Hair cycling
Se 5 saker att aldrig göra med blött hår
1:00

Efter reklamen: Se 5 saker att aldrig göra med blött hår

(1:00)

Slå på ljud

Du kanske har hört talas om skin cykling? Det var en stor trend förra året. Genom att maxa effekten av hudvårdsprodukterna fick man en finare hud av den nya smarta strategin. Nu finns det en motsvarighet som utlovar ett hälsosammare hår: hair cycling. Den nya mirakelkuren för håret är enkel och något du själv kan utföra hemma i duschen samtidigt som du får tillbaka ett hälsosammare och finare hår.

Så stylar du trendiga frisyren – 4 olika sätt

Vad är hair cycling?

Idén med hair cycling följer samma koncept som skin cykling. Det handlar om att alternera viktiga hårvårdsprodukter i din rutin för att hantera specifika utmaningar och förändringar. I gengäld får du ett hår som alltid ser och känns friskt.

Till skillnad mot skin cycling som följer en cykel på fyra dagar är hair cycling mer flexibelt. Du kan göra det varje vecka eller boosta håret vid en ny säsong genom att byta ut dina produkter.

Anpassa hair cycling efter din hårtyp

För att få ut så mycket som möjligt av metoden krävs det att du tar hänsyn till din hårtyp, vad du har för struktur i håret och i vilket skick ditt hår är i men också vad det är för säsong och vilka hormonella effekter som ditt hår utsätts för. Det kan låta komplicerat men här följer ett exempel på hur du kan tänka och specialanpassa dina hårprodukter efter just ditt hår.

Om du har exempelvis ett fint hår är det vanligt att använda sig av ett volymgivande schampo och balsam vid varje tvätt. Om du i stället följer hair cycling innebära det att du ändrar ditt sätt att tvätta håret vid varje tvätt för att få ut så mycket som möjligt av produkterna. Vid första tvätten använder du ett djuprengörande schampo i stället för ditt vanliga schampo, nästa gång du tvättar håret är du tillbaka till ditt vanliga schampo och var tredje tvätt lägger du till en hårmask.

Att tvätta sitt hår i olika cykler gör att ditt hår och hårbotten får olika punktinsatser vid varje tvätt jämfört med samma produkter varje gång. Med hair cycling maximerar du effekten av dina produkter.

Så gör du hair cycling

Hair cycling tvätta håret

348769379

MosayMay

De som har testat och förespråkar hair cycling använder den här cykeln på tre tvättar. Sedan upprepar de cykeln med första steget, och så vidare.

Du kan fortsätta tvätta håret lika ofta som du brukar.

Första hårtvätten

Nästa gång det är dags att tvätta håret ska du fokusera på att detoxa håret och ge det en djuprengöring med ett djuprengörande shampo. Det tar bort eventuellt överflödig olja och produkter som byggts upp från hårbotten. Om du vill ge ditt hår och hårbotten en extra boost kan du fortsätta med en hårbottenskrubb för att försiktigt exfloliera hårbotten samtidigt som du främjar tillväxten av nya celler. Tips på produkter? Du kan läsa mer om att peela hårbotten här.

Hudforskaren: Därför skulle jag aldrig använda foundation

Andra hårtvätten

När det är dags att tvätta ditt hår nästa gång är det dags för andra steget i din hair cycling och den tvätten handlar om att stärka och reparera håret. Använd produkter som bygger upp håret.

Tredje hårtvätten

Vid nästa hårtvätt, den tredje, använd då ett schampo och balsam som hjälper dig att styla ditt hår. Är det volym, definierade lockar eller glans du är ute efter? Ge även håret en fuktboost med en återfuktande mask.

Hair cycling tvätta håret

Produkter för hair cycling

Du kan självklart använda dig av de hårprodukter som du redan har hemma när du tar dig an hair cycling. För bäst effekt bör du dock anpassa produkterna så mycket det bara går efter din hårtyp. Passa på och fråga din frisör om en extra produkt för att försöka behandla ett problem som du upplever för närvarade med ditt hår.

Källa: Mindfood

Så rengör du din hårborste – enkla sättet som ger dig renare hår

Tips för dig med tunt hår
1:03

Efter reklamen: Tips för dig med tunt hår

(1:03)

Slå på ljud
Mest läst