Största skandalerna från Eurovision song contest genom åren
1:44

Efter reklamen: Största skandalerna från Eurovision song contest genom åren

(1:44)

Slå på ljud

Arvingarna

Arvingarna var unga 1993.

Arvingarna 1993.

Foto: ANDERSSON URBAN/Aftonbladet/TT

Att Arvingarna vann Melodifestivalen med dunderhitten Eloise 1993 har nog de flesta Mello-fans koll på. Sällan har en vinnarlåt blivit så ikonisk som den, och vinsten ledde till att Arvingarna etablerade sig som ett av landets mest framgångsrika dansband.

Även om bandet haft en stabil karriär i alla år så fick de sig ett uppsving 2019, när de tävlade i Melodifestivalen på nytt med låten I do. Även det bidraget blev en monsterhit, och bandet har både turnerat och spelat in tv-program de senaste åren. Sångaren Casper Janebrink har också vidgat sina vyer och testat livet som programledare för Bingolotto, samt medverkat i Så mycket bättre.

Arvingarna 2022.

Det går bättre än på länge för Arvingarna.

Foto: Tommy Holl/TT

Nick Borgen

Nick Borgen med Team Sweden.

Nick Borgen med friidrottskören Team Sweden.

Foto: Tommy Svensson/DN/TT

Norska artisten Nick Borgen flyttade till Sverige som 17-åring, och påbörjade karriären i dansbandet Thor-Erics, innan han valde att fokusera på sin solokarriär samt en karriär som låtskrivare. 1993 tävlade han i Melodifestivalen med en låt som blivit en riktig klassiker i sportsammanhang – We are all the winners. Med sig på scenen hade han friidrottarna Erika Johansson, Frida Johansson och Maria Akraka som körsångerskor. Trion kallade sig för ”Team Sweden”, och låten kom på andra plats efter Eloise.

Nick Borgen har gjort flera sporthymner – 1995 släppte han Den glider in som kampsång för Tre kronor. 1997 tävlade han i Melodifestivalen igen, då med låten World wide web. Han är fortfarande aktiv som artist och låtskrivare, och släppte musik senast 2022.

Nick Borgen.

Nick Borgen i sin studio 2021.

Foto: Tommy Holl/TT

Så gick det för Ken och Göran i Triple & Touch

Tina Leijonberg

Tina Leijonberg 1993.

Tina Leijonberg 1993.

Foto: Roger Tillberg/TT

De flesta förknippar nog Tina Leijonberg främst med skådespeleri, men hon har många strängar på sin lyra. 1993 tävlade hon med låten Närmare dig. Efter det fick hon rollen i Tre kronor. Hon lämnade dock serien 197, två år innan den lades ner – för att hon var så trött på att se sig själv.

– Jag var ju på tv jämt. Jag kunde inte ens titta på tv för jag såg mig själv hela tiden. Jag klarade inte det. Till slut fick jag bara… Nä, nu räcker det. Folk kanske inte förstå det, när man har en sådan framgång som jag hade, att man tröttnar på det. Nu när jag är arbetslös känns ju allt tråkigt, har hon sagt.

I dag har Tina Leijonberg lämnat underhållningsbranschen. Efter att ha gått in i väggen började hon i stället jobba inom vården.

Tina Leijonberg.

Tina Leijonberg 2018.

Foto: Charlotte Brunzell/TT

Fredrik Swahn

Fredrik Swahn i Melodifestivalen 1993.

Fredrik Swahn i Melodifestivalen 1993.

Foto: SVT.

Fredrik Swahn hade redan året innan Melodifestivalen fått en hit med låten Herrarna i hagen, tillsammans med gruppen Lattjolajband. 1993 tävlade han i Mello med låten På vingar av kärlek, men hamnade i slutändan inte i toppskiktet av bidrag.

Genom åren har Fredrik varit programledare för Bolibompa, medverkat i Göta kanal 2 samt sjungit i Så ska det låta. Han har också släppt album, medverkat i teaterföreställningar samt satt upp en egen show regisserad av Regina Lund.

Fredrik Swahn.

Fredrik Swahn 2015.

Foto: Charlotte Brunzell/TT

Carl Kjellgren försvann från rampljuset – obotliga sjukdomen

Pernilla Emme

Pernilla Emme i Melodifestivalen 1993.

Pernilla Emme kom trea i Melodifestivalen 1993.

Foto: Tommy Svensson/DN/TT

1993 tävlade Pernilla Emme med låten I dina ögon, som kom på en tredjeplats. Hon hade då medverkat i Melodifestivalens kör några år tidigare, ett uppdrag hon återvände till flera gånger under åren som följde.

Pernilla har spelat i musikalen Hagmans konditori på Lorensbergsteatern, tillsammans med Galenskaparna och After shave. Hon har också uppträtt i program som Bingolotto. Efter musikkarriären har Pernilla Emme bland annat varit lärare på Musikhögskolan i Göteborg.

Pernilla Emme 2021.

Pernilla Emme, till höger, tillsammans med Crana Paduch Abrahamsson 2021.

Foto: Tommy Holl/TT

Lena Pålsson

Lena Pålsson i Melodifestivalen 1993.

Lena Pålsson i Mello 1993.

Foto: SVT.

Lena Pålsson tog över som sångare i dansbandet Wizex när Kikki Danielsson lämnade 1982, och stannade i bandet fram till 1997. 1992 uppträdde hon med bandet i Melodifestivalen – de tävlade med Jag kan se en ängel. 1993 återvände hon som soloprojekt med låten Sjunde himlen, och kom då på en fjärdeplats.

Efter att ha lämnat Wizex 1997 försökte Lena Pålsson få en solokarriär, men det gick sådär för henne. Hon har sedan dess grundat det egna dansbandet Lena Pålssons orkester, men bandet lades ner 2005.

Monica Silverstrand

Monica Silverstrand.

Monica Silverstrand i Melodifestivalen 1993.

Foto: SVT.

Lena Pålsson var inte den enda Wizex-sångerskan som tävlade i Melodifestivalen 1993 – även Monica Silverstrand har sjungit i dansbandet. 1980 gjorde hon Mello-debut som bakgrundssångerska till Kikki Danielssons Chips.

Utöver sin medverkan i Melodifestivalen vid tre olika tillfällen har hon spelat i flera musikaler, bland annat Fame tillsammans med stjärnor som Peter Jöback och Blossom Tainton. Monica har också släppt flera album.

Sedan 2011 är Monica Silverstrand bosatt i spanska Marbella, där hon regelbundet uppträder.

Mest läst