Merja Haanpää om deltagandet i Hotell Romantik
2:60

Efter reklamen: Merja Haanpää om deltagandet i Hotell Romantik

(2:60)

Slå på ljud

Den positiva och inspirerande Merja Haanpää var en av 28 deltagare i ålderskategorin 65+ som sökte efter kärleken på ett romantiskt hotell i de schweiziska alperna under en sommarvecka i fjol.

De senaste veckorna har tv-tittarna kunnat följa deras resa i SVT:s nya dejtingserie Hotell Romantik.

När Femina träffar Merja hemma hos henne i Uppsala berättar hon om kontakten med de andra deltagarna, om livets stora kärlekar och om träffen med Göran.

Efter succén: ”Det blir en andra säsong av Hotell Romantik”

Merjas kärleksliv efter SVT:s Hotell Romantik

När vi pratade med Merja, som kom att bli en mycket omtyckt favorit hos tv-tittarna, inför säsongsavslutningen berättade hon öppenhjärtigt om kärlekslivet i dag – ett drygt halvår efter inspelningen av programmet.

– Någon förälskelse blev det inte, men jag tycker väldigt mycket om några så där ”lite till”, sa Merja då.

Hon utvecklade sedan sitt svar och räknade upp ett antal män från programmet som hon fortfarande har kontakt med. Däribland Göran, som hon beskriver som en ”fantastisk kille”.

Någon blixtförälskelse har inte uppstått mellan dem sedan kamerorna slocknade, men Merja understryker att vänskap är en mycket bra start.

– I vänskapen kan det uppstå oanade relationer. Det säger jag i sista programmet. Men då måste det ju förstås vara från båda hållen.

Merja jublade när det vankades rejvfest i avsnitt fem av Hotell Romantik.

SVT

Hotell Romantik-Monica och Rooger om uppbrottet – och relationen i dag

Hotell Romantik-Merja har sju barn: ”Vi var gifta i 25 år”

Vi träffar Merja i hennes hem i centrala Uppsala under onsdagen den 1 mars. Hon är relativt nyinflyttad och förklarar att hon ”flyttat till mindre” i etapper de senaste åren. Trots att hon bor litet så förkroppsligar hon devisen ”finns det hjärterum, finns det stjärterum”. Hon förklarar att dörren alltid står öppen hos henne, att hennes hem är inte hennes borg.

Under samtalet förklarar Merja att hon haft två stora kärlekar under sitt 70-åriga liv. Först var det barnens pappa som hon föll totalt pladask för i ung ålder.

– Jag gillar ju långa män, och det är märkligt för jag har inte haft några långa män. Det har bara varit fullständig förälskelse. Nu är det du och jag.

– Ganska snart fick vi en bebis. Jag var 18 år gammal. För oss båda var det den lyckligaste stunden i livet. Det var inte ovanligt på den tiden, på 60-talet, att man fick barn tidigt och flyttade ihop. Vi kände båda att vi ville ha många barn. Och på den vägen var det.

Efter sju barn skiljde sig Merja från barnens far. Äldsta dottern fick ta över deras stora gemensamma hus och där firar de, än i dag, alla julaftnar tillsammans hela familjen – som i dag även innehåller 14 barnbarn.

– Vi var gifta i 25 år och sedan delade vi på oss. Det är sådant som händer i livet. Det var bra för oss att fira jul tillsammans varje år. För ingen av oss hittade ju någon ny så där på direkten.

Har du haft något längre förhållande efter barnens far?

– Sedan har jag haft en kille till, som jag älskade också väldigt mycket. Vi bodde ihop i tio år innan vi delade på oss. Det var inte heller någon sorglig historia.

Se också: Glitter och elegans med Lill Lindfors
0:44

Efter reklamen: Se också: Glitter och elegans med Lill Lindfors

(0:44)

Slå på ljud

Merjas träff med Göran efter Hotell Romantik: ”Någon form av mystik”

Merja upprepar för oss, det som hon säger i sista avsnittet av Hotell Romantik, att hon är övertygad om att kärleken kommer att inta hennes liv igen. Hon söker inte aktivt efter den, men hon är öppen för den.

– Jag har levt ensam nu i ganska många år, men jag har inte känt mig ensam. Däremot så saknar jag beröring av en kille. En genomsnäll kille, med ordning och reda, som också prioriterar sin familj.

Hon berättar att hon träffat både Göran och Mammad från programmet i Falun, eftersom de båda två männen råkar bo där. Merja skulle besöka Sundborngården som ligger i utanför staden och skickade ett sms till killarna och frågade om de ville mötas upp.

– Vi tog en kaffe. Det slutade med att vi var tillsammans hela dagen. De följde med mig till Sundborn.

Göran Jansson träffade Maria Sosuk under inspelningen av Hotell Romantik. Men i sista programmet sa han att ”det där lilla extra” saknades och han valde därför att åka hem till Sverige utan någon inledd romans. Meja minns att hon tyckte att Göran och Maria var ett fint par under inspelningsveckan.

SVT

Hotell Romantik-Lars Melander: Blev förälskad efter programmet

Vad är det med Göran som intresserar dig?

– Han är tystlåten, men han har också en... Ja, nästan så att jag skulle vilja kalla det för någon form av mystik. Och det där vill jag ju veta mer om. Då behöver man ju prata mer.

Tror du att ni kommer få till en dejt i närtid?

– Ja, vi kommer ju träffas. Vi [ett gäng deltagare från programmet reds. anm.] ska åka till Värmland. Till Maud. Till hennes hotell. Jag hoppas att Göran är med då, säger Merja förväntansfullt och tillägger:

– Eller så skickar jag kanske ett sms till honom och frågar ”ska vi ta en kaffe?”, det behöver inte bara vara mannen som ska ta initiativ. Vill man träffas får man ju fråga!

Mest läst