Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Östermalmsdamernas tragiska öden

12 aug, 2022 
AvAino Oxblod
FotografTT.
De delade öppet med sig av sina liv i realityserien Ladies på Östermalm.
Men efter programmet kantades deras liv av tragedier, som fängelse och dödsfall i familjen.
Så här har det gått för Östermalmsdamerna Tone Oppenstam, Grete Qviberg och Gaby Borglund.
Annons
Därför sprids berättelsen om Ginny Burton över världenBrand logo
Därför sprids berättelsen om Ginny Burton över världen

Det var 2010 som TV4 Plus plötsligt stod utan ett självklart realityprogram i sin tv-tablå, efter att det då äkta paret Laila Bagge och Niclas Wahlgren valde att hoppa av sitt program. Kanalen valde då att fylla platsen med ett helt nytt realityprogram i stil med Svenska HollywoodfruarLadies på Östermalm. I programmet fick tittarna följa tre burgna kvinnor från den exklusiva statsdelen Östermalm i centrala Stockholm – företagaren Tone Oppenstam, societetsdamen Grete Qviberg och juristen Gaby Borglund.

Annons

Grete Qviberg, som tidigare varit gift med kungavännen Aje Philipson, var först tveksam till att medverka.

– Jag var ganska negativ i början. Men vi har format programmet i över ett år. Man vill inte bli en ny Anna Anka. Skillnaden med oss är att vi inte gift oss till pengar, sa Grete Qviberg till Expressen inför premiären.

Programmet sändes bara från 2010 till 2011 innan det försvann från tablåerna igen – men efter programmet har tragedier kantat deltagarnas liv.

Hamnade i fängelse och tvångsförflyttades

Tone Oppenstam i samband med rättegången i tingsrätten 2012.

Tone Oppenstam är den Östermalmslady som har varit vanligast förekommande på löpsedlarna genom åren. 2014 dömdes hon nämligen till fängelse i 2 år och nio månader för grovt skattebrott och grova bokföringsbrott. Det var efter att man granskat hennes hotellverksamhet i Åre som Tone åtalades och senare ansågs skyldig för brotten – även om hon själv alltid hävdat sin oskuld.

Annons

Den första tiden fick Tone sitta på anstalten Färingsö utanför Stockholm – men där hamnade hon i farliga situationer. I podcasten Bathina med Bathina Philipson berättade Tone om den mardrömslika tiden bakom galler.

– Jag fick åka till ett fängelse som i stort sett består av personer som utfört våldsbrott eller knarkat eller något sådant. Det är hela tiden hotfullt att vara i fängelse, man är bland folk som kanske inte reagerar normalt. Man överreagerar på småsaker, säger hon om sina medfångar.

För att kunna garantera hennes säkerhet flyttades Tone till ett fängelse i Göteborgsområdet, där hon i stället hade längre till familjen.

– Däremot är det inte roligt att komma så långt ifrån familjen, det är så besvärligt för dem att komma på besök, säger hon.

Tone Oppenstam och maken Niclas Johansson 2019.

När hon kommit ut från fängelset kunde Tone äntligen gifta sig med kärleken Niclas Johansson, och de två lever fortfarande tillsammans.

Annons

Plötsliga dödsfallet

Grete Qviberg är en flitig minglare, här 2020 på ett event.

Grete Qviberg hade levt med sin make Kent Löwenberg, affärsmannen bakom företag som Scandinavian steel och Provectus, i 17 år när han plötsligt gick bort i början av augusti i år.

– Jag är i chock och mår så klart jättedåligt. Men jag blir omhändertagen av barnen och hela familjen så det känns bra, sa den sörjande Grete Qviberg till Expressen.

Grete Qviberg och Kent Löwenberg 2020.

Grete och Kent hade inga barn tillsammans, men tillsammans med exmaken Aje har hon barnen Nina, Anja och Andreas Philipson. Hon har också sonen Christian från sitt andra äktenskap med affärsmannen Per Jacobsson.

Annons

Förlorade hustrun efter 28 år ihop

Gaby Borglund på Pridefestivalens invigning 2022.

Det är inte bara Grete Qviberg som lidit tunga förluster – även Gaby Borglund sörjer en livspartner. 2017 gick hennes hustru och livspartner Margareta Åberg bort efter en tids sjukdom, bara 57 år gammal. Gaby och Margareta hade då levt tillsammans i 28 år.

– Det är så hemskt att man tror inte att det är sant. För min del är det därför bra att jag håller mig aktiv, berättade Gaby Borglund för Aftonbladet i december 2017.

Annons

Innan hustruns tragiska bortgång gick de två igenom tuffa tider tillsammans, när de tio år tidigare drabbades av bröstcancer samtidigt.

Gaby Borglund och Margareta Åberg 2016.

– Det var jättekonstigt. Vi hade gått på mammografi och fick besked om bröstcancer båda två. Det var ju bra att vi hade stöd av varandra. Vi klarade tio år med Maggie i alla fall.

Vill du få en regelbunden dos av inspiration?

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste modetrenderna och skönhetstipsen samt kulturvärlden. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

Annons