Så var det dags igen för bokrea – den årligen återkommande högtidsstunden för alla bokmalar och likasinnade på jakt efter litterära klipp! Feminas utsände har rotat runt bland årets titlar och hittat tio favoriter!
Tills alla dör, Diamant Salihu

Varför mördar ni varandra? Den frågan söker författaren svar på när han skriver om konflikten mellan gängen Dödspatrullen och Shottaz i Järvaområdet nordväst om Stockholm. Vinnare av Stora Journalistpriset 2021.
Här kan du hitta Tills alla dör av Diamant Salihu (länk till Adlibris).
Paradiset, Abdulrazak Gurnah

Tolvårige Yusuf skickas till kusten för att bo hos farbrodern Aziz, en förmögen köpman, men Yusuf inser snart att han sålts som skuldslav av sin far. En mångbottnad, våldsam och vacker berättelse av 2021 års nobelpristagare i litteratur.
Här kan du hitta Paradiset av Abdulrazak Gurnah (länk till Adlibris).
Fädernas missgärningar, Åsa Larsson

Rebecka Martinsson går motvilligt med på att utreda ett preskriberat mord fast hon är arbetstrött och slutkörd. Spåren löper samman med en ny mordutredning och mörka hemligheter i hennes egen familjehistoria. Utsedd till årets svenska deckare 2021.
Här kan du hitta Fädernas missgärningar av Åsa Larsson (länk till Adlibris).
Morgonstjärnan, Karl Ove Knausgård

Det är sent i augusti, då en jättelik stjärna dyker upp på himlavalvet. Hur detta påverkar litteraturprofessor Arne, prästen Kathrin, journalisten Jostein och flera andra karaktärer får vi följa i en hisnande berättelse över existentiella bråddjup.
Här kan du köpa Morgonstjärnan av Karl Ove Knausgård (länk till Adlibris).
Jag kan ha fel och andra visdomar från mitt liv som buddhistmunk, Björn Natthiko Lindeblad

Självbiografiskt om hur författaren lämnar en karriär som ekonom för att bli buddhistisk skogsmunk, och hur han efter sjutton år återvänder till Sverige. 2018 diagnosticerades Björn med den obotliga sjukdomen ALS. Varmt och humoristiskt om vad som känns viktigast när allt går mot sitt slut.
Här kan du köpa Jag kan ha fel och andra visdomar från mitt liv som buddhistmunk av Björn Natthiko Lindeblad (länk till Adlibris).
Barndomsbrunnen, Göran Greider

Göran Greider åker ut och in på sjukhus efter en cancerdiagnos. Under tiden skriver han, ofta i sjuksängen. Vad sker i psyket när en människa drabbas av sjukdom? Man börjar ofta minnas barndomen. Uppriktigt, självutlämnande och med mycket humor ämnet till trots.
Här kan du hitta Barndomsbrunnen av Göran Greider (länk till Adlibris).
Je m’appelle Agneta, Emma Hamberg

Agneta är fyrtionio år, barnen utflugna, arbetet tråkigt liksom mannen Magnus, fågelskådare och frisksportare. Hon svarar på en platsannons där ett hembiträde sökes i Provence, Frankrike. Ett krav är att kunna prata svenska. Agneta får jobbet och ingenting i livet blir sig likt. Men mycket roligare!
Här kan du hitta Je m’appelle Agneta av Emma Hamberg (länk till Adlibris).
Två pistoler, Klas Östergren

Året är 1831, Asien och Europa har drabbats av en koleraepidemi. Hovstallmästaren Adolf Fredrik Munck, 82, har bestämt sig för att stanna inomhus resten av livet i ett hus vid Toscanas kust. För att fördriva tiden berättar han om sitt långa och händelserika liv för trotjänaren Ytterberg, inte minst om hur det gick till när han hjälpte Gustav III att avla barn. Klas Östergren i storform!
Här kan du hitta Två pistoler av Klas Östergren (länk till Adlibris).
Trion, Johanna Hedman

Thora, Hugo och August, tre vänner i tjugoårsåldern, hänger på kaféer, cyklar till Djurgården om sommarnätterna, möter våren i Paris. Men under den skira ytan rör sig starka känslor och funderingar om identitet, klass och kärlek.
Fin debut, av flera kritiker hyllad som en generationsroman för tvåtusentalet.
Här kan du hitta Trion av Johanna Hedman (länk till Adlibris).
Vem har sagt något om kärlek?, Elaf Ali

En oskyldig flirt, men Elafs pappa ser sin värsta mardröm besannas: dottern har skaffat pojkvän. Personlig och gripande skildring av hur ett hedersstyrt liv i Sverige kan se ut, med minnen av ett dagligt förtryck från de människor som stod Elaf Ali allra närmast.
Här kan du hitta Vem har sagt något om kärlek? av Elaf Ali (länk till Adlibris).
Nordiska bad – I sjö, hav, bassäng och källa, Ulrica Nordström

Ingen har väl missat senast trenden med iskalla på (inte minst på Instagram). Här går författaren till botten (!) med badandet i de nordiska länderna under tusentals år, utan att ta sig vatten över huvudet. En badkulturell tvagning som kan få vilken bokmal som helst att känna sig skinande ren efter fullbordad läsning.
Här kan du hitta Nordiska bad av Ulrica Nordström (länk till Adlibris).