Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Peter Stormares liv med frun Toshimi – tolken var med ”ända in i sovrummet”

21 jul, 2022 
AvLinus Brännström
FotografTT
Peter Stormare är en av våra största Hollywoodstjärnor. Så här lever han i Los Angeles med hustrun Toshimi och dottern Kaiya – och så ser hans relation med vuxna dottern Kelly ut i dag.
Annons
Netflix-filmerna du vill se i sommarBrand logo
Netflix-filmerna du vill se i sommar

Han föddes som Peter Storm i Kumla 1953 och växte upp i Arbrå utanför Bollnäs i Hälsingland. Men det är som Peter Stormare han har blivit en av Sveriges största filmstjärnor genom tiderna.

Efternamnet gjorde han om på Teaterhögskolan då det redan fanns en äldre elev som hette Peter Storm. Stormare anställdes sedan vid Dramaten och blev en av Ingmar Bergmans favoritskådespelare under det tidiga 1980-talet.

Stormare och Bergman fick en nära relation. Under inspelningarna av Stjärnorna på slottet 2007 kom beskedet att Ingmar Bergman gått bort – inspelningarna stoppades och Stormare bröt ihop.

Stormare bröt ihop efter beskedet att Ingmar Bergman dött – han tröstades av Jan Malmsjö.

Peter Stormares sorg efter Ingmar Bergman

Han har berättat om hur han satt i sin svit på slottet och grät i fem timmar.

Annons

– Ingmar och jag talade mycket med varandra i telefonen om sorg och glädje och han blev snart min fosterfar. Jag kallade honom till och med för pappa, sa Peter Stormare på en efterföljande presskonferens, enligt Expressen.

Även under presskonferensen bröt Stormare ut i gråt:

– Ursäkta mig. Jag kan inte fortsätta att minnas. Jag börjar bara gråta.

Peter Stormare och Ingmar Bergman.

I dag är det dock inte Dramaten som vi främst förknippar Peter Stormare med. I stället är det hans långa Hollywoodkarriärer och klassiska roller, ofta som europeiska skurkar, i filmer som The Big Lebowski, Armageddon, Minority Report och Fargo.

– Jag fick amerikansk agent redan 1986, som ville att jag skulle komma över och göra saker. I USA lovar man allting, men sen visar sig mycket bara vara snack. När jag inte fick rollerna tänkte jag: ”Vilket misstag! Ni kommer ångra er, era idioter”. Det stämde ju också, har han sagt till Svenska Dagbladet.

Peter Stormare och Steve Buscemi i Fargo.

Så lever Peter Stormare med fru och barn

Han lever sedan länge i USA, närmare bestämt i West Hollywood i Los Angeles.

Annons

– Det är som att bo i utkanten av Ljusdal. Gatan är lugn, folk lägger sig 21, är uppe vid sex, går ut med hunden och är hemma och käkar vid 17, 18. Så växte jag upp och jag lägger mig också vid 21. Spelar jag in en film är jag uppe vid fyra, fem. Det känns skönt att följa solen. Jag går aldrig ut på krogen, har han sagt till Hälsoliv.

Huset, som han beskrivit som ”ganska enkelt”, är 300 kvadratmeter stort. I Renées brygga har Peter Stormare sagt att det knappt finns några möbler i huset och att det ”ser ut som en sakristia”. Där lever han med hustrun Toshimi och dottern Kaiya, 13.

Han gifte sig med Toshimi 2008. Hon kommer från Japan och i början kunde de knappt förstå varandra – något som förstås ledde till vissa svårigheter.

– Vi träffades och pratades vid. Hon snackade ingen engelska. Min japanska var riktigt dålig så jag fick ha med mig min assisterande regissör, berättade Peter Stormare i Skavlan häromåret.

Annons

Regissören fick agera tolk.

– ”Han vill fria till dig, han vill förlova sig med dig.” ”Ja, men jag är inte redo.” ”Ja, men då väntar vi någon månad.” ”Jag vet inte om jag kan vänta en månad längre.” Så fick vi sitta, berättade Stormare för Fredrik Skavlan och förklarade att ”tolken” fick följa med hela tiden.

– Ända in i sovrummet, skrattade han.

Peter och Toshimi Stormare.

Okända syndromet påverkar Peter Stormares liv

Peter Stormare lever ett relativt tillbakadraget liv. Något som delvis beror på att han lider av syndromet misofoni – som gör att vissa ljud framkallar starka negativa känslor.

– Jag kan inte vara i folksamlingar med mycket liv och rörelse. Jag har också svårt att vara i en biosalong, när någon tuggar på popcorn eller ett äpple bakom mig. Inte heller kan jag vara i en musikaffär med hög musik och folk som höjer rösterna. Det gör ont i bröstbenet, har han berättat för Hälsoliv och förklarade då också att han inte tycker om stora middagar.

Annons

– Tar middagen mer än en timme blir jag nervös. Jag kan inte sitta med kniv och gaffel under förrätt, huvudrätt och efterrätt. Jag får krupp, magont eller diarré. Då hittar jag på att jag måste i väg. Jag tycker om att vara själv.

Peter Stormare med sin dotter Kaiya.

Peter Stormares relation med dottern Kelly

Förutom dottern Kaiya har Peter Stormare också dottern Kelly Stormare, 33, från en tidigare relation. Hon föddes kort före hans första äktenskap med Karen Sillas.

Kelly har bott kvar i Sverige och Peter Stormare har sagt att de, trots det långa avståndet, har varit nära i ”själ och hjärta” och att deras själar är ”evigt sammanlänkade”.

Nyligen började de också jobba tillsammans då de blev delägare i ett ölbryggeri i Hälsingland. I samband med det bytte också bryggeriet namn till Stormare Bryggeri.

Annons

– Vi vill slå på stort, men på ett annorlunda sätt. Vi vill att bryggeriet ska blomstra och hoppas kunna anställa fler inom några år. Målet är inte att bara vara lokala. Vi vill ut i landet och i övriga Europa, har Peter Stormare berättat för Ljusdals-Posten.

Peter Stormare är en de mest framgångsrika svenskarna i Hollywood.

Därför gör Peter Stormare reklam

Vid sidan av ölbryggande och skådespeleri har Peter Stormare gjort sig känd för att medverka i olika reklamfilmer. Samtidigt har han påpekat att han är noga med vad han ställer upp på att göra reklam för.

– Jag har också tackat nej till otroligt mycket. Bland annat till spelbolagsreklam, det fattar jag inte att mina kollegor kan ställa upp på. De erbjuder miljonbelopp, men så fattig kommer jag aldrig att bli. Men att göra reklam för norrländsk öl eller Bauhaus har jag inget emot. Jag älskar att snickra och bygga saker, har han sagt till Svenska Dagbladet.

Annons

Nyligen blev det klart att han kommer att spela nya Fader Fouras i TV4:s Fångarna på fortet – Stormare gör figuren Kapten Kaboom.

– Jag gjort mycket spännande och roliga saker under min karriär. Men det här liknar ingenting annat jag gjort tidigare. Jag är mycket förtjust i absurditeter och dråpliga situationer så det här ska bli kanon, sa han i ett uttalande när nyheten blev känd.

Peter Stormare har också medverkar i flera amerikanska tv-serier som Prison Break, Entourage och Seinfeld.

Peter Stormare om sin tro och medium

Vid flera tillfällen har Peter Stormare, som i augusti blir 69 år gammal, också berättat om sin andliga sida. Han brukar prata med änglar och påstår sig ha en medial förmåga.

Jag har fått talangen via min mamma som var synsk. Jag umgås med mina medium i Stockholm, New York, Los Angeles och Tokyo. Jag skulle kunna sluta med film och teater och bara hänge mig åt det andliga. Jag skulle bli ett ganska duktigt medium om jag hängav mig åt det. Det är så mycket roligare att titta på stjärnorna om man tror att det finns existenser där, har han berättat för Sveriges Radio.

Han har också en stark tro.

– Min gudstro gör mig till en ganska lycklig människa, den ger mig styrka. Men i dag verkar alla tro att det enbart är sådant utifrån som kan hjälpa en genom livet, att det inte finns något inombords. Men det är ju kraften på insidan som bär och den inre rösten som leder rätt. Äh, det där vet väl alla om, de har bara glömt bort det, har han sagt till Svenska Dagbladet.

Annons