Trendar: NostalgiI rampljusetResorMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt livÅrets Feminista

SVT:s Trädgårdstider genom åren: Skandalerna och händelserna vi minns

02 apr, 2024 
AvEbba S. Dahlman
FotografAndreas Hillergren/TT, Andreas Rydbacken/TT

SVT:s långkörare Trädgårdstider är utan tvekan ett av svenskarnas mest älskade trädgårdsprogram i tv-rutan.
Det har gått 15 år sedan första avsnittet sändes, då under namnet Trädgårdsfredag, och mycket har hänt genom åren.
Här är samlar vi de mest minnesvärda händelserna – som skakat både tittare och programledare.

Annons
Enkla grönsaker att odla på balkongenBrand logo
Enkla grönsaker att odla på balkongen

Efter 15 år i tv-rutan och med flertalet folkkära tv-personligheter vid rodret, hade det nästan varit konstigt om programmet inte råkat ut för en eller annan omskakande händelse.

Bråk, skilsmässor, hemliga bröllop, farliga olyckor och mycket annat. Här är de mest minnesvärda och omskrivna händelserna i programmets historia.

Lämnar programmet – efter 15 år

Inför den 13:e säsongen, som hade premiär nu under våren, stod det klart att den folkkära Tareq Taylor lämnar det SVT-programmet Trädgårdstider – efter att ha varit med från starten för 15 år sedan.

Tv-kocken medverkade i premiäravsnittet av säsongen, som officiellt blev hans sista någonsin i produktionen. Anledningen? Den stundande flytten till Stockholm och kärleken Sofia Ståhl.

Annons

– Vi kommer att sakna honom väldigt mycket men har all förståelse och respekt för hans beslut, säger projektledaren Jonas Gunnarsson i pressmeddelandet från kanalen som också namngav Tareqs ersättare Adam Aamann.

Tareq själv lät meddela att han kände stor sorg över att lämna gänget, men att han kommer att bära med sig alla fina minnen från inspelningarna.

Trädgårdstider har varit otroligt viktigt för mig och är något av det allra roligaste jag fått göra. Det är ett speciellt program och ett speciellt gäng som jag verkligen kommer att sakna, säger han i pressmeddelandet.

Adam Aamann
Adam Aamann ersätter tareq Taylor som kock i Trädgårdstider.Jenny Leyman/TT

Förvirrande namnbyten

Kärt barn har många namn heter det ju, och i det här fallet stämmer det ganska bra. När Trädgårdstider har premiär 2009 gick programmet nämligen under namnet Trädgårdsfredag, eftersom det sändes på fredagar. Enkelt att komma ihåg, eller hur? Absolut, men också lite förvirrande då programmet bytte sändningstid och namn flertalet gånger under åren.

Annons

År 2012 sändes programmet nämligen på onsdagar och fick då helt sonika namnet Trädgårdsonsdag. Två år därpå, 2014, sändes tv-programmet på måndagar i stället och man bytte då namn igen till Trädgårdsmåndag. År 2015 stod nästa namnbyte på agendan igen när Trädgårdstisdag intog tv-tablån och sändes (du gissade rätt!) på tisdagar.

Det var inte förrän vårsäsongen 2016 som programmet fick sitt nuvarande namn Trädgårdstider – och vi hoppas att det inte blir några fler förvirrande namnbyten att hålla koll på.

Mandelmanns bråk med SVT

I premiärsäsongen av det älskade trädgårdsprogrammet bestod programledarkvartetten av Pernilla Månsson Colt, Tareq Taylor och det äkta paret Gustav och Marie Mandelmann.

Paret Mandelmann lämnade dock produktionen efter bara en säsong. Något som inte var självvalt. I en intervju med Expressen 2017 spekulerade Gustav kring att deras geografiska läge, i Djupadal på Österlen, kunde ha något att göra med SVT:s beslut att avsluta deras medverkan.

Annons

– De tyckte säkert att det blev för långt att åka, säger han i en utläggning och poängterar även att det fanns djupare meningsskiljaktigheter med tv-kanalen.

Mandelmanns Trädgårdstider
Pressbild på det glada gänget som intog tv-rutan när Trädgårdsfredag hade premiär i SVT 2009; tv-kocken Tareq Taylor, programledaren Pernilla Månsson Colt, trädgårdsmästaren Gustav Mandelmann och trädgårdskonstnären Marie Mandelmann.Andreas Hillergren/TT

Det som fick bägaren att rinna över för Gustav var att Marie inte fick komma till sin rätt i programmet. Efter bara något avsnitt klipptes hon bort. SVT:s vision och klippning krockade helt enkelt med deras egen och en konflikt uppstod.

– Vi ville ju bli skildrade som vi blir nu i Mandelmanns gård. Vi ville inte kompromissa med ekologin. Vi tyckte det var så konstigt att köpa saker som inte höra hemma naturligt på gården. Vi tycker inte att man ska konstla till det och köpa plantor – utan ville ha det så naturligt som möjligt. Vi ville bli skildrade som vi blir nu, där producenterna använt sig av våra böcker i manuset, sa Gustav Mandelmann till tidningen då och fortsatte:

Annons

– Det var mycket i Trädgårdsfredag som vi kände – det här passar inte på Österlen. Jag kommer ihåg att vi klagade och att vi nog var lite besvärliga på det viset. Vi väljer hellre en fulingfisk från Hanöbukten än en gös från fina affären, så att säga. Det räckte nog med ett år av programmet. Vi slutade när det smakade som bäst. Vi fick fin respons och det var det roligaste med att göra programmet.

Tareq Taylor bröt nacken

I augusti 2019 skedde en av de mest uppmärksammade händelserna i programmets historia. Tareq Taylor var nämligen med om en allvarlig olycka och bröt nacken. Det var en kitesurfingtur som tog en farlig vändning och tv-kocken föll från 6 meters höjd ner på bara 25 centimeters djupt vatten. På sjukhuset konstaterades det att den vana kitesurfaren brutit nacken genom att ligamenten mellan den 4:e och 5:e kotan slitits av.

– Skadan var allvarlig och jag hade lika gärna kunnat vara förlamad. Operationen har gått fint och läkningsprocessen ser än så länge fin ut. Jag hoppas att jag ska kunna leva utan några men efter de här månaderna, berättade Taylor för Aftonbladet vid tidpunkten.

Annons

Rehabiliteringsprocessen efter den chockartade upplevelsen innebar att Tareq tvingades ställa in sin medverkan i några av avsnitt av säsongen 2020, som spelades in den sommaren. De övriga programledarna (Pernilla Månsson Colt, John Taylor och Malin Persson) fick då axla hans roll och stå för matlagningen själva.

– Vi har lyckats att skjuta lite på inspelningarna. Vi hade också inspelningsuppehåll för Trädgårdstider i ett par veckor och det kom väldigt lägligt. Det är något program som jag inte kommer att kunna medverka i, jag tror det är avsnitt 7, men annars ska det gå bra, sa han till tidningen under samma intervju.

tareq Taylor nacksksada
Tareq Taylor tog till Instagram efter olyckan för att låta följarna veta att han var vid gott mod.Instagram/@tareqtaylor

Programledarnas skilsmässor

Under alla de år som Trädgårdsprogrammet sänts har två av programledarna genomgått mer eller mindre omskakande skilsmässor.

Annons

2015: Malin Perssons skilsmässa

Inredaren och tidigare fotomodellen Malin Persson anslöt sig till programmet 2015 och blev snabbt en mycket älskad tv-personlighet. Fram till år 2011 bodde hon i Rom tillsammans med dåvarande maken Damiano Mazzarella. Exparet har tre barn tillsammans, men gick skilda vägar 2015, alltså samma år som Malin gjorde entré i Trädgårdstider.

I en tidigare intervju med Aftonbladet berättar hon om den jobbiga skilsmässan.

– Det var en jättejobbig period och vår familj slogs isär. Men det kom upp väldigt mycket grejer som gjorde att jag blev överrumplad, chockad och sviken och kände att det inte fanns något att bygga vidare på. Vi hade varit tillsammans väldigt länge och träffades när jag var ganska ung. Men det fanns inget hopp kvar. Vi hade försökt väldigt länge och en del i att vi flyttade till Sverige var att vi skulle försöka hålla ihop vår familj. Det var inte perfekt när vi bodde i Italien, så det var inte bara Berlusconis fel att vi flyttade. Vi hade en dröm om ett lugnare liv i Sverige, men det kom tyvärr till en punkt då det inte gick längre, sa hon till kvällstidningen då.

Annons

Exmaken Damiano bor kvar i Sverige, men tillbringar mycket tid i hemlandet Italien. Malin har sedan dess träffat kärleken på nytt i särbon Gustaf. Deras vägar korsades på barnens förskola under hämtningar och lämningar.

Malin Persson partner
Malin Persson med pojkvännen Gustaf Hultberger på vimmel 2022.Hans Shimoda/TT

2021: Tareq Taylors sklismässa

I slutet på 2021 ansökte tv-kocken Tareq Taylor och exhustrun Kristina Taylor om skilsmässa efter 26 års äktenskap. Exparets gemensamma dotter Ellen var 18 vid tillfället och skilsmässan gick därmed igenom omedelbart.

Tv-kockens uppbrott kom att bli väldigt omskrivet i media, och under några månader efter skilsmässan spekulerades det att Tareq skulle ha inlett en ny relation med någon mycket yngre.

Våren 2022 blev det officiellt att han och träningsprofilen Sofia Ståhl, tidigare känd som PT-Fia, var ett romantiskt par. Det var i en intervju med Aftonbladet som de två turturduvorna först bekräftade romansen.

Annons

Sedan dess har Tareq och Sofia haft ett så kallat långdistansförhållande, då Tareq varit bosatt i Malmö och Sofia i Stockholm. Men nu ska han alltså flytta till Stockholm för kärleken och lämnar därmed programmet.

Tareq Taylor och Sofia Ståhl jobbade tillsammans 2019 när de spelade in SVT-programmet Lyckomaten.Janne Danielsson/TT

Programledarnas relationer till varandra

Under åren har programledarnas relationer till varandra stått i centrum, eftersom det är deras dynamik som lagt grunden för att programmet blivit en succé.

Är Tareq Taylor och John Taylor bröder?

En av de mest frekvent ställda frågorna om relationerna programledarna emellan är frågan om släktskap mellan Tareq Taylor och John Taylor. Då de två tv-personligheterna som båda har rötter i Storbritannien delar samma efternamn är många av uppfattningen att de är bröder.

Annons

– Vi har bara samma efternamn, har John tidigare förtydligat i en intervju med Halländsk Matkultur.

Umgås inte privat

Programledarnas relation till varandra i tv-rutan beskrivs ofta som naturlig och genuin – och det är den. Men när kamerorna slocknat umgås de inte med varandra alls.

– Jag tror på riktigt att vi behöver ett avbrott från varandra för det blir ganska intensivt när vi ses, sa Pernilla Månsson Colt till Svensk Dam 2022 och poängterade att de ändå har en del kontakt via sms och sociala medier under pausen mellan inspelningarna.

Pernilla Månsson Colt och Tareq Taylor

Vad har Pernilla och Tareq för relation då? De är ju de två veteranerna i sammanhanget som varit med sedan dag ett.

I samma intervju med Svensk Dam hävdar Tareq att det alltid funnits ett kärleksfullt gnabb dem emellan.

– Mellan mig och Pernilla har det alltid funnits ett käbbel som mellan ett gammalt gift par, sa han då.

Annons

En liknelse som Pernilla inte alls höll med om.

– Ett gift par, då låter det som att man blir sur på riktigt. Jag ser mer Tareq som en petig lillebror och han kanske tycker att jag är en störig storasyrra. Men vi gillar ju varandra alla fyra, jättemycket!

Hemligt bröllop

År 2021 uppdagades det att trädgårdsmästaren John Taylor gift sig i hemlighet. I en intervju med Expressen lät han meddela anledningen bakom det nedtonade bröllopet.

– Jag har barn med två olika kvinnor sen tidigare, och om någon av oss skulle dö, så skulle det bli krångligt. Det är inte så romantiskt. Men i stället för att skriva samboavtal som tar tid, tänkte vi att det är lika bra att vi går ned till rådhuset i Malmö, sa han och fortsatte:

– Så det gjorde vi med den närmaste familjen. Sen när vigselförrättaren sa att vi skulle byta ringar, så sa vi unisont ”vi håller inte på med sånt, vi är inte ringmänniskor”. Då sa hon att vi skulle ta varandra i hand, och då skakade vi hand som om vi ingick ett avtal. Då sa hon: ”Nej, jag menar inte så, jag menar att ni ska hålla varandra i hand.” Det var döroligt. Alla brast ut i skratt.

Annons

John flyttade till Sverige från Storbritannien för kärlekens skull redan på 90-talet. De gifte sig och fick två barn tillsammans. Äktenskapet höll inte, men han blev ändå kvar i Sverige. Trots det har han inte varit svensk medborgare förrän nyligen. I samma intervju låter han meddela att Brexit tippade över vågskålen för ett medborgarskap – men också det faktum att Sverige numera känns som hemma.

John Taylor fru Torun
John Taylor tillsammans med sin hustrun Torun Jorde i deras koloniträdgård i Malmö 2021.Krister Hansson/Aftonbladet/TT

Fälls av Granskningsnämnden

I fjol, 2023, fälldes SVT och Trädgårdstider av Granskningsnämnden efter ett inslag om hälsodrycker. I inslaget tillskrev programledaren några av ingredienserna, som bestod av örter och svampar, olika hälsofrämjande effekter.

Granskningsnämnden menar på att de inte hade tillräckligt saklig grund för flera av dessa påstådda effekter, och att man dessutom lade för stor vikt på att framhäva det positiva utan att ta in olika riskfaktorer i beräknande. Det rapporterade nyhetsbyrån TT.

Marie Olsson Nylander om Husdrömmar SicilienBrand logo
Marie Olsson Nylander om Husdrömmar Sicilien
Annons