Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt livMidsommar

Greta Garbo kom aldrig över sin stora kärlek Mimi Pollak

10 aug, 2022 
AvAino Oxblod
FotografTT.

Svenska Greta Garbo blev en av världens största Hollywoodstjärnor, innan hon lämnade kändisskapet för ett tillbakadraget liv.
Men redan innan hon slog igenom träffade hon kvinnan som skulle bli hennes livs stora kärlek – klasskamraten Mimi Pollak.
I gamla brev mellan kvinnorna, som förblev vänner livet ut, går det att läsa hur Greta aldrig släppte hoppet om Mimi.
”Jag reste, du gifte dig. Jag känner mig utestängd. Slutligen blir jag ensam för att jag inte kan annat”, skrev Greta Garbo.

Annons
7 svenskar som är heta i HollywoodBrand logo
7 svenskar som är heta i Hollywood

Hon blev Sveriges första internationella filmstjärna, och än i dag lever myten om den mystiska Greta Garbo och hennes stora avtryck på film under Hollywoods glamourösa glansdagar under 20- och 30-talet. Svensken är än i dag rankad som den femte mest betydelsefulla skådespelaren genom tiderna.

Under sin karriär nominerades Greta Garbo till fyra Oscars, men det var inte förrän 1955 som hon fick en special-Oscar för sina samlade insatser på den vita duken. Greta Garbo valde dock att lämna filmkarriären bakom sig redan vid 36 års ålder, och leva ett tillbakadraget liv i USA, där hon ägnade livet åt att samla på konst. Hon flyttade aldrig tillbaka till Sverige.

Kom aldrig över sin stora kärlek Mimi

Eftersom den svenska Hollywoodstjärnan var så hemlighetsfull är det mycket av hennes liv som är höljt i dunkel, men 2005 släpptes boken Djälva älskade unge!, som gav nytt sken till Greta Garbos liv. Att skådespelaren under sitt liv hade relationer med både män och kvinnor har varit omskrivet, men hennes stora kärlek Mimi Pollak träffade hon redan före filmkarriären tog fart – och Greta kunde aldrig släppa henne.

Annons

Greta och Mimi träffades när de gick på Dramatens elevskola tillsammans 1922, när Greta bara var 17 år gammal och Mimi var 19. De två blev snabbt nära vänner, och utvecklade även en intim kärleksrelation. Men medan Mimi gick vidare från relationen efter ett tag och förälskade sig i skådespelaren Nils Lundell, som hon senare skulle både gifta sig och skaffa barn med, så hade Greta Garbo svårt att släppa taget om henne. Även om skådespelaren hade andra partners och älskare genom åren höll fanns känslorna för Mimi kvar.

De två fortsatte vara vänner livet ut och korresponderade under åren – där Greta flera gånger var ärlig med sina känslor. Det är dessa brev som Djävla älskade unge! består av – 34 brev från Greta Garbo till Mimi, som författaren Tim Andersén Axell fick kopior av efter Mimis död.

Greta Garbo är fortfarande en av världens kändaste skådespelare någonsin.

– Gretas brev visar att hon avgudade Mimi. Och sättet de är skrivna på gör det givet att tro att hennes kärlek besvarades av Mimi, i alla fall under de första åren. Det blir helt uppenbart. Man skriver inte sådana brev till en väninna om det inte finns ett gensvar, säger Tin Andersén Axell till Allas.

Annons

I breven från 20-talet skrev Greta Garbo om sina resor, och skämtar om att hon och väninnan är killar.

”Mimmy, killen! Tack skall du ha för ditt smaskiga brev. Glad förstår du blev jag! Du är söt som vill att jag skall hälsa på hos dig, men jag kan inte av många skäl som kan förklaras när du kommer till Stockholm. Älskling du saknas något.”

Sörjde vännens nya kärlek

När Mimi hade blivit tillsammans med Nils Lundell skrev Greta att hon är glad för vännens skull, men är samtidigt tydlig med sin egen sorg.

Mimi Pollak var också skådespelare. Här till höger.

”Älskling Mimosa. Jag ger mig i väg som en ganska olycklig ung dam som du förstår. Om du visste vad det känns gott att en människa som är så rar emot en. Jag älskar dig, jag tackar dig. Jag är glad å dina vägnar Mimmie, jag hörde i dag en människa som sa att Nisse var så gränslöst kär i dig. Du är värd mer än någon annan att bli lycklig. Du är den enda älskling som jag verkligen talat med om vad som gör ont. På återseende Mimmie. Glöm mig inte! Alltid din Greta.”

I ett annat brev skrev hon:

”Jag reste, du gifte dig. Jag känner mig utestängd. Slutligen blir jag ensam för att jag inte kan annat.”

Skaffa vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om det senaste inom resor och äventyr. Vi skickar dig tips och råd om hur du får den perfekta resan!

Annons