Trendar: NostalgiI rampljusetResorLivsstilLivsberättelserMitt livMin aborträttÅrets Feminista

Tina Turners äldsta son Craig tog sitt liv: Visste inget förrän det var för sent

21 feb, 2023 
AvEbba S. Dahlman
FotografEvening News/REX, Guillaume Gaffiot/Bestimage/TT
Rocksångaren och ikonen Tina Turner blev mamma till äldsta sonen Craig redan som 18-åring.
För omkring fem år sedan valde hennes son dock att avsluta sitt liv.
En tragedi som slog ner som en blixt från klar himmel enligt Tina själv.
Annons
Kändisarna med de mest spektakulära 80-talshåren – så ser de ut i dagBrand logo
Kändisarna med de mest spektakulära 80-talshåren – så ser de ut i dag

Rocksångaren Tina Turner hör till en av genrens allra största genom tiderna. Sedan genombrottet på 60-talet har hon varit internationellt älskad och erkänd under flera decennier.

Tina, född Anna Mae Bullock, slog igenom som soloartist på 80-talet. I den enorma låtskatten återfinns hits så som The Best, What’s Love Got to Do with It och Bond-ledmotivet Goldeneye.

Men stjärnans privatlivet var dessvärre lika mycket i rampljuset som hennes musikaliska framgångar, på grund av de flertalet tunga tragedier hon genomlevt.

För omkring fem år sedan förlorade, den i dag 83-åriga ikonen, sin äldsta son Craig Raymond Turner till suicid.

Tina Turner gifte sig vid 73 års ålder – efter 25 år med kärleken

Rockstjärnans karriär tog som sagt fart på 60-talet när hon träffade sin första make Ike Turner. Vid 23 års ålder, år 1962, gifte sig de två och började bygga på det som skulle bli en framgångsrik karriär som artistduon The Ike & Tina Turner Revue.

Annons

Men, som vi alla vet i dag, fanns en mörk verklighet bakom deras framgångssaga i rampljuset. Ike misshandlade Tina under många år – både fysiskt och psykist – och hon kände stor rädsla för att lämna relationen.

– Det var en väldigt olycklig situation jag var i, men jag satt fast för djupt. Jag var fast i att jag verkligen brydde mig om Ike. Om jag lämnade honom, vad skulle han då göra? Åka tillbaka till St. Louis? Jag ville inte svika honom. Hur hemskt han än behandlade mig kände jag mig ansvarig för att svika honom. Det var ett mentalt problem jag hade då, och jag var rädd att lämna, har Private dancer-sångaren sagt i en tidigare intervju.

Tina och Ike Turner år 1975
Efter 16 år i det destruktiva äktenskapet skilde sig Tina Turner från Ike år 1976, utan varken pengar eller plan. Det skulle dröja några tuffa år på en ekonomisk marginal innan solokarriären tog ordentlig fart med What's love got to do with it.

Det skulle dröja länge innan artisten kunde lite på kärleken igen. Men när hon träffade den 17 år yngre musikproducenten Erwin Bach kände hon äntligen att hon vågade hoppas på något mer. Men hon tog det försiktigt och hon och Erwin var bekanta ett år innan de började dejta på allvar.

Annons

– Att blir kär i min make Erwin var en annan övning i att lämna min trygghetszon, att vara öppen för de oväntade gåvor som livet har att erbjuda, har hon sagt.

När stjärnan nådde 73 års ålder, och hon och Erwin hade varit tillsammans i 25 år stod stjärnorna rätt och paret gifte sig under en privat ceremoni i sitt hem i schweiziska Zürich.

Tina Turner och maken Erwin Bach på premiären av Tina: The Tina Turner Musical i London år 2018.
Tina Turner och maken Erwin Bach på premiären av Tina: The Tina Turner Musical i London år 2018.

Tina Turners son hittad död – nu bekräftar polisen tragiska dödsorsaken

Tina Turner blev mamma för första gången som 18-åring. Hon fick sonen Craig Raymond Turner tillsammans med saxofonisten Raymond Hill år 1958.

När Tina gifte sig med Ike år 1962 adopterade han hennes son Craig. Tina adopterade i sin tur Ikes barn, Ike Jr. och Michael. Tillsammans fick de också sonen Ronnie år 1960.

Annons

År 2018 skulle Tinas liv kastas omkull av tragedi på nytt. Den 3 juli skulle nämligen hennes äldsta son Craig hittas död, vid den unga åldern av 59 år.

Polisen lät meddela att Craigs kropp ha hittats i hans eget hem i Studio City, Kalifornien, med skador indikativa av självmord. De poängterade dock att man inväntade obduktionsrapporten innan de ville fastställa dödsorsaken.

Enligt Tina var sonen, som arbetade som mäklare i Los Angeles, nykär och lycklig utåt sett vid tidpunkten av självmordet.

– Han var en introvert person, han var väldigt blyg, så jag hade ingen aning, förutom nu när jag tänker tillbaka på våra sista samtal och noterar en förändring. De sista gångerna vi pratade var samtalen annorlunda, och det visste jag inte förrän efter självmordet, sa Tina till BBC News samma år.

Annons

HIT KAN DU VÄNDA DIG FÖR ATT FÅ HJÄLP

Ta alltid självmordstankar eller planer på allvar. Bevara lugnet, men vidta åtgärder.

Prata och våga lyssna. Uttryck din oro och ställ frågor. Ge konkreta exempel på varför du tror att det finns en självmordsrisk.

Visa empati och döm aldrig. Men vidhåll att alla har ett eget ansvar för sina handlingar.

En självmordsnära person behöver träffa någon från psykiatrin på en gång.

Ring 112 eller åk till en akutmottagning.

Om möjligt – lämna inte personen ensam. Självmord är ofta impulshandlingar. Självmordsnära människor är ofta ambivalenta in i det sista. Det går att påverka dem. Betona att det går att få hjälp och att saker och ting kommer att bli bättre.

Bris: 116 111, bris.se.

Bris vuxentelefon: 077-150 50 50.

Jourhavande präst: Nås via 112.

Mind: chatt på mind.se

Minds stödtelefon Självmordslinjen: 90101

Minds föräldratelefon: 020-85 20 00.

Röda Korset: redcross.se.

Jourhavande kompis: Chattjour finns på jourhavandekompis.se

SPES (Riksförbundet för suicidprevention och efterlevandes stöd): spes.nu.

Telefonjouren: 020 -18 18 00.

Källa: mind.se och www.spesistockholm.se

Skaffa vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om det senaste inom resor och äventyr. Vi skickar dig tips och råd om hur du får den perfekta resan!

Annons