... all den egendom som vardera make tagit med sig in i äktenskapet och all den egendom som vardera make förvärar under äktenskapet, vad som träder i dess ställe samt värdestegring och avkastning därav skall utgöra vardera makes enskilda egendom varvid den andra inte skall äga giftorätt”, står det i äktenskapsförordet enligt sajten.

Annons

Isabella Löwnegrip och Odd Spångberg ansökte om skilsmässa år 2017, men deras skilsmässa gick inte igenom förrän januari 2019.

Nils Tham och Clara Hallencreutz

H&M-arvingen Nils Tham och konstnären Clara Hallencreutz gifte sig år 2014 under stort hemlighetsmakeri. Fyra år senare gick äktenskapet i kras, och det uppdagades snabbt att paret hade låtit upprätta ett äktenskapsförord.

Enligt Expressen hade Tham då en uppskattad förmögenhet på 2,2 miljarder kronor, som Hallencreutz inte hade någon. rätt till vid äktenskapsskillnaden 2018.

Skaffa vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om det senaste inom resor och äventyr. Vi skickar dig tips och råd om hur du får den perfekta resan!

Annons