Artikeln innehåller reklamlänkar

Det handlar inte om att shoppa mer, utan att handla rätt. Med rätt val i butiken kan vi som konsumenter påverka vårt eget klimatavtryck. Att välja produkter som är tillverkade i hållbara material är ett steg på vägen.

Enligt en studie som genomförts vid Massachussetts Institute of Technology (MIT) genererar tillverkningen av ett vanligt par löparskor i textil ungefär 13,6 kilo koldioxid. En siffra som förmodas vara högre för en sko som är tillverkad i läder, om man räknar in kreaturens och lädertillverkningsprocessens miljöpåverkan.

Många av de stora skotillverkarna som Adidas och Reebok har under de senaste åren lanserat sneakers som är tillverkade i hållbara material, såsom plast från PET-flaskor, eller spöknät från haven — för att nämna några exempel.

Om du är på gång att köpa en sneaker, som för övrigt är en otroligt bra skomodell eftersom den både är skön och passar till klänning såväl som byxor, kan det vara värt att spana in några av dessa miljövänliga modeller.

Adidas — Alphaboost Parley shoes

Denna sko i löparmodell är tillverkad av minst 75 procent återvunnen plast, med garn gjort av Parley Ocean Plastic som är tillverkat av plastavfall från haven. Läs mer och köp den här.  (länk till butik)

Veja — SDU REC Natural

Det franska märket tillverkar skor i ekologiska och återvunna material. Denna modell är tillverkad i återvunna material, tyget på ovandelen är gjort av återvunna plastflaskor. Läs mer och köp dem här! (länk till & Other Stories)

Reebok NPC UK Cotton and Corn

Denna sko är, som namnet avslöjar, tillverkad av majs och bomull. Skon består till 75 procent av biobaserade material. Läs mer och köp den här.

Rens

Nystartade Helsingforsbaserade företaget Rens lanserade sin första sneakerskollektion via Kickstarter tidigare i somras. Och skorna kanske kan tilltala dig som älskar kaffe, de är nämligen tillverkade av kaffesump! Men eftersom detta är ett relativt nystartat företag lanseras inte skorna direkt, men läs mer och förboka ett par skor här.

Allbirds

Skorna från detta San Franscisco-baserade företaget lanserades i sommar på den europeiska marknaden. Skorna tillverkas av naturmaterial såsom ull, träfibrer eller sockerrör. Läs mer och köp dem här.

Läs även:

Shoppa hållbart – 5 modemärken att hålla koll på!

Modechefen: Så shoppar du med eftertanke – 6 hållbara tips!

Mest läst