pål hollender jessica gedin robinson
Se stjärnorna som slog igenom i dokusåpor
0:55

Efter reklamen: Se stjärnorna som slog igenom i dokusåpor

(0:55)

Slå på ljud

Det var 1998 som den då 30-åriga Pål Hollender för första gången syntes i tv-rutan, när han var en av deltagarna i andra säsongen av Expedition: Robinson. I slutändan gick vinsten till Alexandra Zazzi och Pål hamnade till slut på en femteplats – men konstnären och dokumentärfilmaren vann en plats i rampljuset.

De kommande åren avlöste nämligen rubrikerna om Pål Hollender varandra, och inte sällan var det minst kritiska röster som lyftes mot honom. Genom åren har Pål gjort flera kontroversiella dokumentärer som det blivit ramaskri runt. Redan innan sin medverkan i Expedition: Robinson hade han gjort dokumentären Pelle Polis, om en polis som dömts för sexuella övergrepp mot barn.

Pål Hollender gick långt i Robinson.

Foto: Ulf Palm/TT

2001 kom Hollenders dokumentär Buy bye beauty, om prostitutionen i Riga. I filmen har han sex med de prostituerade han också intervjuar, något som gjorde att han utnämndes till ”rikskräk”. I en intervju med P4 Extra 2021 konstaterade Pål att det hela togs ur proportion.

– Jag gjorde denna för att jag hade startat krig mot män med makt, kan man säga. Det finns en liten missuppfattning att jag gjorde denna för prostituerade kvinnor, men det gjorde jag inte, jag gjorde den mot män. Svenska män, svenska företagare och manlighet överhuvudtaget, säger han och fortsätter:

– Det var lite av en scam, för personerna som var med var inte prostituerade. Det berättade jag tio år efter för jag ville att det skulle få verka färdigt. Det var en mockumentary egentligen. En film där jag utgav mig för att ha sex med prostituerade för att väcka de här reaktionerna.

En mockumentary, eller mockumentär, är alltså en film som utger sig för att vara dokumentär, men som egentligen är fiktion i olika utsträckning.

Marie Picasso försvann från rampljuset – bytte namn efter sjukdomen

Pål Hollender väckte ramaskri

Pål Hollender är också konstnär, och har väckt uppmärksamhet med utställningar och verk som kretsar kring knark och sex. 2007 blev han omskriven för sitt verk Clean, som bestod av fyra ton bakpulver där Pål uppmanade andra att gömma sitt eget knark.

2010 spelade Pål Hollender in en dokumentär i Afghanistan, Finding Ali, och blev skjuten under inspelningarna. Han blev då räddad av sin chaufför och guide, och fick fly till Dubai.

– Det var oerhört chockerande. Jag hade ingen aning om att det gjorde så ont att bli skjuten. Jag var helt förlamad i hjärnan av smärtan, sa han om händelsen till Aftonbladet.

Pål Hollender har också genom åren varit med och producerat flera av Filip och Fredriks tv-program på Kanal 5, som Grattis världen och Boston tea party. 2017 började han också göra GW:s mord på TV4, med Leif GW Persson – ett program som nominerades till Kristallen.

Pål Hollender och Jessika Gedin med sitt barn 2004.

Foto: Cecilia Liljeton/TT

Pål Hollenders kärlek till Jessika Gedin

Pål Hollender har i många år varit tillsammans med SVT-programledaren Jessika Gedin, och 2004 fick paret en dotter tillsammans. Han har också en son född 1989 från en tidigare relation. Pål och Jessika är ett av kultur-Sveriges stadigaste par – men förhållandet började inte utan drama. När de började umgås var Jessika Gedin nämligen gift med programledaren Ola Lindholm, som också var Pål Hollenders nära vän.

– Våra respektive skämtade till och med om att det var vi som skulle vara ihop eftersom vi är så lika. Min tjej sa, fan du borde vara ihop med Jessika istället och Ola sa: att inte ni två är ihop, sa Pål till Aftonbladet 2004.

Så lever Jonas Malmsjö i dag – stora dilemmat i karriären: ”Är det ögonen?”

Efter tre års äktenskap skilde sig Jessika och Ola, och bara två månader senare blev Pål och Jessika tillsammans. De hade ingen kärleksrelation medan de var i sina tidigare förhållanden, men trots det förstördes vänskapen mellan Ola och Pål.

– Jag tänkte över det noga men kom fram till att blir det så, ja då blir det så. Det gick inte att göra så mycket åt det, mer än att hoppas att det skulle gå så bra som möjligt med tanke på omständigheterna.

Pål Hollender och Jessika Gedin på Polarpriset 2019.

Foto: Christine Olsson/TT
Mest läst