Artikeln innehåller reklamlänkar
Trendar: BokrecensionerKändisarMusikFilm och tvLitteraturMelodifestivalen 2024

Bokredaktören: Här är fynden du inte får missa på årets bokrea

18 feb, 2022 
AvKenneth Gysing
Feminas Kenneth Gysing tipsar om 10 favoriter – från Nobelpristagare till årets svenska deckare.
Annons

Så var det dags igen för bokrea – den årligen återkommande högtidsstunden för alla bokmalar och likasinnade på jakt efter litterära klipp! Feminas utsände har rotat runt bland årets titlar och hittat tio favoriter!

Tills alla dör, Diamant Salihu

Bokomslag Tills alla dör av Diamant Salihu

Varför mördar ni varandra? Den frågan söker författaren svar på när han skriver om konflikten mellan gängen Dödspatrullen och Shottaz i Järvaområdet nordväst om Stockholm. Vinnare av Stora Journalistpriset 2021.

Annons

Paradiset, Abdulrazak Gurnah

Bokomslag Paradiset av Abdulrazak Gurnah

Tolvårige Yusuf skickas till kusten för att bo hos farbrodern Aziz, en förmögen köpman, men Yusuf inser snart att han sålts som skuldslav av sin far. En mångbottnad, våldsam och vacker berättelse av 2021 års nobelpristagare i litteratur.

Fädernas missgärningar, Åsa Larsson

Bokomslag Fädernas missgärningar av Åsa Larsson

Rebecka Martinsson går motvilligt med på att utreda ett preskriberat mord fast hon är arbetstrött och slutkörd. Spåren löper samman med en ny mordutredning och mörka hemligheter i hennes egen familjehistoria. Utsedd till årets svenska deckare 2021.

Annons

Morgonstjärnan, Karl Ove Knausgård

Bokomslag Morgonstjärnan av Karl Ove Knasugård

Det är sent i augusti, då en jättelik stjärna dyker upp på himlavalvet. Hur detta påverkar litteraturprofessor Arne, prästen Kathrin, journalisten Jostein och flera andra karaktärer får vi följa i en hisnande berättelse över existentiella bråddjup.

Jag kan ha fel och andra visdomar från mitt liv som buddhistmunk, Björn Natthiko Lindeblad

Bokomslag Jag kan ha fel och andra visdomar från mitt liv som buddhitsmunk av Björn Natthiko Lindeblad

Självbiografiskt om hur författaren lämnar en karriär som ekonom för att bli buddhistisk skogsmunk, och hur han efter sjutton år återvänder till Sverige. 2018 diagnosticerades Björn med den obotliga sjukdomen ALS. Varmt och humoristiskt om vad som känns viktigast när allt går mot sitt slut.

Annons

Barndomsbrunnen, Göran Greider

Bokomslag Barndomsbrunnen av Göran Greider

Göran Greider åker ut och in på sjukhus efter en cancerdiagnos. Under tiden skriver han, ofta i sjuksängen. Vad sker i psyket när en människa drabbas av sjukdom? Man börjar ofta minnas barndomen. Uppriktigt, självutlämnande och med mycket humor ämnet till trots.

Annons

Je m’appelle Agneta, Emma Hamberg

Bokomslag Je m'appelle Agneta av Emma Hamberg

Agneta är fyrtionio år, barnen utflugna, arbetet tråkigt liksom mannen Magnus, fågelskådare och frisksportare. Hon svarar på en platsannons där ett hembiträde sökes i Provence, Frankrike. Ett krav är att kunna prata svenska. Agneta får jobbet och ingenting i livet blir sig likt. Men mycket roligare!

Två pistoler, Klas Östergren

Bokomslag Två pistoler av Klas Östergren

Året är 1831, Asien och Europa har drabbats av en koleraepidemi. Hovstallmästaren Adolf Fredrik Munck, 82, har bestämt sig för att stanna inomhus resten av livet i ett hus vid Toscanas kust. För att fördriva tiden berättar han om sitt långa och händelserika liv för trotjänaren Ytterberg, inte minst om hur det gick till när han hjälpte Gustav III att avla barn. Klas Östergren i storform!

Annons

Trion, Johanna Hedman

Bokomslag Trion av Johanna Hedman

Thora, Hugo och August, tre vänner i tjugoårsåldern, hänger på kaféer, cyklar till Djurgården om sommarnätterna, möter våren i Paris. Men under den skira ytan rör sig starka känslor och funderingar om identitet, klass och kärlek.

Fin debut, av flera kritiker hyllad som en generationsroman för tvåtusentalet.

Vem har sagt något om kärlek?, Elaf Ali

Bokomslag Vem har sagt något om kärlek av Elaf Ali

En oskyldig flirt, men Elafs pappa ser sin värsta mardröm besannas: dottern har skaffat pojkvän. Personlig och gripande skildring av hur ett hedersstyrt liv i Sverige kan se ut, med minnen av ett dagligt förtryck från de människor som stod Elaf Ali allra närmast.

Annons

Nordiska bad – I sjö, hav, bassäng och källa, Ulrica Nordström

Bokomslag Nordiska bad – I sjö, hav, bassäng och källa av Ulrica Nordström

Ingen har väl missat senast trenden med iskalla på (inte minst på Instagram). Här går författaren till botten (!) med badandet i de nordiska länderna under tusentals år, utan att ta sig vatten över huvudet. En badkulturell tvagning som kan få vilken bokmal som helst att känna sig skinande ren efter fullbordad läsning.

Vill du få en regelbunden dos av inspiration?

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste modetrenderna och skönhetstipsen samt kulturvärlden. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

Annons