Apelsin
5 supergrönsaker som kan förlänga ditt liv
1:20

Efter reklamen: 5 supergrönsaker som kan förlänga ditt liv

(1:20)

Slå på ljud

De allra flesta av oss har nog ätit apelsiner på samma vis hela livet. Det vill säga, antingen försöker vi dra bort skalet med händerna och dra av klyftor som på en mandarin, eller så tar vi till kniv och skärbräda och skär klyftor av frukten. Men båda sätten är ganska kladdiga, tidskrävande och helt enkelt rätt osmidiga.

Men det finns faktiskt ett enkelt knep för att äta apelsin utan krångel eller apelsinsaft över hela händerna. Brittiska The Sun uppmärksammar en video på TikTok där profilerna Alan och Hayley visar upp det busenkla tricket. Klippet har fått tusentals kommentarer och hundratusentals likes – och det är inte undra på, med tanke på vilket lifehack det är för den som är glad i frukt. Vi kan inte låta bli att undra hur vi inte har gjort på det här sättet under hela livet!

Apelsiner i virkad påse

Så ska du egentligen skala en apelsin

I klippet visar influencern Alan hur man enkelt kan skala en apelsin på nolltid med hjälp av en en kniv. Han skär ett snitt genom apelsinen på mitten. Sedan tar han sin tumme och trycker på baksidan av apelsinen så att små klyftor enkelt ploppar ut från skalet, redo att plockas och ätas. Det handlar alltså om att vända ut och in på apelsinen, för att separera fruktköttet från skalet.

Skala apelsin knep
Foto: TikTok/@hayleyparsons7

Är du en glömsk person? Smarta knepet på Google – som få känner till

Verkar knepet för bra för att vara sant? Hayley Parsons bestämde sig för att själv testa på tricket, för att se om det verkligen fungerar. Eftersom apelsiner saknades på hennes eget fruktfat grabbade hon istället tag i en mandarin. Och hon tappar fullständigt hakan när hon ser att knepet faktiskt fungerar – och att det kan användas på ytterligare en citrusfrukt.

Skala mandarin knep
Foto: TikTok/@hayleyparsons7

I kommentarsfältet flockas både lovord och chockerade utrop.

“Vart har det här knepet varit under mina 27 år på den här planeten?”, undrar en följare.

“Vilken game changer”, kommenterar en annan.

“Jag har gjort det här i flera år sedan jag fick barn. Mindre bitar minskar risken för kvävning. Jag gör fortfarande på det här viset eftersom det är så mycket enklare”, berättar en tredje.

Vill du också testa på att skära din apelsin eller mandarin som TikTok-profilerna? Notera hur de skär sina frukter rakt genom klyftorna istället för att bevara längderna. Alltså tvärtemot hur vi brukar göra när vi skär eller plockar ut klyftor på det mer traditionella sättet.

Smarta funktionen i locket – som du inte kände till

Här kan du se videon:

Har du koll på andra matknep? Exempelvis hur du egentligen ska förvara choklad, hälla mjölk eller äta kiwi.

Mest läst