Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Magnus Härenstams rörande kärlekshandling – kan förstås av alla som förlorat någon nära

12 jun, 2023 
AvJohanna Lejon
Fotograftt
Magnus Härenstam var en av Sveriges mest kända, och älskade, ansikten. Men få vet om att han i många år levde i stor sorg, efter hustrun Anitas bortgång.
Annons
Nostalgi: Det här kostade bio, kaffe och mjölk förr i tidenBrand logo
Nostalgi: Det här kostade bio, kaffe och mjölk förr i tiden

”Goddagens goddagens, hejsan hejsan”. Orden har blivit ikoniska. De uttalades av Magnus Härenstam i programmet Fem myror är fler än fyra elefanter – en tv-show som setts av otaliga svenska barn, under nära 50 års tid. Trots att Magnus Härenstam kanske var allra mest känd för Fem myror... hade han ett imponerande cv. Han ledde, bland annat, spelprogrammet Jeopardy i flera år och tillsammans med parhästen Brasse Brännström gjorde han mängder av filmer – och shower. Alltid med det där lilla extra, alltid med charm. De var oskiljaktiga. Därför var det, förstås, en stor sorg när Brasse gick bort, i augusti 2014.

– ”Brasse är död”, sa min dotter Smulan i luren. Jag sjönk ihop i min fåtölj. Det kändes som om blodet försvann från mitt ansikte. Mina vänner runt bordet – bland andra Lasse Berghagen, Leif Mannerström och Ulf Adelsohn – såg direkt på mig att något allvarligt hänt, har Magnus berättat.

Vännens död tog Magnus hårt.

Magnus, Brasse och Eva.

– Det var som att förlora en familjemedlem, har han slagit fast.

Magnus Härenstam förlorade sin hustru Anita

Också Eva Remeaus, en del i supetrion bakom Fem myror... somnade in alldeles för tidigt. Sorgen efter de goda vännerna var tyvärr inte den enda som Magnus Härenstam fick uppleva i sitt liv. Också hans älskade hustru, Anita, gick bort. Magnus och Anita möttes redan i slutet av 1960-talet. De gifte sig 1972 och har två barn ihop, Tomas och Katarina, även kallad Smulan. Anita insjuknade i lungcancer i början av 2000-talet och gick bort 2003. På begravningen trängdes mängder av kända ansikten i kyrkbänkarna, däribland Lars Berghagen och Björn Skifs. Tröstevisa av Benny Andersson spelades, det hade Anita själv bestämt.

Magnus Härenstam och hustrun Anita.

– När sådant händer inser man att ingenting är för alltid. Jag är inte rädd för döden, men jag är rädd för att mista livet, sa vännen Lars Berghagen i samband med begravningen.

Annons

Sorgen var obeskrivlig för Magnus. Han och Anita hade ju varit ett par så länge. Och in i det sista talade de inte om slutet.

– Vi var så inriktade på att hon skulle bli frisk, frisk, frisk att vi sopade allt annat under mattan, har Magnus berättat för Svenska Dagbladet.

– Jag hade velat fråga vad hon tänkte, om hon kanske var rädd? Och sånt där fånigt som vad hon trodde skulle hända sedan, efteråt? Var hon är nu?

Anitas aska är strödd på Bromma kyrkogård.

– Men det är inte där hon är begravd för mig. Det känns alltför ospecifikt. Därför har jag bestämt att hon ligger bredvid en rosaröd rosenbuske på landet. Den busken försöker jag vårda lite extra, har Magnus slagit fast.

En annan sak Magnus berättade om den stora sorgen efter hustrun har dröjt sig kvar i många. Han berättade om att han efter Anitas död hittade en uppblåsbar galge i garderoben. Han slogs av att det var hennes utandning, hennes luft, som fanns kvar inuti.

Annons

– Kan du tänka dig så märkligt, att där inuti finns hennes andedräkt, fortfarande. Galgarna har blivit lite slaka så jag vågar bara använda dem till mina tunnaste pikétröjor. Jag vill ju inte belasta henne för mycket.

Scenen med galgarna har omskrivits många gånger, bland annat i SvD av Erika Hallhagen.

”I en tidigare intervju berättade han om hur han i sorgen efter första hustrun Anita, som avled 2003 i cancer, öppnade alla uppblåsbara galgar i garderoben. En efter en satte han dem till sin mun och sög långsamt in hennes andedräkt. Aldrig har sorg skildrats så fint. Och så mycket unnande man honom att åter få uppleva kärlek”, skriver Erika.

Magnus Härenstam fann kärleken på nytt i Birgitta

Efter några år hittade Magnus kärleken på nytt, i Birgitta Plånborg. Detta var dock ingen ny bekantskap. Magnus och Birgitta hade känt varandra länge. Birgitta var nämligen bästa kompis till Magnus avlidna hustru Anita. Sorgen förde dem närmare varandra. I samma veva som Anita somnade in, förlorade också Birgitta sin man Conny.

Annons

– Men nu har sorgen förvandlats till vackra minnen och Birgitta och jag har kommit ännu närmare varandra, sa Magnus till Expressen strax efter att relationen blev känd.

Paret gifte sig 2010 och levde tillsammans ända fram till Magnus Härenstams död, 2015.

Magnus Härenstam och Birgitta Plånborg.

– Det är med sorg i hjärtat vi meddelar att vår älskade Magnus i dag på eftermiddagen lördagen den 13 juni har avlidit efter sviterna av sin cancer. Magnus fick stilla och fridfullt somna in i hemmet omgiven av oss. Vi ber er vänligen att respektera vår önskan om att i nuläget inte uttala oss i övrigt, skrev Magnus Härenstams familj i ett uttalande, då.

Annons