Börja i liten skala med något som du känner att du kan klara av att göra (fysiskt) och hinna med (logistiskt) i din vardag utan alltför stora uppoffringar. Du måste inte ge dig ut i löpspåret med detsamma, utan starta så enkelt som möjligt för att sedan öka på när du fått in rutinerna.

Dosera rätt (det vill säga hur mycket, hur ofta och hur länge). Om vi går ut för hårt finns risken att vi tröttnar ganska fort eftersom det blir så jobbigt. Börja försiktigt med något som känns ganska lätt så att du känner dig peppad att göra mer i stället för att känna blodsmak. All aktivitet är bättre än ingen.

Planera in när och hur du ska genomföra din aktivitet. Skriv gärna ner det i kalendern precis som alla andra saker du ska komma ihåg att göra.

Härda ut. Långt ifrån alla vanor är roliga, men de kan ändå tjäna ett värdefullt syfte – frisk luft eller känslan av att man faktiskt gjorde det trots att det tog emot. Vänta inte ut träningsglädjen, tänk inte så mycket – bara gör det. För vissa handlar nya vanor om förutsättningar i termer av tid, plats och förmåga, för andra gäller det helt enkelt bara att stålsätta sig.

NÄR DET TRYTER…

Ha alltid minst en backup-plan. Ett alternativ om det skulle uppstå förhinder eller att du tappar sugen. Hann du inte till gymmet – ta en promenad i stället. På så vis har du gjort något, absolut inte ”misslyckats” och dessutom stärkt rutinen och främjat den långsiktiga vanan.

Tillåt dig själv att vara lite dekadent och bara strunta i det, utan att du ser det som ett skäl att ge upp. Det är bara att ta nya tag nästa dag – eller nästa vecka. Vill man ligga på soffan och äta praliner är det helt okej.

Av ANNA BACHMANN.

INSPIRERAD? LÄS OCKSÅ:
Kom i form på minuter
7 enkla vanor som håller hjärnan ung och i form