Trendar: NostalgiI rampljusetResorLivsstilLivsberättelserMitt livMin aborträttÅrets Feminista

Jon Henrik Fjällgrens audition i Talang 2014 – ett oförglömligt musikögonblick

04 apr, 2023 
AvEbba S. Dahlman
FotografYoutube
Det finns få musikögonblick i svensk tv-historia som är så minnesvärda som Jon Henrik Fjällgrens audition i Talang 2014.
Känslan och innerligheten i hans första tv-sända framförande av Daniels jojk ger oss fortfarande gåshud.
Återupplev magin här!
Annons
VIDEO: Jon Henrik Fjällgrens ord om mörka tiden: "En bubbla av ångest"Brand logo
VIDEO: Jon Henrik Fjällgrens ord om mörka tiden: "En bubbla av ångest"

Den samiska renskötaren Jon Henrik Fjällgren har under åren som aktiv, utmärkt sig som inom den kulturbärande konstformen jojk.

I dag är han en folkkär profil som öppenhjärtigt, och på ett otroligt själfullt sätt, delar med sig av livets motgångar. Hans musik fortsätter att beröra och hans historia fortsätter att inspirera.

Startskottet på den enastående musikkarriären kom för nio år sedan. En 26-årig Jon Henrik gjorde entré i tävlingen Talang 2014, för att framföra en egenskriven jojk till minne av vännen Daniel.

Annons

Låten han framförde, Daniels jojk, tog både juryn och svenska folket med storm.

Nio år efter genombrottet i Talang – låten till dottern Ella Savé

Jon Henrik Fjällgren ägnar sig i första hand åt renskötsel, men musiken och artistkarriären har ändå följt med honom och utvecklats under de här nio åren, sedan han kammade hem vinsten i Talang.

Så sent som i februari tävlade han med bidraget Where You Are (Sávežan) i Melodifestivalen 2023.

Jon Henrik och Maret separerade innan dotterns födsel och det smärtar honom att inte kunna vara så delaktig i hennes liv fysiskt, som han skulle önska.

– Den här låten handlar om när man saknar någonting väldigt mycket men kan inte nå det fysiskt, men man kan nå det psykiskt i hjärtat, sa han till SVT i november om bidraget.

Jon Henrik Fjällgren på repetition inför finalen i Melodifestivalen 2023.
Jon Henrik Fjällgren på repetition inför finalen i Melodifestivalen 2023. Årets upplaga av musikfesten markerade hans fjärde deltagande i tävlingen. Han delade scenen tillsammans med Arc North och Adam Woods.
Annons

Jon Henrik Fjällgrens fantastiska audition i Talang 2014

Men det hela började som sagt i TV4:s långkörare Talang 2014. I jurypanelen satt Tobias Karlsson, Carolina Gynning, Shirley Clamp och Robert Aschberg.

Jon Henrik Fjällgren klev upp på scenen iklädd sin samiska folkdräkt och berättade att han skulle framföra en jojk.

Juryn verkade inte helt övertygade, men så fort Jon Henrik började sjunga föll som en slöja över dem. De blev totalt hänförda. Och en och annan tår fälldes.

– När Daniel dog så satte mig utanför hans stuga, och bad. När jag satt där och grät, så svarade han mig med den här jojken. Den landade i mitt huvud. Efter att jag hade sjungit den så kändes allt mycket bättre. Hans hjälpte mig att gå vidare. Jag vill hylla Daniel i kväll och hans familj, för den personen han var, berättade Jon Henrik i en synk inför sin audition i tävlingen.

Annons

I dag vet vi att Jon Henrik även kammade hem vinsten i tävlingen. Men minns du hur hans första fantastiska audition gick till? Se den här nedan:

Skaffa vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om det senaste inom resor och äventyr. Vi skickar dig tips och råd om hur du får den perfekta resan!

SE OCKSÅ: 7 saker du kanske inte visste om Jon Henrik FjällgrenBrand logo
SE OCKSÅ: 7 saker du kanske inte visste om Jon Henrik Fjällgren
Annons