Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Så gick det för skådespelarna i Vita lögner

15 feb, 2024 
AvAino Oxblod
FotografTT.
Vita lögner
Såpan Vita lögner gick i fotspåren efter Skilda världar, och engagerade ett helt land.
Så här har det gått för skådespelarna i den populära 90-talssåpan!
Annons
5 skådespelare som lurat till sig roller i serierBrand logo
5 skådespelare som lurat till sig roller i serier

Petra Hultgren – Annika Fridell

Petra Hultgren

Petra Hultgren slog igenom när hon vann Fröken Sverige 1995, och sedan fick en roll i såpan Vänner och fiender. Många förknippar henne med rollen som Annika Fridell i Vita lögner, som hon spelade mellan 1997 och 2002. Efter tiden i såporna utbildade sig Petra på Teaterhögskolan i Stockholm, och tog examen 2005.

Annons

Efter att ha haft roller i både Wallander och Andra avenyn började en ny del av hennes karriär när hon fick en roll i svensk-tyska produktionen Kommissarien och havet, där hon träffade en holländsk filmarbetare som hon senare gifte sig med. I dag heter hon Petra van de Voort, har två barn med maken och är nu etablerad skådespelare i Tyskland.

Petra Hultgren

Cajsalisa Ejemyr – Tessan Almgren

Cajsalisa Ejemyr

I slutet av 90-talet var Cajsalisa Ejemyr en av Sveriges stora tonårsstjärnor. Hon hade spelat i filmen Bert – den sista oskulden, och fick ett stort genombrott i såpan Skilda världar. Hon valde sedan att gå från Skilda världar till Vita lögner, och spelade också en period i Nya tider. 1997 tävlade hon också i Melodifestivalen med låten Du gör mig hel igen.

Annons

I dag har Cajsalisa Ejemyr lagt underhållningsbranschen bakom sig – 2020 vigdes hon in som präst i Svenska kyrkan, och numera arbetar hon i Stockholm.

Cajsalisa Ejemyr

Jesper Salén – Jonas Persson

Jesper Salén

Jesper Salén var bara 13 år gammal när han fick rollen i filmen Kådisbellan, och slog igenom stort i hela Sverige. I två år spelade han sedan Jonas Persson i Vita lögner, och åren som följde fortsatte han skådespela och hade bland annat en roll i klassikern Ondskan.

Annons

I dag har Jesper Salén bytt bana helt – 2014 tog han examen från läkarprogrammet. Han arbetar nu som läkare, och har också podcasten Är jag sjuk? med Nisse Hallberg och Emelie Uggla.

Jesper Salén

Pia Green – Ingrid Fridell

Pia Green

Pia Green började sin karriär som modell i 70-talets Paris, och tänkte sedan att hon skulle bli regissör, men i stället föll valet på skådespelaryrket. Efter en rad roller i film, teater och tv fick hon sitt stora genombritt i Lasse Hallströms film Två killar och en tjej, med Brasse Brännström och Magnus Härenstam.

Annons

I alla säsonger av Vita lögner spelade Pia Green rollen som Ingrid Fridell, och för Femina har hon tidigare berättat att det var en chock när serien lades ner, då alla trodde att den skulle fortsätta.

– Vi trodde att vi skulle få fortsätta fram till sista inspelningsdagen, men så fick vi ett besked om att det inte blir mer. Vi fick aldrig någon förklaring på varför.

Efter Vita lögner och Rederiet, där Pia spelade kapten Sara Torstensson, blev rollerna färre för Pia Green. I en intervju med Dagens Nyheter konstaterade hon att hon inte får så många erbjudanden längre.

– Jag jagar inte roller aktivt längre, men visst är jag redo att vara med i en film eller en tv-serie om något dyker upp. Det skulle vara jättekul. Jag känner mig fortfarande ung inuti.

I dag är Pia Green pensionär, och tycker om att måla.

Pia Green

Alexander Skarsgård – Marcus Englund

Alexander Skarsgård

I dag ör Alexander Skarsgård en av våra internationellt mest kända skådespelare, som har spelat i filmer och tv-serier som Big little lies, Succession och Tarzan, och vunnit en Emmy. Men innan han blev känd världen över som den mest framgångsrika ”Skarsgard”-brorsan så hade Alexander en av huvudrollerna i Vita lögner. Rollen som Marcus Englund i en av säsongerna blev ett genombrott för Alexander på hemmaplan.

Annons

Ulf Dohlsten – Hasse Persson

Ulf Dohlsten

Ulf Dohlsten spelade Hasse Persson i Vita lögner från 1997 till 2001, men är kanske ännu mer förknippad med sin roll i klassiska serien Hem till byn. I dag är Ulf 73 år och har en lägenhet i franska Antibes tillsammans med hustrun Kerstin, och har inga ambitioner att göra stora roller längre.

Annons

– Jag jobbar inte fast någonstans och försöker göra så lite som möjligt som frilansare. Jag får nypa mig i armen varje dag för det liv jag har levt och som jag lever, jag tycker att jag har det oförskämt bra, har Ulf Dohlsten sagt till Femina 2022.

Ulf Dohlsten
5 saker om Tuva Novotny som du kanske inte vissteBrand logo
5 saker om Tuva Novotny som du kanske inte visste
Annons