Kändisar som avled på juldagen
Video: Kändisar som lämnat oss 2022
1:03

Efter reklamen: Video: Kändisar som lämnat oss 2022

(1:03)

Slå på ljud

Birgit Nilsson

Världsstjärnan Birgit Nilsson var en av 1900-talets mest hyllade operasångare. Länge sjöng hon på de största och finaste operascenerna världen över. I dag delas både Birgit Nilsson-stipendiet och Birgit Nilsson Prize ut för att hedra och stötta begåvade artister och musiker.

Birgit Nilsson

Innan stjärnan avled vid 87 års ålder, på juldagen 2005, yttrade hon en sista önskan till sin man Bertil Niklasson. Hon ville begravas innan nyheten om att hon gått bort skulle börja spridas. Maken fullföljde Birgits önskan genom att låta begravningspersonalen avge ett tystnadlöfte, och inte skicka ut några inbjudningskort till begravningen. Istället ringde han personligen runt till de som skulle komma. Begravningsgästerna fick inte heller köpa blommor, eftersom det hade kunnat väcka misstankar. Här kan du läsa mer om hur Birgit Nilssons död hölls hemlig i fler veckor.

Ari Behn

Norska författaren och konstnären Ari Behn gick tragiskt bort i självmord på juldagen 2019, 47 år gammal. Ari var tidigare gift med prinsessan Märtha Louise och pappa till hennes barn. I norska programmet Helt Harald på TV2 talar prinsessan ut om det fruktansvärda beskedet och den tuffa tiden som följde, men minns också tillbaka till fina minnen och egenskaper hon uppskattade hos exmaken.

Ari Behn

– Jag kommer ihåg de goda stunderna, som när han målade på golvet med barnen på ryggen. När han gjorde middag för alla och vi åt klockan två på natten. När vi var med vänner var han riktigt rolig, berättar hon tårfyllt i programmet.

Exparets dotter, prinsessan Leah Isadora Behn, var bara 14 år vid pappans bortgång. I norska podcasten Pusterommet med Jenny Gehrken berättar hon om chocken och sorgen som följde, samt det viktiga stödet från familjen.

– Jag kände inte förrän nyligen att jag kunde se tillbaka ordentligt och faktiskt tänka på det eller prata om det utan att bryta ihop. Familjen har blivit väldigt nära varandra. Man hamnar i en bubbla av stöd, jag kände att jag hade någon där hela tiden, återger hon.

Sven Lindberg

Sven Lindberg var en av 1900- och 2000-talens mest folkkära skådespelare. Han medverkade i hundratals filmer, pjäser och uppsättningar – och höll igång i hela 65 år. Säkert känner du också igen honom från någon av de 73 uppsättningarna som han var med i på Dramaten. Vid sidan av skådespeleriet var han dessutom underhållare och sångare!

Sven Lindberg

När Sven var på väg till sina barn på julafton drabbades han av en hjärnblödning. På juldagen somnade han in på sjukhuset, 88 år gammal, har familjen berättat för Aftonbladet.

– Han var en av de som arbetat ända in i det sista. För mig var han som en bild av yrket skådespelare. Man slutar inte bara för att man är pensionär – man håller på tills man dör, sa Anna Carlson, ordförande för Teaterförbundet, till tidningen efter att ha fått det sorgliga beskedet.

George Michael

Världen hyllade popundret George Michael för klassiker som Wake Me Up Before You Go-Go, Faith och juldängan Last Christmas.

George Michael

Men artistens liv präglades av sjukdom och problem med missbruk. När han hittades död i sin egen säng, den 25 december 2016, spekulerades det i om han hade dött i en överdos. Senare stod det dock klart att George Michael gått bort i hjärtsvikt. Här kan du läsa historien om den tragiska bortgången.

James Brown

I Got You (I Feel Good) och It's a Man's World är bara två av hans hits. James Brown lämnade sannerligen sitt avtryck i soul-världen innan han somnade in. Artisten avled på juldagen, 73 år gammal, till följd av en allvarlig lunginflammation.

James Brown

Hans musik uppskattades av många, men hans liv kantades också av skandaler. Han greps flera gånger för droginnehav och på 80-talet dömdes han till sex års fängelse för bland annat misshandel, enligt SVT.

Charlie Chaplin

Charlie Chaplin

Få namn klingar nog lika ikoniskt som Charlie Chaplin! Hollywood-stjärnan, som gjorde succé i tidig film, avled av naturliga skäl vid 88 års ålder på juldagen 1977. Efter sig lämnade han sin fru och sina elva barn.

Charlie Chaplin fick dessvärre inte vila i frid. Ett år efter hans död stals nämligen stjärnans kista av två män, som ville kräva en lösensumma motsvarande 21 miljoner kronor av hans familj. Änkan Oona Chaplin vägrade dock att betala för att få tillbaka sin avlidne makes kropp. Tidningen Allas skriver mer om den omskakande världsnyheten.

Dean Martin

Dean Martin

Minns du The Dean Martin Show? Eller har du lyssnat på låtarna That´s Amore, Sway eller Volare? Amerikanska underhållaren Dean Martins storhet på 1900-talet är svår att få grepp om! Stjärnan både sjöng, skådespelade och underhöll sin publik som komiker. Den 25 december 1995 avled Dean Martin, 78 år gammal.

Billy Martin

Billy Martin

Idrottsmannen Billy Martin var en duktig basebollspelare och senare femfaldig manager för The New York Yankees. Hans ledarskap var ömsom succéartat och ömsom kantat av infekterade konflikter och bråk, men hans minne hedras än i dag av trogna Yankee-fans. Vid 61 års ålder dog han tragiskt i en bilolycka, på juldagen 1989.

Joan Blondell

Joan Blondell

Joan Blondell syntes i tv-rutan i hela 50 år. Hon började uppträda tidigt i livet eftersom hennes familj var med i en turnerande varieté. När hon senare vann en skönhetstävling blev det en kickstart på vad som skulle bli en lång och framgångsrik karriär som skådespelare. Vid 73 års ålder somnade hon in, den 25 december 1979, i leukemi.

Se också: Nyhetshändelser som präglat världen 2022
1:40

Efter reklamen: Se också: Nyhetshändelser som präglat världen 2022

(1:40)

Slå på ljud
Mest läst